Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 25. 15:24

Marad Itaniumon az IBM DB2

Az Oracle márciusban váratlanul közölte, nem fejleszt többé Itanium processzorra. Az IBM azonban továbbra is kiemelt platformként kezeli az Itaniumot és a HP-UX-ot és a DB2 adatbázis következő verzióját is portolja rá, ahogy a korábbi verziókkal is tette.

A DB2 számára az Itanium továbbra is elsődleges

"Miközben az Oracle elhagyja az Itaniumot, az IBM DB2 továbbra is elsődleges platformként kezeli a HP-UX-ot Itaniumon és a következő évtizedben is garantálja az ügyfelek befektetéseinek védelmét" - mondta Inhi Suh, az IBM Information Management termékekért felelős stratégája. "Az Oracle bejelentette, beszüntetett minden további szoftverfejlesztést Itaniumra. Eközben az IBM torontói laborjában a DB2 fejlesztők továbbra is azon dolgoznak, hogy a DB2 következő verziója támogassa a HP-UX-ot Itanium platformon és nem áll szándékunkban megváltoztatni a platform elsődleges besorolását."

Az IBM korábban is kiemelten támogatta a HP-UX/Itanium párost és a 9.1 verzió óta az AIX, Windows, Solaris és Linux verziókkal egy időben adta ki rájuk a DB2-t. Ezzel szemben az Oracle rendszeresen 3-5 hónappal később jelentette meg az adatbázis HP-UX verzióját. Suh szerint ez is annak a bizonyítéka, hogy az IBM elsődleges platformként kezeli az Itaniumot, amely egyébként az Oracle adatbázisok és más szoftverek egyik legelterjedtebb platformja a mai napig.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A DB2 különféle UNIX-okon, Windowson és Linuxon elérhető legújabb, 9.7-es verziójának fontos tulajdonsága az adatbázis-kompatibilitási réteg, amelynek feladata, hogy az IBM adatbázisa olyan kódok alatt is futhasson, amelyet eredetileg Oracle PL/SQL-re vagy Sybase ASE-re írtak. Az IBM azt állítja, a DB2 9.7 esetében nem vagy csak minimálisan kell csak az alkalmazás kódját módosítani ahhoz, hogy az adatbázist ki migrálni lehessen - a Nagy Kék szerint hónapok és évek helyett napokban, esetleg hetekben mérhető. A kompatibilitási réteget az IBM a résztulajdonában levő EnterpriseDB-vel és az ANTs-szel karöltve fejlesztette, amelyek saját migrációs eszközöket is kínálnak, amelyekkel átmozgathatók az Oracle adatbázisokból az adattípusok, tárolt PL/SQL-eljárások és hívások is.

Azért inkább a Power 7-et ajánlja az IBM is

A Nagy Kék egy marketing-kampányt is indított annak érdekében, hogy ügyfeleket szerezzen az Oracle-től. Ennek keretében kamatmentes részletfizetési konstrukcióban lehet az Oracle-IBM migrációhoz szükséges hardvert és szoftvert megvásárolni, a kapcsolódó rendszerelemzést, tanácsadást, oktatást pedig ingyen biztosítja a cég. Az IBM azt állítja, 2010-ben több mint 1000 Oracle adatbázis-felhasználó döntött a DB2-re váltásról, a WebLogicról WebSphere-re migrált ügyfelek száma pedig meghaladta a 400-at.

Az IBM azt ajánlja az Oracle-felhasználóknak, idővel váltsák le a WebLogicot IBM WebSphere-re, az Oracle adatbázist pedig DB2-re, és futtassák tovább őket Itanium-alapú szervereiken - de a legjobb megoldás a Nagy Kék szerint, ha a WebSphere-t és a DB2-t egy Power7-alapú szerveren konszolidálja az ügyfél, amivel növelheti a teljesítményt és csökkentheti az adatközpontban elfoglalt helyet is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról