Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 13. 15:02

Frissült az Oracle Linux kernele

Megérkezett az Oracle saját fejlesztésű Linux kernelének legújabb változata, az Unbreakable Enterprise Kernel R2. A vállalat szerint a fejlesztések eredménye a nagyobb teljesítmény. Élesben használható a btrfs fájlrendszer, tesztelhető a DTrace és a Containers.

Az Orcale vállalat évek óta kínál saját Linux disztribúciót Oracle Enterprise Linux néven, amely a Red Hat Enterprise Linuxra épül, azonban nem volt elégedett a RHEL fejlődésének ütemével és ezért egy saját Linux kernelt adott ki 2010 őszén, amelyet kifejezetten az általa forgalmazott hardverekhez, szoftverekhez és preferált technológiákhoz optimalizált.

Már éles használatra ajánlott a btrfs

Az "eredeti" Unbreakable Enterprise Kernel még a 2.6.32-es Linux rendszermagra épült, a most elrajtolt új változat azonban már a 3.0.16-ra, vagyis tartalmazza az azóta a közösség által elvégzett számos fejlesztést, amelyek révén javult például a memóriakezelés, a feladatok ütemezése és a hálózatkezelés is - az Oracle szerint ezek a fejlesztések minden rendszeren érezhető teljesítményjavulást eredményeznek. A vállalat két TPC-C teszteredménnyel (Sun Fire X4800 M2, Cisco UCS C250 M2) próbálta meg érzékeltetni az UEK R2 sebességét, az eredeti UEK kernellel azonban nem tett közzé ilyen teszteket,, így nem lehet reális képet kapni arról, az új kernel valójában mekkora gyorsulást eredményez online tranzakciókezelés alatt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Unbreakable Enterprise Kernel R2-ben "production ready", vagyis éles használatra alkalmassá vált a btrfs fájlrendszer, amelyet eddig is Oracle-mérnökök vezetésével fejlesztettek, és amely olyan, nagyvállalatok számára hasznos képességeket kínál mint például a snapshot-készítés, a kötetek méretének online módosítása, az online defragmentálás, a fájlrendszer-szintű tükrözés (RAID1) és "striping" (RAID0), valamint transzparens adattömörítés. A btrfs akár 16 millió terabájtos köteteket támogat elméletileg és optimalizálták SSD-khez is, amelyek egyre több szerverben és tárolóban tűnnek fel.

Tesztelhető a DTrace és a Containers

Éles használatra még nem ajánlott, de technológiai előzetesként már elérhető az UEK R2-ben a Sun felvásárlásával megszerzett két technológia, a Dynamic Trace (DTrace) és a Containers. Előbbi az operációs rendszer és az alkalmazások futását képes átfogóan elemezni, feltérképezve azok erőforrás-használatát, így könnyen azonosítható, hogy mely folyamatok hol okoznak jelentős terhelést. A DTrace nem igényli a szoftverek speciális verzióját és akár éles üzemű szerveren is lehet alkalmazni - majd, ha ez is "production ready" státuszba ér.

A Containers szintén a Solaris 10-ből került át az Unbreakable Enterprise Kernel R2-be. A konténerek lehetővé teszik egy operációs rendszeren az alkalmazások teljes elszigetelését egymástól - minden konténer egy önálló operációs rendszer példánynak látszik az alkalmazások felé. A megközelítés által a lehető legkisebb teljesítményveszteséggel, paravirtualizáció vagy teljes virtualizáció nélkül lehet több, egymástól teljesen elszigetelt alkalmazást futtató rendszert építeni. Virtualizáció kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az UEK2 R2 fel lett készítve virtualizált guestként való futtatásra teljes hardveres és paravirtualizált környezetben is - mindkét esetben azonos rendszerkép használható.

Az új kernel teljes alkalmazásszintű kompatibilitást kínál, vagyis az Oracle Linux 5-öt vagy 6-ot használó ügyfeleknek nem szükséges a szoftvereiket módosítani vagy ismét minősíttetni - ami eddig futott az Oracle Linuxon, az ezután is fog.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról