Szerző: Koi Tamás

2011. május 4. 14:01

Teljes HSPA+ lefedettséget ígér a T-Mobile

A Magyar Telekom megkezdte mobilhálózati modernizációs projektjét, melynek eredményeként az ország teljes területén HSPA+ szolgáltatást kíván nyújtani.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Magyar Telekom a hálózatmodernizációs folyamat eszközbeszállítói partneréül a tendereztetést követően svéd Ericssont választotta, a hálózati infrastruktúra-elemek cseréje pedig azonnal megkezdődik. A két cég vezetői ma sajtótájékoztatón számoltak be a technológiai, műszaki részletekről - az együttműködés pénzügyi vonzatairól nem beszélt sem a Magyar Telekom, sem az Ericsson.

HSPA+ mindenhol

Christopher Mattheisen, a távközlési multi vezérigazgatója elmondta, a már zajló hálózatmodernizációs folyamat első lépcsőfokaként 200 új HSPA+ technológiájú bázisállomást kapcsolnak be Budapesten, valamint több vidéki településen. A szolgáltató később az ország teljes területére ki kívánja terjeszteni a 21 Mbps elméleti sávszélességet biztosító technológiát, idővel pedig további kapacitásbővítés várható a sávszélesség emelésével. A fejlesztés eredményeképpen nem csak az újabb, HSPA+ - képes eszközök tulajdonosai érzékelhetnek majd változásokat, a rádiós oldal kapacitásnövelése ugyanis az összes 3G-s terminálra (modem, mobiltelefon) kihat.

Az Ericsson mindehhez úgynevezett SingleRAN rendszerű bázisállomásokat biztosít, melyek mind a technológiai-, mind a frekvenciaallokációt illetően széleskörű konfigurációs lehetőségeket kínálnak. Ezek a bázisállomások többek közt lehetővé teszik majd azt is, hogy a Magyar Telekom a jelenleg rendelkezésére álló 2100 MHz-es sáv mellett a 900 MHz-es frekvenciatartományban is nyújthasson UMTS-szolgáltatást. A vidéki területek szélessáv-lefedettségének ez lehet az egyik kulcsa, hiszen ezzel gyakorlatilag minden olyan területen nyújthat 3G-s szolgáltatást a cég, ahol jelenleg kizárólag 2G-s lefedettsége van.

A 900 MHz-es frekvenciasáv adatcélú felhasználása egyelőre nem lehetséges Magyarországon, az állam ugyanis az ebben a témában született uniós irányelvek ellenére máig nem bocsátotta a szolgáltatók rendelkezésére a szükséges frekvencialicenceket. A sajtótájékoztató vendége volt Fellegi Tamás, a frekvenciaügyekben illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tárcavezetője is, de hiába próbálták újságírók megtudni az esedékes frekvenciaértékesítési folyamat részleteit, Fellegi csak az eddig is ismert információkat (még ebben a negyedévben kész lesz a tender vagy az aukció jogszabályi háttere) ismételte meg.

Vakrepülés

A Magyar Telekom tehát a Vodafone-hoz hasonlóan lényegében vakon kénytelen repülni: mint ismeretes, március elején a Vodafone is olyan hálózatfejlesztési ütemezést jelentett be, melynek feltétele, hogy a szolgáltató hozzájusson a szabadon lévő 900 MHz-es frekvenciablokk egy részéhez. A Vodafone egyébként szintén kiterjeszti a jelenleg kizárólag Budapestre koncentráló HSPA+ lefedettségét, de a piros szolgáltató országszerte csak 14 Mbps sávszélességet ígért ügyfeleinek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Rádiós oldalon ugyan mindkét szolgáltató más beszállítókkal dolgozik (a Magyar Telekom az Ericssonnal, a Vodafone pedig a Huawei-jel), de egyformán SinlgeRAN eszközökre építik a hálózatukat, mindez pedig azt feltételezi, hogy a Vodafone felhordóhálózata kisebb kapacitású lehet, mint a Magyar Telekomé.

A SingleRAN rádióknak köszönhetően egyébként a szükséges frekvencialicencek megszerzésével elméletileg bármikor, bármelyik szolgáltató képes lehet az LTE-technológia bevezetésére (a Magyar Telekom szerint erre akár már idén sor kerülhet), de ennek előnyeit csak akkor élvezhetik a felhasználók, ha a mögöttes infrastruktúra is készen áll arra, hogy elvezesse a forgalmat.

A Magyar Telekom egyébként a fejlesztés részeként nem csak az újabb, hanem egyes régebbi adatátviteli technológiák elérését is növeli: a cég idővel teljes EDGE-lefedettséget ígér, az operátor azonban már jelenleg is az ország területének 90 százalékán biztosít ilyen szolgáltatást, így a közel száz százalékos lefedettség elérése nem hoz látványos változást a magenta szolgáltató esetében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról