:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 31. 12:10

3.0 lesz a következő Linux kernel verziószáma

A Linux kernel következő kiadása már a 3.0 verziószámot fogja viselni, írta a Linux kernel levelezőlistára Linus Torvalds. A nagy ugrás azonban nem jelent nagy előrelépést, csupán a számozás változik,

2.6.39 után 3.0

2.6.40 helyett 3.0 lesz a Linux kernel következő kiadásának verziószáma. A nagy ugrás a verziószámban azonban nem azért következik be, mert a fejlesztőknek annyi újdonságot sikerült beépítenie, a váltás csupán szimbolikus: a Linux belép fejlődésének harmadik évtizedébe.

A Linux kernel fejlesztése 1991-ben kezdődött, a rendszer 1994-ben érte el az 1.0 verziószámot, majd 1996-ban következett a 2.0 kiadás. A Linux által használt verziószámozási rendszerben ha a főverzió után következő szám páratlan volt (pl. 2.1), akkor a nem stabil, fejlesztői kernelágat jelölte, a páros számokat (2.2, 2.4, 2.6) a stabil, éles környezetben is bevethető kiadások kapták. E logika mentén haladva 1999-ben érkezett meg a 2.2-es Linux kernel, amelyet 2001-ben követett a 2.4, majd 2003 végén a 2.6.

Az azóta eltelt időben a kernel verziószáma 39-szer változott, jelenleg 2.6.39-nél tart, amit Linus levele szerint már nem lehet kényelmesen követni. A verziószám 3.0-ra növelését az is indokolja a legendás finn programozó szerint, hogy a Linux kernel 2011-ben belépett fejlődésének a harmadik évtizedébe - Torvalds 1991. augusztus 26-án kürtölte világgá a minix listára írt levelében, hogy szabadidejében egy UNIX-szerű ingyenes operációs rendszert fejleszt.

Nincsenek egetrengető újdonságok

Maga Linus is bevallja a Linux kernel listán, hogy a 3.0 semmilyen lényegi újdonságot nem tartalmaz a néhány hete megjelent 2.6.39-hez képest. "Szóval, mik a nagy újdonságok? Semmi. Abszolút semmi. Persze, szokás szerint a driverek kétharmada megváltozott és van sok javítás, de a 3.0 csak a számozás megváltozásáról szól" - írja Torvalds, hozzátéve, hogy az új kernel nem hoz olyan nagy változásokat mint a KDE 4 vagy a GNOME 3.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ezzel együtt azért vannak olyan fejlesztések a Linux kernelben, amelyek figyelemre érdemesek. Az egyik fontos újdonság, hogy a 3.0 verziójú kernel már tartalmaz minden szükséges komponenst ahhoz, hogy Xen hypervisor alatt menedzsment-domainként működjön (dom0), vagyis nincs szükség többé patchelésre, hogy ez a képesség elérhető legyen. A mainline kernel részévé válnak emellett a paravirtualizációs driverek is (pv-hvm) - ezekről az erőfeszítésekről bővebben itt lehet olvasni.

A Linux 3.0 jelenleg rc1 állapotban van, a végleges kiadás néhány héten belül várható. A megjelenését követően a kernel verziószámozása is megváltozik, a páratlan és páros tizedesjegyek többé nem a stabil és fejlesztői kiadásokat különböztetik meg - a két-három hónappal a 3.0 utánra ígért verzió a 3.1 verziószámot fogja viselni.

 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.