Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 11. 14:08

Új hálózati architektúrára áll át a HP

Gyors ütemben foltozza a portfóliójának réseit a HP a vállalati hálózati eszközök körében, a közepes- és nagyvállalatokat célzó kínálat gyakorlatilag teljes. A cél olyan integrált megoldások piacra dobása, amelyekkel megverhető a magasan piacvezető Cisco.

Nem spórolt a Cisco felé küldött kifejezésekkel a HP a FlexNetwork hálózati architektúra és eszközök bemutatóján. A világ legnagyobb IT-szállítója szerint a vállalati hálózatok piacán a Cisco kvázi-monopóliumának következtében megállt a fejlődés és az innováció, miközben a cégek működéséhez mindennél fontosabbá vált a gyors és olcsón fenntartható hálózat. A HP jó érzékkel indított újabb kommunikációs és piaci támadást a Cisco ellen, a hálózati piacvezető ugyanis az elmúlt években megroggyant, célt tévesztett vállalat képét mutatja - nemrég maga John Chambers elnök-vezérigazgató is beismerte ezt, és ígéretet tett a megoldásra.

Nem csoda tehát, ha a bejelentés és az azt övező szócsata alapján úgy tűnik, hogy a HP nyeregben érzi magát. A szinte napra pontosan másfél éve felvásárolt 3Com termékei mára teljes értékű tagjai lettek a portfóliónak, a HP-nak sikerült megemésztenie a hálózati eszközöket gyártó céget. A vállalat vezetői szerint a részlegek együttműködése gyümölcsöző, mind a gyártás, mind a logisztika, mind a kutatás-fejlesztés során sikerült költséget csökkenteni, illetve lebontani a részlegek közötti korlátokat.

Legyőzni az óriást

A hálózati eszközök piacának mintegy 70 százaléka a Ciscóé, ezzel az ágazat messze legmeghatározóbb szereplője. Kvázi-monopóliumként a Cisco megoldásai de facto iparági standardnak számítanak. A Cisco azonban nem viselte jól a válság hatásait: a cég bevételei jelentősen visszaestek, ahogy a legfontosabb vásárlók, beleértve a bankokat, nagyvállalatokat és állami intézményeket, leállították vásárlásaikat és a tervezettnél tovább működtették hálózati eszközeiket. 2010 közepére helyreállt a cég termékei iránti kereslet, a kilátások azonban továbbra is elmaradnak a befektetők várakozásaitól: az elmúlt évben a Cisco papírjai 28 százalékot estek, és nem látszik még a vesszőfutás vége.

A két cég közötti ellentétet élezi, hogy a Cisco 2009-ben belevágott a szervergyártásba is a Unified Computing System nevű platformja révén. A döntés akkor logikusnak tűnt, a hálózati eszközök és a kiszolgálók között számos gyártási és technológiai illetve kutatás-fejlesztési átfedés van, az új termékeket így minimális költséggel piacra tudták dobni. Az új vásárlók elérése és az új piac meghódítása helyett azonban elidegenítették a meglévő partnereiket: az IBM a Brocade-dal fűzte szorosabbra együttműködését, a viszonteladó HP pedig a ProCurve hálózati eszközeivel kezdte el kiváltani a Cisco termékeit és fel is mondta a partneri megállapodást.

Bár a HP hálózati részlege eltörpül a Cisco-é mellett, a teljes vállalat mintegy háromszor akkora mint vetélytársa. A HP csupán a vállalati IT-szolgáltatások területén 40 milliárd dolláros bevétellel rendelkezik évente, míg a Cisco teljes éves forgalma ekkora. Emellett a HP rendkívül erős a vállalati szerverekben is, és komoly szereplőnek számít a tárolók piacán. Korábban jó együttműködés jellemezte a Cisco-HP kapcsolatot, a Palo Altó-i cég rendszerintegrátorként és viszonteladóként támaszkodott a Cisco termékeire. A felbomló partnerség nyomán a HP aktívan elkezdte kiépíteni saját hálózatos üzletágát, amelynek legfontosabb mérföldköve a 3Com felvásárlása volt.

Fordulópont

A hatalmas szervezettel rendelkező HP számára fontos kérdés, hogy a meglévő alkalmazottait minél hatékonyabban és jövedelmezőbben használja ki. A szélesedő portfólió ilyen körülmények között nem teher, hanem áldás: az IT szolgáltatásokban erős HP ugyanis olcsón ki tudja váltani a versenytársak termékeit saját eszközeivel az újonnan telepített rendszerekben.

A Cisco előnye, mint minden jelentős piaci fölénnyel rendelkező szereplőé, a gyártófüggőség: az "egyszínű" hálózatokat használó kliensek nem szívesen építik be új gyártó eszközeit, mivel ez jelentős mértékben bonyolítja az amúgy is problémás rendszermenedzsmentet, illetve inkompatibilitási problémákat okozhat. A HP azonban zseniális megoldást talált ki az első problémára: az Intelligent Management Center névre keresztelt szoftverplatform 5.0-s verziója mintegy 2600 különböző terméket képes kezelni, amelyekből több mint 1000 a Cisco gyártmánya.

Az IMC-t jelentős fejlesztésként mutatta be a HP, láthatóan komoly reményeket fűz a platformhoz. Ez nem is csoda, a sokszínű eszközpark támogatásával hatalmas lépést tett a felhasználó gyártófüggőségének megszüntetése felé. A HP által idézett tesztek és felhasználók szerint az IMC jobban kezeli a Cisco termékeit, mint maguk a Cisco szoftverek, nem kis részben annak köszönhetően, hogy a San Jose-i cég mintegy 30 különböző szoftveres megoldást használ a különböző eszközök kezelésére. Az IMC ezzel szemben képes egyetlen szoftverplatformon menedzselni nem csak a saját termékeket, hanem az összes támogatott eszközt, ezzel a HP szerint jelentősen lehet csökkenteni a felügyeletre fordított erőforrásokat.

A FlexNetwork névre keresztelt új HP hálózati architektúra szoros együttműködést ígér az adatközpont, a központi hálózat és a fiókirodák között. A FlexNetwork központi eleme a már ismertetett Intelligent Management Center, az adatközponti elemet FlexFabric, a fő hálózati részt a FlexCampus, a fiókokat célzó részt pedig FlexBranch néven hívja a HP. Az új architektúra nagyon hasonló a Cisco által használt FabricPath technológiához, azonban a HP megoldása a TRILL nyílt szabványon alapszik.

A HP nagyon hisz az új rendszerben, ennek bizonyítékául pedig a teljes belső céges hálózatot átállította tisztán saját eszközökre. A tesztnek is kiváló implementáció a vállalat mintegy 300 ezer alkalmazottját szolgálja ki, a HP bevallása szerint problémamentesen. Az architektúra tehát készen van a nagyméretű rendszerek működtetésére is - erről már csak a fogyasztókat kell meggyőzni.

Terméksorakozó

A bejelentés központi eleme a vízió bemutatása volt, a HP úgy tűnik rátalált a követendő stratégiára a Cisco árversenyre kényszerítéséhez. A Las Vegasba, illetve Londonba összehívott újságíróknak azonban hardvert is mutatni kellett, így megismerkedhettünk a megújult csúcs- és középkategóriás kapcsolókkal, valamint bemutatták az új generációs Wi-Fi elérési pontokat és a TippingPoint behatolásmegelőző megoldás legújabb verzióját.

Az A10500-as sorozatú kapcsolók a legnagyobb piacon indulnak, ciscós versenytársuk (ár alapján) a Cisco Catalyst 6509 lesz, amelynél a HP adatai szerint mintegy 75 százalékkal alacsonyabb késleltetéssel bír, maximális átviteli sebessége pedig 270 százalékkal nagyobb. Az eszköz maximum 128 darab 10 gigabites portot képes kezelni, de párban akár 208 ilyen csatlakozót is tud kínálni a HP 3Com-tól szerzett IRF kapcsolóvirtualizációs technológiájának köszönhetően. Az A10500 támogatja a 40 gigabites portokat tartalmazó bővítőkártyákat is, megjelenésük után pedig a 100 gigabites bővítőkártyákat is. A termék a második félév során jelenik meg.

Szintén a FlexCampus portfólió része a megújult E8200zl és E5400zl, amelyek új bővítőkártyákat kaptak. Az új csatlakozók aktív energiamenedzsmentjüknek köszönhetően használaton kívül lekapcsolnak, köszönhetően a 802.3az jelű IEEE szabvány (más néven Energy Efficient Ethernet) támogatásának. A megtakarítás nem elméleti, a HP mérései szerint a 10 gigabites portok energiafelvétele 9,3 wattról 4,1 wattra, az 1 gigabites portoké pedig 1,7 wattról 1,2 wattra csökkenthető (az előző generációs "zl" bővítőkártyákhoz viszonyítva). A fő versenytárs ebben az esetben a Cisco Catalyst 4506, amelyhez képest tizedakkora késleltetéssel, hétszeres átviteli sebességgel és több mint kétszeres portsűrűséggel rendelkeznek a HP megoldásai.

Bár a hálózati biztonság terén a HP még nem bejáratott márka, a 3Commal együtt megszerzett  TippingPoint csomagelemző appliance már komoly szereplő a piacon. A Palo Altó-i székhelyű cégnek nagy tervei vannak a biztonsági megoldásokkal is, ennek megfelelően komoly biztonságkutatói hálózatot hozott létre, amely révén folyamatosan gyűjti a 0-day sebezhetőségeket. A megközelítés előnye, hogy a frissítéseket így az adott sebezhetőségre tudják kiadni, nem csak a gyakorlatban már létező exploitokra, ami jóval nagyobb biztonságot nyújt. A mély csomagelemzéssel működő TippingPoint-dobozok új taggal egészültek ki, az S6100N 8 gigabites áteresztőképességgel rendelkezik, párban ez 16 gigabitre nő.

A megoldás funkciói nem korlátozódnak a biztonságra, a csomagalapú ellenőrzés ugyanis megengedi a hálózati forgalom megkülönböztetését, és lehetséges mindegyikre különböző házirend beállítása. Ennek megfelelően például a BitTorrent-forgalom sávszélessége korlátozható, vagy teljesen ki is kapcsolható, de az egyes szolgáltatásokhoz kapcsolódó különböző csomagok is finoman szabályozhatóak: például engedélyezhetjük a Skype-alapú csevegést és hanghívást, miközben letilthatjuk a fájlküldést.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A TippingPoint nagy újdonsága, hogy a VMware-rel együttműködésben immár képes a virtuális gépek közötti forgalom ellenőrzésére is. A hálózati forgalom elemzése ugyanis csak addig releváns, amíg a forgalom valóban ki is kerül a szerverekből, az egy kiszolgálón futó több virtuális gép közötti kommunikáció azonban sosem hagyja el a dobozt. A HP megoldása a TippingPoint virtualizálása, amely így az ESX hoszton futva képes a különböző VM-ek közötti adatforgalmat ellenőrizni.

A TippingPoint architektúra kezelőfelülete egységes a fizikai és a virtuális változatok között, egyelőre nem integrálódott az IMC platformba, de tekintve, hogy a biztonság és a hálózat általában különböző szervezeti csoportok feladata, ez nem feltétlenül probléma.

Éleződő küzdelem

A Cisco árversenyre kényszerítésével a HP képes lehet kivéreztetni a vállalatot - egyelőre ugyanis a hálózati berendezések hozzák a legmagasabb profitot a cégnek, gyakorlatilag ebből finanszírozza a teljes termékportfólió fejlesztését a Cisco. Amennyiben a HP képes lesz letörni a riválisának eredményhányadát - ahogy erre utaló jelek már vannak is -, a Cisco könnyedén kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet.

A csata természetesen nem dőlt el, a HP komoly lemaradásban van az egységes architektúra bevezetését tekintve, ebben a Cisco továbbra is élen jár. Hosszútávon azonban a HP képes lehet kutatás-fejlesztésben utolérni vetélytársát, a kiterjedt szolgáltatási és sales divízió pedig jelentős előnyhöz juttathatja a HP-t.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról