Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 6. 11:37

Kelendő az Intel Sandy Bridge és az AMD Ontario is

Az első negyedévben 7 százalékkal nőtt az x86 processzorok piaca, jelentette tegnap az IDC. Feljövőben az AMD, a mobil gépek és a szerverek szegmensében azonban még mindig nyomasztó az Intel fölénye.

Világszerte mintegy 97 millió x86 processzor fogyott 2011 első három hónapja során, tudta meg a HWSW Shane Rautól, az IDC elemzőjétől. A piackutató vállalat nemrég még azt közölte, a PC-piac enyhén csökkent az első negyedévben éves összehasonlításban, ehhez képest furcsa lehet az x86 processzorpiac bővülése. Az eltérésre a magyarázatot a PC-ipari ellátási lánc hossza és a felhalmozott raktárkészletek szolgáltatják. Rau magyarázata szerint az első negyedéves processzoreladási adatok inkább a második negyedéves PC-eladások alakulását jelzik előre, ezek alapján a gyártók ráharaptak mind a Sandy Bridge-re, mind az AMD Fusion lapkáira.

"Az első negyedév, ami rendszerint gyenge, most nagyon erős volt a volument tekintve, de ez annak is köszönhető, hogy a negyedév egy héttel hosszabb volt a szokásosnál" - mondta Rau. "Az Intel és az AMD negyedéves összehasonlításban is növelte szállításait, ami az új platformok erejét mutatja. A Sandy Bridge és a Fusion chipek megjelenésének köszönhetően a történelem során először a piacra került x86 processzorok több mint 50 százaléka tartalmazott grafikus magot."

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Fusion chipek megjelenése láthatóan segített az AMD-nek a mobil szegmensben, bár a cég részesedése 12,1 százalékról 13,4 százalékra nőtt, eközben az Intelé 87,8 százalékról 86,3 százalékra csökkent. Ennek oka feltehetően a netbookok iránti érdeklődés drasztikus csökkenése, egyes becslések szerint a netbookok eladásai egy év alatt felére zuhantak vissza. Az AMD 2011 első negyedévében mintegy 3,5 millió Fusion C-sorozatú ("Ontario") lapkát értékesített, ami a teljes mobilchip-szállításainak felét tette ki.

A szerverpiacon azonban a sunnyvale-i vállalat továbbra sem tud érdemi eredményt felmutatni az Intel ellen. Egy évvel ezelőtt az AMD részesedése még a 10 százalékot közelítette az IDC számításai szerint, ez 2011 első negyedévére 6,1 százalékra csökkent - az Opteronok régóta esélytelenek a Xeonokkal szemben, az AMD a második félév során megjelenő, vadonatúj Bulldozer mikroarchitektúrától várja versenyképességének javulását. A cég egyedül a desktop szegmensben képes jelentős sikereket aratni, itt a részesedése 27,4 százalék volt az első negyedévben, bár ez is alacsonyabb az egy évvel korábbi 28 százaléknál. Az Intel a piac 72,4 százalékát tartotta kézben, szemben a tavalyi 71,7 százalékkal, derül ki az IDC adataiból.

Az IDC vállalat azt jósolja, 2011-ben az x86 processzorpiac darabszám szerint 10,3 százalékkal bővül, a piac értéke pedig 17 százalékkal emelkedik és így 43 milliárd dollárt tesz ki. Az IDC szerint a Japánt természeti katasztrófa nem bolygatta meg a PC- és processzoripart, a kérdés inkább az, a földrengés okozta sokkból magához térő országban hogy alakul majd a PC-k és így közvetetten a processzorok iránti kereslet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról