Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 19. 11:13

Elvesztette első helyét a Symbian

Tovább nő az okostelefonok részesedése a hagyományos készülékek rovására, köszönhetően a középkategóriás eszközök egyre népesebb szegmensének - jelentette a Gartner. A Symbian az első negyedévben globálisan is elvesztette az elsőségét, az Android hihetetlen tempóban szerez részesedést, szinte mindenkitől.

Folytatódik a mobiltelefonos piac gyors ütemű átalakulása, ahogy az okostelefonok egyre mélyebbre hatolnak a középkategóriás termékek között. A Gartner adatai szerint globálisan már 23,6 százalékos az okostelefonok aránya az összes eladott készülék között, szemben az egy évvel ezelőtt mért 12,75 százalékkal. A teljes mobilpiac 19 százalékkal, 427,8 millió eladott telefonra nőtt, az okostelefonok eladásainak növekedése 85 százalék volt egyetlen év alatt. Robert Cozza, a Gartner elemzője szerint a bővülés még nagyobb is lehetett volna, a készülékgyártók azonban számos új okostelefont beharangoztak a második negyedévre, a piac egy része pedig kivárja ezeket.

Folytatódik az átrendeződés

A mobiltelefonok világpiacán volument tekintve még mindig a Nokia vezet, 107 millió eladott készülékkel, részesedése azonban 30,6 százalékról 25,1 százalékra csökkent - 1997 óta nem volt ilyen alacsony. A Gartner elemzése szerint a Nokia okostelefonjainak agresszív árcsökkentésével fog reagálni a csökkenő keresletre, amíg az első Windows Phone 7 alapú termékek elkészülnek. A lépés tovább növeli majd az okostelefonok részarányát a Nokia eladásai között, és közvetetten a teljes piacon is.

A második helyen továbbra is a Samsung áll, 68 milliós darabszámmal, a dél-koreaiak jó negyedévet zártak. Ugyan részesedést vesztettek (18-ról 16,1 százalékra), az okostelefonok egyre magasabb részarányának köszönhetően az átlagos eladási ár jelentősen emelkedett. A dobogót az LG zárja kicsivel kevesebb mint 24 millió eladott készülékkel. Örömre sok okuk nem lehet, eladásaik darabszámban is csökkentek, részesedésük pedig 7,6 százalékról 5,6 százalékra esett. A piaci növekedés legnagyobb része az egyéb kategóriába tartozó gyártóktól került ki, akik együtt 104 millióról 154 millióra tudták növelni eladásaikat, ezzel részesedésük 29 százalékról 36 százalék fölé nőtt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Tovább folytatódik a Motorola és a Sony Ericsson vesszőfutása, eladásaik jelentősen csökkentek, részesedésük pedig meredeken esik. A Motorola mindössze 8,7 millió telefont tudott eladni (szemben a 2010 hasonló időszakában eladott 9,5 millióval), minek következtében részesedése 2,7 százalékról 2,1 százalékra csökkent. A japán-svéd közös vállalat még rosszabbul áll, eladásaik 9,8 millióról 7,9 millióra estek, részesedésük pedig 2,7-ről 1,9 százalékra zuhant.

A nagy nyertesek közé az Apple és a HTC tartozik, a kizárólag okostelefonokat gyártó cégeket felkapta a növekedési hullám. Az Apple megduplázta eladásait, részesedése pedig már eléri a 3,9 százalékot a teljes mobilpiacon, a HTC pedig szinte megháromszorozta az eladott darabszámot (3,3 millióról 9,3 millióra), részesedése ezzel 2,2 százalék.

Robotkoronázás

Az Androidnak ebben a negyedévben sikerült először megvernie a Symbiant világszerte. Észak-Amerikában és Európában már az előző negyedévek során sikerült elhódítani a koronát, az Ázsiában új piacokat találó Symbiant azonban csak mostanra sikerült globálisan is megverni. Ahogy az ábrán is látható, az Android növekedésével egyetlen okostelefonos platform sem tudja felvenni a lépést, még az iOS duplázása is eltörpül az Android hétszeres növekedése mellett. A Google operációs rendszerét futtató telefonok 36 százalékos részesedéssel bírnak, a forgalmuk 5,2 millió darabról 36 millióra nőtt egy év alatt, miközben a Symbian részesedése hosszú idő óta 30 százalék alá került (28 millió eladott okostelefon mellett).

Okostelefon-piaci részesedés (százalék)

A piac 85 százalékos növekedését csak a Google-nak és az Apple-nak sikerült meghaladni, így mindenki más komoly részesedést vesztett. A RIM 20 százalékos részesedése 13 százalékra olvadt, a Microsoft pedig 6,8 százalékról 3,6 százalékra esett vissza - a Windows Phone 7 tehát egyelőre masszív kudarc. Bár abszolút értékben nőtt, 2,4 millióról 3,3 millióra emelkedett az egyéb rendszereket futtató telefonok piaca (ide tartozik a HP webOS is egyelőre), a részesedés 4,4 százalékról 3,3 százalékra esett.

Okostelefon-piac: darabszám (millió darab)

A hatalmas tempójú piacfoglalás később rendkívül komoly hatással lehet: minden egyes megvásárolt natív alkalmazással, minden feltöltött személyes adattal egyre jobban elköteleződik a felhasználó az adott platform mellett, az iOS és az Android aktuális részesedése így különösen fontos lehet a jövőben. A Nokia kezdetben lassú, majd egyre gyorsuló piacvesztése is elsősorban ennek tudható be: bár a régi vásárlókat jórészt meg tudják tartani, az új fogyasztók számára nem tudnak valódi alternatívát nyújtani.

A Windows Phone 7 egyelőre súlyos gondokkal küzd, az első negyedévben mindössze 1,6 millió eladott okostelefon futtatja ezt az operációs rendszert. Ez azt jelenti, hogy a rendmondiak előző, Windows Mobile rendszere 2 millió eladott darabbal még mindig fontosabb piaci tényező, mint az új, nagy reményekkel fejlesztett szoftver. Hosszútávon a Nokia támogatásával a Windows Phone beindulhat - egyelőre azonban a rendszer piaci fejlesztése kudarc.

Minden rendben

Bár a katasztrófa után számos találgatás látott napvilágot, a Japánt sújtó földrengés és cunami nem okozott fennakadást a mobiltelefongyártók számára. A Gartner értesülései szerint a raktárkészletek rendben vannak, átlagosan mintegy 8 hétre elegendő késztermék van a raktárakban, alkatrészekből pedig további négy heti gyártáshoz elegendő készletet halmoztak fel a gyártók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról