Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 13. 11:56

OpenStackre áll át az Ubuntu

A héten Budapesten zajlott az Ubuntu fejlesztői konferenciája, ahol többek között elhangzott, hogy a népszerű Linux-disztribúció az Eucalyptus helyett az OpenStacket integrálja cloud-platformként. A váltásra az Ubuntu 11.10-ben kerül sor.

Az OpenStack a Rackspace és a NASA együttműködéséből született, nyílt forrású cloudplatform, amelynek minden protokollja és interfésze is szabadon hozzáférhető. Így az OpenStackre épülő cloudok nem fenyegetnek bezártsággal, gyártó- vagy szolgáltatófüggőséggel, egymás közt technikailag biztosan átjárhatóak, így a virtuális gépeket nem lehet probléma migrálni. Az OpenStack virtualizációs köztesrétegek egész sorát támogatja, beleértve a Xent, KVM-et, a Microsoft-féle Hyper-V-t, a VMware ESX-et és a QEMU-t is.

Az OpenStack mögött díszes társaság sorakozott fel, a kezdeményező Rackspace-en és a NASA-n kívül a projekt támogatója többek közt a Citrix, a Dell, a Bull, a Mellanox, a Brocade, a Cisco, az Intel és az AMD is - eddig mintegy 60 vállalat csatlakozott - érdekes módon hiányzik a cloudok átjárhatóságát hirdető Red Hat és a Novell is. A kezdezményezés jelenleg három projektet tömörít, az OpenStack Compute a virtuális gépekből álló cloudok felügyeletét hivatott megoldani, az Object Storage az objektumok tárolásával, az Image Service API pedig a rendszerképekbe való betekintéshez kínál egységes felületet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az OpenStack legújabb verziója, az április közepén kiadott Cactus az Ubuntu Server legújabb verziójában, az április végén debütált 11.04-ben tűnt fel tesztelési jelleggel. Az Eucalyptus lecserélése egy hosszabb folyamat lesz: bár az Ubuntu 11.10 cloudplatformja már az OpenStacken alapul, az Eucalyptust továbbra is támogatni fogja a Canonical, mivel az Ubuntu 10.04 LTS (Long Term Support) verzióban ez érhető el. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy 2015-ig biztosan kapnak támogatást az Eucalyptust használó Ubuntu-üzemeltetők és a Canonical egyébként nem is számít arra, hogy mindenki OpenStackre migrálna. A váltást különféle szoftvereszközökkel segíti majd a Canonical, ezek az Ubuntu 11.10-zel együtt jelennek majd meg.

Az Eucalyptus is nyílt forrású, ám az Amazon EC2 egyedi API-kat használja - a technológia 2009-ven került be az Ubuntuba, és ez lett az Ubuntu Enterprise Cloud alapja, később a Debianban is feltűnt. A Canonical szervertechnológiai fejlesztéseit irányító Robbie Williamson szerint a váltásra azért volt szükség, mert az Canonical a jövőben támogatni szeretné az ARM-alapú szervereket is, de az Eucalyptusnál ezt nem tervezték - a teljesen nyílt OpenStackbe viszont a Canonical belefejleszthet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról