Szerző: HIRDETÉS

2011. május 30. 14:06

Oracle Coherence az Erste Banknál

Alkalmazások közötti hatékony adatmegosztásra használja az Oracle Coherence-t az Erste Bank Hungary.

Minden olyan vállalatnál, ahol több felhasználói interfész alkalmazást üzemeltetnek, felmerül az igény arra, hogy az egyik alkalmazásban megkeresett, kezelt objektum adatai (pl. ügyfél) legyenek elérhetőek - átkattintás után - a másik alkalmazásban is. A probléma legegyszerűbb megoldásának az mutatkozott, ha valamennyi alkalmazás egy elosztott cache-ben publikálja a kezelt objektum adatait, más alkalmazásba átlépve pedig erről a cache-ről lehet megszerezni az aktuális adatokat.

Coherence mint elosztott objektumcache

Az Erste Bank Hungary egy általános portlet-alapú egységes felhasználói keretrendszer kialakítása mellett döntött, amelyben a call centerben és a fiókhálózatban használt alkalmazások kapnak helyet. A portletek közötti kommunikációt az Oracle Coherence valósítja meg, amelyhez az Alerant egy egyszerűen használható keretrendszert készített. Az egyes alkalmazásokba mindössze azt kellett beépíteni, hogy képesek legyenek a cache-ből olvasni és oda írni, valamint a cache tartalmának megváltozását érzékelni.

A telefonos infrastruktúra egy WebService híváson keresztül helyezi el a beérkező hívás adatait tartalmazó üzenetet a Coherence-ben, ahonnan először egy üzenetelosztó komponens segítségével kerül a felhasználói munkamenethez, majd az ICEfaces Ajax Push technológiájának felhasználásával a felhasználói felületre – magyarázta Ertner Iván Péter, az Alerant szakértője.

Az alkalmazott koncepció megvalósításához a Coherence cache technológiát az AJAX push technológiával egészítette ki az Alerant. Ez tette lehetővé, hogy a böngészőben működő alkalmazás értesítést kapjon a szerverről, az ott történő eseményekről. A megvalósítás alapja, hogy a cache-be kerülő objektumokról értesítés érkezik az alkalmazásszerver oldalára, amely AJAX push-on keresztül kiváltja a böngészőben található oldal frissítését. Ennek segítségével olyan alkalmazások jöhetnek létre, amelyek külső alkalmazásból érkező esemény hatására felugró ablakkal, a teljes oldal vagy annak egy részének frissítésével reagálnak.

A call centerben elvárás volt, hogy a beérkező hívások hatására, a hívásokra váró ügyintézők böngészőjében automatikusan jelenjenek meg a hívott ügyfél adatai és a hívással kapcsolatos információk. A bejövő hívások fogadása mellett az egy híváson belüli állapotváltások kezelésében is kulcsszerephez jutott az üzenetbusz: azok az események például, amikor az ügyintéző tartásba helyez egy hívást, vagy átkapcsolja az ügyfelet egy másik ügyintézőhöz, mind az Oracle Coherence infrastruktúrája segítségével jutnak el a telefonos rendszertől az operátori felületig.

A Coherence komplex felhasználási módja

Az Oracle Coherence-et rendszerint egy alkalmazáson belül működő klasszikus Java objektum cache-ként használják, a terméket erre is hozták létre, jelenlegi formáját és funkcióinak nagy részét is ennek megfelelően alakították ki. Ugyanakkor az említett megoldás és a nyilvánosan elérhető Coherence Incubator program gondozásában eddig elkészült alkalmazási minták is azt mutatják, sokoldalú eszközről van szó, amely sok területen jelenthet hatékony megoldást.

Az Oracle Coherence már a keretrendszer tervezésekor az architektúra része lett, pedig jellemzőbb az utólagos felhasználása egy projektben, ahol teljesítmény- és/vagy kapacitásproblémára keresnek hatékony megoldást, gyors bevezetéssel. - mondta el Nagy Péter, az Oracle Hungary szakértője. A megoldás az egységes vállalati domain modell kialakulásának első lépése is, hiszen a publikált adatok köre minden alkalmazásra nézve azonos. Mivel a Coherence platformfüggetlen, segítségével akár különböző technológiai alapokon nyugvó alkalmazások közötti adatcsere is megvalósítható.

(Az Alerant megbízásából készített anyag)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról