Szerző: Dojcsák Dániel

2011. május 13. 14:33

Óriás felbontású kijelzők jönnek a tabletekbe

Nagyban játszik a Samsung, ez derül ki a SID Display Week 2011 International Symposium programját beharangozó hírekből is. A dél-koreai vállalat jövő héten egy 2560x1600 pixeles felbontású LCD kijelzőt mutat be, amit kifejezetten tabletekhez tervezett.

A 10,1 hüvelyk képátlójú és 2560x1600 pixel felbontású LCD 300 dpi pixelsűrűséget ér el, ami már felveszi a versenyt az Apple iPhone 4 Retina Display-jel is, ami 326 képpontot jelenít meg egy hüvelyken. A csalás talán csak annyi a kijelzővel kapcsolatban, hogy a fenti felbontás nem a teljes effektív érték, ugyanis a kijelző a korábbi AMOLED-ekből is ismert PenTile subpixel konfigurációt használja majd.

PenTile pixelrend

A PenTile elnevezés az alpixelek egy olyan megváltoztatott geometrikus elrendezésére utal, ami az eredeti változatban, a 90-es években, két vörös, két zöld alpixel mellett csak egy kéket használt. Ezt az emberi szem működésére alapozva osztották fel ilyen arányban, ugyanis a retina közel azonos mennyiségben tartalmaz L és M csapreceptorokat, amik a vörös és a zöld színérzékelésért felelnek, de szinte alig van bennük az S-csapokból, amik a kékért. Így a kék fényeket úgy lehet csökkenteni a kijelzőn, hogy az érdemben nem befolyásolja sem az észlelt fényességet, sem a képminőséget.

Időközben ez a technológia továbbfejlődött, s a Samsung több AMOLED kijelzőjét RGB helyett RGBG rendszerben építette fel, ahol a szokásos vörös, zöld, kék sor mellé még egy zöld szubpixel került, azaz minden vörös és kék alpixelt is egy-egy zöld követ. Mivel a szem a zöld színre a legérzékenyebb, ezért nagyobb fényerőt érzékel egy ilyen kijelzőt nézve, de a gyártó szerint az érzékelt felbontás azonos marad annak ellenére, hogy egyharmadával kevesebb alpixelből áll a kijelző.

A kevesebb alpixelből és a jobbnak érzékelt fényességből pedig következik, hogy azonos kijelzőtechnológia esetén is jelentős energiafelvételt lehet megspórolni. A Samsung RGBG kijelzői 40-50 százalékkal fogyasztanak kevesebbet mint az RGB-s LCD-k, igaz az alacsonyabb fogyasztásért nem csak a PenTile elrendezés, hanem az AMOLED és az LCD közti technológiai különbség is felel.

Apple - Samsung csata

Sokan a Samsung bejelentésére reagálva azonnal elkezdtek találgatni, hogy vajon az Apple átáll-e a következő iPad esetében a hatalmas felbontású megjelenítőkre, de ez ellen több érv is szól. A jövő héten bemutatandó 10,1 hüvelyk képátlójú kijelző biztosan nem kerül majd az iPad-be, mivel egyrészt valamivel nagyobb, és egészen más arányú form factort kíván, mint a jelenlegi 9,7 hüvelykes, 4:3 képaránnyal rendelkező iPad dizájn, másrészt a megjelenített képpontok száma több mint ötszöröse az iPadének, ami kompatibilitási problémákhoz és fragmentációhoz vezetne az egységesen tartott alkalmazáspiacon. Az óriási felbontású megjelenítőhöz a jelenleginél legalább egy nagyságrenddel gyorsabb grafikus rendszer is kellene, hogy az alkalmazások ugyanolyan folyamatosan fussanak mint eddig.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az új panel azonban új versenyhelyzetet is jelent, amelyre az iPad 3-nak reagálnia kell majd. Aa Samsung a Galaxy Tab 10.1 második inkarnációját nem véletlenül tervezte úgy, hogy minden specifikációban egy kicsivel verje az iPadet - kicsit nagyobb kijelző, kicsit vékonyabb ház, kicsit több teljesítmény, kicsit alacsonyabb ár. Ha a következő generációra az Apple is beleugrik ebbe a játékba, akkor ott is a Retina Display pixelsűrűségét hozzák majd az eszközök, de ezzel fel kell adni a tablet jelenleg meglévő energiahatékonyságát, hiszen a nagyobb felbontású kijelző eleve többet fogyaszt, de több energiába kerül meghajtani a nagyobb felbontású grafikus elemeket is.

Ha valaki azt hitte, hogy még idén ősszel megérkezik az iPad 3, akkor most csalódnia kell, feltehetőleg 2012-ig csend lesz ezen a téren, s az Apple is egy jóval nagyobb felbontású megjelenítővel tér majd vissza jövőre, ami valószínűleg az LG műhelyéből kerül elő ismét. Elkésve persze nincs a cég, hiszen a Samsung bemutatója egyelőre csak magára a panelre szól, s semmilyen információ nincs arról, hogy mikor érkezhetnek Galaxy Tabok ezzel a hardverrel szerelve, és arról sem, hogy mely más gyártók vásárolják meg a Samsung kijelzőjét. Valószínűleg még a sorozatgyártás sem áll készen, de ha a dél-koreaiak összeszedik magukat, akkor év végén első alkalommal jelentős technológiai fölénybe kerülhetnek legfontosabbnak kijelölt riválisukkal szemben.

Az LG is készül

Az Apple egyébként az LG által kínált, hagyományos RGB-alapú “in-plane switching”, azaz IPS technológiát preferálja. Az LG a Samsunghoz hasonlóan a SID Display Week 2011-re nagy pixelsűrűségű kijelzőkkel készül, igaz ott még nem árultak el előre pontos részleteket. Egyelőre csak az biztos, hogy a következő napokban az LG bemutat egy egész termékcsaládot "ultra-magas felbontással", illetve a már ismert IPS technológiával. A Samsunggal ellentétben itt nem csak egy kijelzőméretről lesz szó, hanem 3,5, 4,5, 7, 9,7 hüvelykes variációk jönnek okostelefonokhoz és tabletekhez, illetve 55 és 84 hüvelykes panelek televíziókhoz.

A kisebb panelek esetében várható, hogy az iPhone 4-ben használt Retina Display sűrűségét meghaladja vagy eléri az új sorozat, a nagyobb kijelzőknél viszont csak annyit ígér a gyártó, hogy olyan felbontásra lesznek képesek a panelek, ami az adott méret tipikus távolságból, ahonnan nézni illik, nagyobb részletességet jelenítenek meg, mint amennyit az emberi szem felismerni képes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról