Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 18. 08:47

Szabadalmi perek az iOS-re fejlesztők nyakában

Szokatlan döntésre szánta el magát a szabadalmakból élő Lodsys nevű amerikai cég és a nagyvállalatok helyett a kisebb fejlesztőket vette célba. A Lodsys számos, iOS platformra alkalmazásokat készítő, néhány fős céget fenyeget perrel, mivel azok megsértették egyik, alkalmazáson belüli vásárlásra vonatkozó szabadalmát.

A helyzet abszurditását az adja, hogy a beperelt fejlesztők semmi egyebet nem használtak az alkalmazáson belüli fizetés implementációjához, mint az Apple által előregyártott keretrendszer megfelelő elemeit. Bár a kérdéses részlet valóban az appok része, nyilvánvaló, hogy amennyiben valóban szabadalomsértés áll fenn, azért nem a fejlesztők, hanem az Apple lenne az elsőrendű felelős - a megoldás ugyanis az egyetlen engedélyezett módja az alkalmazáson belüli vásárlásnak az iOS platformon.

A Lodsys fenyegetésében expliciten az alkalmazásokban található "upgrade" gombot és annak funkcionalitását kifogásolja. Az Apple iOS platformján már egy ideje elérhető az alkalmazáson belüli vásárlás, vagyis az ingyenes, ám limitált alkalmazások kibővített funkcionalitásának eléréséhez nem kell átmenni az App Store-ba, és ott megvenni a teljes verziót. A megoldás megkönnyíti a felhasználó életét, és leegyszerűsíti a vásárlást, ezáltal pedig megnőhet a bevétel, így az Apple és a fejlesztő is jobban jár.

Olcsó kifogás

A Lodsys a 7,222,078 számú szabadalomra hivatkozva perelte be többek között a népszerű PCalc számológép készítőjét, James Thomsont, Dave Castelnouvót, aki a Pocked God nevű játékot fejlesztette, vagy Matt Braunt, a gyermekeknek szánt MASH játék készítőjét. Mivel azonban az Apple alkalmazáson belüli vásárlást lehetővé tevő keretrendszerét számtalan fejlesztő használja, a perrel fenyegetettek köre gyorsan bővülhet. A Lodsys egyelőre nem indított direkt jogi keresetet a fejlesztők ellen, csupán felszólította őket a szabadalom megvásárlására, amelyre 21 napos haladékot adott.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Talán az Apple erős jogi osztályának köszönhető, hogy a Lodsys nem közvetlenül a cupertinói céget támadta meg a bíróságon, helyette az néhány fős fejlesztői cégeket fogták perbe. A Lodsys ezt azzal magyarázza, hogy az Apple jogosult a szabadalom használatára, így a most indított perek célja nem az Apple közvetett megzsarolása - ők csupán a találmány használóitól, a fejlesztőktől szeretnének pénzt látni. Arra egyelőre nincs válasz, hogy az Apple hogyan szerezett jogosultságot a szabadalom használatáért, fizettek-e érte, vagy a Lodsys egyszerűen engedélyezte számukra a használatot.

A fagyi visszanyal

Mint ismeretes az iPhone eredeti bejelentésének egyik csúcsmomentumában Steve Jobs bejelentette, hogy több száz szabadalmat jegyeztettek be a kezelőfelülettel kapcsolatban, amelyeket meg is fognak védeni. Az Apple azóta számos gyártóval, így a Nokiával és a Samsunggal is perben áll, a cupertinói cégtől tehát koránt sincs távol az amerikai szabadalmi rendszer furcsaságainak kiaknázása.

A Lodsys feltehetőleg peren kívüli egyezségre törekszik a fejlesztőkkel, majd újabb és újabb alkalmazáskészítők után ered majd. Amennyiben az Apple nem fogja a fejlesztők pártját, ez a precedens több "szabadalomtroll" számára is ötlettel szolgálhat a pénzbehajtás új módját illetően: az ilyen kis cégek eddig hagyományosan a nagyvállalatoktól próbáltak meg pénzt szerezni lehetőleg esküdtszéki tárgyaláson - az alkalmazásfejlesztők többezres tábora azonban jóval gazdagabb zsákmányt jelenthet, mivel a kis, sokszor egyszemélyes cégecskék nem tudják megengedni maguknak a költséges jogi procedúrát, inkább kiegyeznek és fizetnek. Az Apple közbelépését az is indokolná, hogy a Lodsys a kelet-texasi bíróság hatáskörébe tartozik, a Marshallban székelő intézmény pedig hagyományosan a szabadalomtrollok fellegvára, itt vesztett nemrég a Google is egy hasonló kis cég ellen egy fontos, Linuxszal kapcsolatos pert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról