Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 24. 11:55

Megvédi fejlesztőit az Apple

Rövid ideig hagyta aggódni fejlesztőit az Apple, a cupertinói óriás tegnap hivatalos levélben kelt védelmükre. Az érvelése szerint elegendő, hogy az Apple rendelkezk licenccel a szabadalom használatához, a fejlesztőknek nem kell külön megvásárolniuk.

Kemény hangvételű hivatalos levélben fogta fejlesztői pártját az Apple a Lodsys követeléseivel szemben. Az Apple jogi osztálya által írt dokumentum azt állítja, hogy az Apple rendelkezik már a szabadalom felhasználásához szükséges licenccel, így a fejlesztőknek nem kell külön-külön azt megvásárolniuk. Az levél felszólítja a Lodsyst, hogy hagyjon fel a fejlesztők üldözésével, mivel a kiküldött felszólításoknak nincs jogalapja.

Gyors válasz

Mint arról korábban beszámoltunk, a Lodsys nevű, szabadalmak eladásával foglalkozó cég számos iOS-alkalmazást készítő fejlesztőnek küldött jogi felszólítást egy, az alkalmazáson belüli vásárláshoz kapcsolódó szabadalom kapcsán. A Lodsys szerint az olyan alkalmazásoknak, amelyben az App Store használata nélkül vásárolhatunk, szükségük van a cég által birtokolt szabvány használati licencére. A cég weboldalán azt állította, hogy nem célja az Apple zsarolása, a cupertinói cég amúgy is rendelkezik a szabadalom használati jogával. Az Apple leveléből most kiderült, hogy valóban rendelkezik a jogokkal (bár arról nincs szó, hogy ahhoz hogyan jutott hozzá), és a vállalat jogászai szerint a jogok megilletik a fejlesztőket is, így nekik nincs szükségük külön licencre.

A Lodsys fenyegetésében expliciten az alkalmazásokban található "upgrade" gombot és annak funkcionalitását kifogásolja, amelyet a fejlesztők az Apple megfelelő API-jának meghívásával implementálhatnak. Az Apple iOS platformján már egy ideje elérhető az alkalmazáson belüli vásárlás, vagyis az ingyenes, ám limitált alkalmazások kibővített funkcionalitásának eléréséhez nem kell átmenni az App Store-ba, és ott megvenni a teljes verziót. A megoldás megkönnyíti a felhasználó életét, és leegyszerűsíti a vásárlást, ezáltal pedig megnőhet a bevétel, így az Apple és a fejlesztő is jobban jár.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Lodsys a 7,222,078 számú szabadalomra hivatkozva perelte be többek között a népszerű PCalc számológép készítőjét, James Thomsont, Dave Castelnouvót, aki a Pocked God nevű játékot fejlesztette, vagy Matt Braunt, a gyermekeknek szánt MASH játék készítőjét. Mivel azonban az Apple alkalmazáson belüli vásárlást lehetővé tevő keretrendszerét számtalan fejlesztő használja, a perrel fenyegetettek köre gyorsan bővülhet. A Lodsys egyelőre nem indított direkt jogi keresetet a fejlesztők ellen, csupán felszólította őket a szabadalom megvásárlására, amelyre 21 napos haladékot adott.

Azonnal abbahagyni

Az Apple levelében kertelés nélkül felszólította a Lodsyst, hogy ezt a gyakorlatot fejezze be, a már kiküldött, jogi erővel bíró felszólításokat pedig vonja vissza. Ugyan egyes szakértők szerint a kérdéses szabadalom túl tág, és valószínűleg egy bírósági perrel el lehetne törölni, az Apple levelében erre nem utalt. Az Apple védekezése szerint a vállalat tulajdonában lévő licenc megengedi a szabadalom használatát a termékekben, amelybe a kérdéses API, valamint az App Store megfelelő funkcionalitása is beletartozik. Mi több, az "első eladás" fogalmára hivatkozva az Apple azt állítja, hogy a licenccel a továbbiakban azt kezdhet, amit akar - ez azt jelenti, hogy annak használatát az partnerei (a fejlesztők) számára engedélyezheti.

Az ügy komoly vihart kavart az iOS-fejlesztők népes táborában. A magukat fenyegetve érző fejlesztők előbb a kérdéses API bojkottálására hívták fel kollégáikat, majd elkezdtek hibajelentéseket küldeni az Apple-nek, amelyben a lehetséges jogi buktatókra hívták fel az Apple és a többi fejlesztő figyelmét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról