Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 4. 10:33

A cloudba menti az adatokat a Symantec

A Las Vegasban zajló Symantec Vision rendezvényen a szoftvervállalat bejelentette a Backup Exec.cloud és Enterprise Vault.cloud termékeit, amelyek közös jellemzője, hogy a Symantec által üzemeltetett cloudba mentik az adatokat.

Elsősorban olyan kisvállalatoknak agy fiókirodáknak szánja a termékeket a Symantec, amelyek nem rendelkeznek házon belüli informatikai szakértelemmel és nem tudnak vagy nem akarnak bonyolult adatmentési infrastruktúrát kialakítani és üzemeltetni. A nyáron érkező Backup Exec.cloud a Windowst futtató desktopokat és szervereket menti automatikusan a cloudba, ahonnan helyreállítani és képes azokat. Mentések készülhetnek előre beállított időközönként vagy akár bizonyos fájlok módosításakor is - katasztrófa esetén teljes rendszerek visszaállíthatók, de lehetőség van akár egyes fájlok visszatöltésére is. A Backup Exec.cloud előfizetéses konstrukcióban vehető igénybe.

"Ez a mai értelemben vett adatmentésnek a teteje" - mondta Greg Muscarella, a Symantec termékmenedzsere. "A felhasználók egyszerűen beállítják és soha többé nem kell vele foglalkozniuk." A Symantec megoldása nem új a piacon, számos hasonló szolgáltatás létezik, például az EMC, immár VMware-féle Mozy, a Seagate i365, a Commvault vagy éppen az Amazon S3. A Backup Exec.cloud előnye ezekkel szemben leginkább a név: a Symantec terméke vitathatatlanul piacvezető mentési megoldás Windowson, részesedése egyes becslések szerint a 60 százalékot közelíti.

Az Enterprise Vault vállalati dokumentumarchívumot is kiterjesztette egy cloudban működő megoldással a Symantec, amelynek a neve Enterprise Vault.cloud. A Backup Exechez hasonlóan ez is a Symantec által üzemeltetett felhőbe menti az adatokat. Elrajtolt továbbá az Enterprise Vault 10, amely automatikus felderítési képességeket kapott és a közösségi szolgáltatásokban közzétett tartalmat (pl. blogok, Facebook, YouTube) is képes menteni. A termék automatikusan képes a különféle dokumentumokat a tartalmuk alapján titkosítási osztályokba sorolni - ezeket később egy DLP-projektben is fel lehet használni a házirendekben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Vision rendezvény alkalmából frissült a Backup Exec 2010 is, amely a Backup Exec.cloudhoz hasonlóan már képes SSL titkosított kapcsolatot építeni a mentőszerver és az agent között, ami akkor lehet hasznos, ha a mentés elhagyja a védett vállalati hálózatot. Ennél fontosabb újdonság, a kiterjesztett virtualizációs támogatás, a hangzatos V-Ray technológia segítségével a felhasználók egy közös konzolról kezelhezik a fizikai és virtuális gépeket és ugyanazokat a mentési és visszaállítási műveleteket végezhetik el a virtuális gépeken mint a fizikai rendszereken, vagyis akár egy fájl is visszaállítható. Emellett a Vmware-hez készült Backup Exec plugin többé már nem különálló termék, hanem bekerült az agentbe.

Azok számára, akik szeretnék egyszerűsíteni a mentési rendszerüket, de az adataikat továbbra is inkább házon belül tartanák, hamarosan egy Backup Exec appliance-t, vagyis szoftverrel előre integrált hardvert, kvázi adatmentő készüléket kínál a Symantec. A célcsoportot itt is a kisvállalatok és a nagyvállalati fiókirodák jelentik elsősorban. Az appliance-ek az év második részében kerülnek piacra, és egy már meglevő környezetbe is integrálhatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról