Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 30. 10:06

Frissítette alkalmazásplatformját az IBM

Az IBM a Las Vegas-i IMPACT 2011 rendezvény alkalmából frissítette üzleti alkalmazásplatformját: bemutatkozott a WebSphere Application Server 8. Ugyanitt elrajtolt a frissített üzletifolyamat-menedzsment termékportfólió is.

Tavaly nyár óta béta változatban tesztelhető az IBM új Java alkalmazásszervere, a WebSphere Application Server 8 (WAS 8), amely június elejétől érhető el a nagyközönség számára - jelentette be az IBM az IMPACT 2011 konferencián, amelyet Las Vegasban tartottak a közelmúltban. A WAS 8 újdonságainak listája távolról sem olyan hosszú mint az előző verzió esetén, inkább kisebb mint nagyobb fejlesztések kerültek a kódba.

Új alkalmazásszerver

Vitán felül a WebSphere Application Server 8 alkalmazásszerver legfontosabb újdonsága, hogy már támogatja a Java EE legújabb 6.0 verzióját. Ezzel az IBM is bekerült azok közé a szoftvergyártók közé, amelyek kínálnak Java EE6 alkalmazásszervert,  a Sun GlassFish már 2009 vége óta, a Red Hat JBoss pedig 2011 eleje óta kompatibilis a szabvánnyal - az OracleWebLogic és az SAP NetWeaver azonban még mindig nem. A visszamenőleges kompatibilitás természetesen biztosított, vagyis a WAS 8-on továbbra is lehet akár Java EE 5 vagy régebbi kódot futtatni, akár Java EE 1.2 alkalmazást is.

Érdemes megemlíteni, hogy számos olyan képesség integrálva van a WAS 8-ba, amelyeket az előző verzióhoz különálló feature pack formájában lehetett letölteni (pl OSGi, SIP, SCA, Web 2.0 és mobil, Dynamic Scripting). Az alkalmazás-adaptereket (pl. SAP, Siebel, Oracle, PeopleSoft) viszont továbbra is külön licenccel lehet csak használni. Jó hír a fejlesztők számára ugyanakkor, hogy a WebSphere 8 alkalmazásszerver használata fejlesztésre ingyenes, nem szükséges Rational fejlesztőeszközt vásárolni ahhoz, hogy valaki egy példányt használhasson a saját gépén.

Az IBM az alkalmazásszerver újdonságai közül a 20-25 százalékkal nagyobb teljesítményt és a rövidebb indulási időt emeli ki, utóbbi magára a WAS 8-ra és a rajta futó alkalmazásokra egyaránt igaz. A fejlesztők és tesztelők életének megkönnyítése érdekében lehetőség van a Java alkalmazásokat drag and drop módszerrel egy "Live" könyvtárba dobni, ahol azonnal elindulnak. Emellett fontos még kiemelni a megváltozott telepítőt, a 8-as verziótól kezdve a WebSphere alkalmazásszerver már az IBM Installation Managerrel telepíthető, amely egy helyi vagy távoli repositoryból automatikusan letölti a kiválasztott komponenseket, telepítés előtt ellenőrzi a függőségeket, illetve képes egyenként el is távolítani a programrészeket, ha az admin úgy dönt. A frissítéseket is az Installation Managerből lehet kezelni.

Virtualizáció minden szinten

A WAS 8 elérhető előre csomagolt virtuális gépként is (Hypervisor Edition), amelyet például a korábban WebSphere CloudBurst néven ismert, most IBM Workload Deployerré átnevezett appliance-ről lehet a privát felhőbe telepíteni. Az IBM Workload Deployer egyfelől tárolja a virtuális lemezképeket, másfelől képes felderíteni a hálózaton a számítási és adattárolási erőforrásokat és azokat egy privát cloudba bevonni, majd telepíteni rájuk a virtuális gépeket. A Workload Deployer template-ek alapján képes egész futtatókörnyezeteket létrehozni a felhőben néhány perc alatt. A Hpyervisor Edition csomagokat az IBM negyedévente frissíti.

A Las Vegas-i konferencián egy másik appliance-et is bemutatott az IBM, a Datapower XC10 V2-t, amely Java alkalmazáskörnyezetek elosztott cache-elését valósítja meg. A V2 verzió újdonságai közé tartozik a 10 Gb Ethernet kompatibilitás, a 160 helyett 240 gigabájtos kapacitás, illetve a REST API-k megjelenése, amelyeknek köszönhetően már nem-Java alkalmazáskörnyezetben is bevethetővé vált (pl. PHP, .NET). A Datapower XC10 V2 nem csak WebSphere 8, hanem 7.0 és 6.1 integrációt is kapott és június közepétől lesz kapható az IBM tájékoztatása szerint.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A WebSphere portfólió virtualizációs technológiái közé tartozik [a1] a WebSphere Virtual Enterprise is, amely az IBM alkalmazásinfrastruktúra-virtualizációs megoldása. A WebSphere Virtual Enterprise gyakorlatilag az alkalmazásszerverek hypervisora, vagyis a szerverek, a tárolók és a hálózat felett valósítja meg az erőforrások összefogását és egységes kezelését, valamint a szabályalapú kiosztásukat az alkalmazások számára.

Megújult a BPM portfólió

Az esemény az alkalmazásplatform frissítése mellett az IBM új üzletifolyamat-menedzsment portfóliójának bemutatkozása is volt egyben. Amint az ismert, a Nagy Kék rendkívül összetett BPM termékkínálattal rendelkezik, a kínálatban Eclipse-alapú modellezőeszköz, fejlesztői eszköz (WebSphere Integration Developer), futtatókörnyezet (WebSphere Process Server) és monitorozó megoldás (WebSphere Business Monitor) is rendelkezésre áll. A rendkívül nagy tudású, komplex és robusztus eszközök jellemzője, hogy sokkal inkább informatikai mint humán megközelítésben kezelték az üzleti folyamatokat és hatékony használatuk elmélyült tudást igényelt - valójában inkább rendszerintegrációs eszközök voltak.

Az IBM ezt felismerve 2009 decemberében megvásárolta a Lombardit, amelynek BPM eszközei inkább a humán folyamatokra koncentráltak. A Lombardi eszközei jóval egyszerűbben kezelhetők és egy vállalati folyamatszervező informatikai tudás vagy fejlesztői támogatás nélkül tud bennük folyamatokat kezelni - a felhasználók gyakran az IBM eszközeinek kiegészítéseként vették őket igénybe, mondta el a HWSW-nek Klis Csaba, WebSphere terméktámogató mérnök.

Az IMPACT 2011-en rajtolt el a korábbi IBM és a Lombardi kínálatából összegyúrt BPM-portfólió, amely az IBM Business Process Manager 7.5 nevet kapta és három verzióban érhető el. Az IBM BPM Express gyakorlatilag a korábbi Lombardi megoldásokat takarja, a felhasználók száma 200-ra van korlátozva és nincs lehetőség fürtözésre - az Expresst kisebb BPM-projektekhez szánják, ez a kínálat legolcsóbb tagja. A középső a sorban a Standard, amely az Express korlátozások nélküli változata, a csúcsváltozat pedig az Advanced, amely közös platformra hozva tartalmazza az IBM saját és a Lombarditól megszerzett eszközeit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról