Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 02. 15:52:00

A Ciscótól is rendelhető már adatközpont-konténer

A Sun kezdte, a HP és az IBM folytatta, most pedig a Cisco is beállt a sorba és bemutatta szabványos konténerben elhelyezett adatközpontját, amely legfőképp a nagy cloudszolgáltatók, illetve nagyvállalatok érdeklődésére tarthat számot.

A cloud-korszak beköszöntével minden eddiginél nagyobb az igény az olyan megoldásokra, amelyekkel gyorsan és költséghatékonyan lehet egy adatközpontot felépíteni vagy bővíteni. A szabványos konténerbe zárt megoldások előnye, hogy könnyen szállíthatók, valamint hogy nem igényelnek különleges elhelyezést - nincs szükség bonyolult épületgépészeti megoldásokra, álpadlós szerverteremre, akár egy könnyűszerkezetes szerelőcsarnokban is felállíthatók a dobozok,vagy adott esetben a szabadban, "terepen" is telepíthetők, mindössze áramellátásról és hálózati csatlakozásról kell gondoskodni. Konténeres kialakítással az adatközpont rugalmasan, az igények változása szerint bővíthető, a Cisco a megrendeléstől számított 12 héten belül szállítja a megoldást.

A Cisco a 40 láb (kb. 12,2 m) hosszú, időjárásálló konténerbe összesen 16 darab 44U magas rackszekrényt épített, a beépített áramelosztó és hűtő berendezések rackenként akár 25 kilowattos terheléssel is megbirkóznak, ami annak köszönhető, hogy a hűtőrendszer nem az egész konténert, hanem közvetlenül a rackekbe szerelt berendezéseket hűti - a vállalat 1,25-nél alacsonyabb PUE (Power Usage Effectiveness) energiahatékonysági mutatóval számol, vagyis a informatikai berendezések fogyasztására vetítve mindössze 25 százalék a hűtés "felára", ami jó értéknek számít.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A Cisco Containerized Data Center feladata, hogy könnyen hordozható formában kínálja a Cisco szervereit, illetve a Cisco-VMware-EMC hármas szövetség informatikai megoldásait. a vállalatok előre tesztelt és integrált, ugyanakkor az ígéret szerint könnyen bővíthető Vblock "építőköveket" dobnak piacra, amelyekből az ügyfelek felépíthetik saját adatközpontjaikat - ezek Cisco szerverekből és hálózati berendezésekből, EMC tárolókból és VMware szoftverekből állnak.

A konténer belső ellenőrzését a Cisco Datacenter Ops 360 látja el, amely folyamatosan nyomon követi a különféle szenzorok (hőmérséklet, páratartalom, hűtővíz állapota, ventilátorok fordulatszáma, füstérzékelők, stb.) jelzéseit és egy grafikus felületen áttekintést ad a konténerben uralkodó állapotokról. 

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 27. 19:47

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.