Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 23. 12:01

Belső használatra ingyenes az Oracle JRockit

Ingyenes lesz, de nem nyílt forrású a JRockit, az Oracle Java virtuális gépe, amely a BEA felvásárlásával került a cég birtokába. A Sun bekebelezése óta két JVM-je van a cégnek, hosszú távon ezekből igyekszik a lehető legjobbat összegyúrni.

Az Oracle a múlt héten fejlesztésre és belső használatra ingyenessé tette a JRockit JVM-et, vagyis Java virtuális gépet, amelyhez korábban csak kereskedelmi licenccel lehetett hozzájutni. A vállalat célja, hogy egybeolvassza a Jrockit és a HotSpot JVM-eket, első lépésként a licencelési konstrukciókat közelíti egymáshoz.

A JRockit az új feltételek szerint ingyen elérhető fejlesztésre és belső használatra a Sun által korábban használt JDK 6 licenc módosításával létrejött Binary Code License alatt, de továbbra is fizetni kell érte, ha kereskedelmi használatról van szó. További újdonság, hogy az extra funkcionalitás (pl. JRockit Mission Control, Real Time, Flight Recorder, Virtual Edition) külön is licencelhető és használható bármilyen Java alkalmazás alatt - erre korábban nem volt lehetőség, a JRockit extra képességeit kizárólag Oracle-termékek részeként (pl. WebLogic Server) lehetett megvenni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Henrik Stahl, az Oracle termékmenedzsere blogjában azt írja, a vállalat egybe szeretné olvasztani a két Java virtuális gépet, úgy, hogy a létrejövő hibrid minden tekintetben felülmúlja az elődöket, de ne okozzon támogatási vagy kompatibilitási problémát az ügyfelek éles rendszerein (egy elmélet szerint érdemes lenne a JRockit szemétgyűjtőjét és szerviz szolgáltatását a HotSpot futásidejű fordítójával kombinálni). "Mivel technológiailag közelítjük egymáshoz a két JVM-et, van étrelme úgy tekinteni rájuk mint egy termékre, két különböző implementációval" - írja Stahl, aki azt s leszögezte, a JRockit nem lesz nyílt forrású.

A termékmenedzser szerint esetfüggő, érdemes-e HotSpotról JRockitre váltani, de inkább a JDK 7-et érdemes megnéznie azoknak, akik nem elégedettek a Sun-féle JVM jelenlegi változatával. A JDK 7 idén érkezik, a számos újítás között az egyik legfontosabbnak tűnik a dinamikus nyelvek (Python, Ruby, Groovy, LISP) jobb, magasabb teljesítményű támogatása, aminek érdekében új bájtkód típus jelenik meg, és módosul a virtuális gépek magja is a hatékonyabb végrehajtás érdekében. Új I/O API-k jelennek meg, hogy javuljon a fájlrendszerhez történő hozzáférés, többek közt az aszinkronitás bevezetésével, amivel az alkalmazás programszálának futása nem akad meg a művelet befejeződéséig.

A JRockit JVM letölthető az Oracle Technology Network oldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról