Szerző: Koi Tamás

2011. május 2. 15:21

Itt a BlackBerry-flotta új zászlóshajója

Bár a BlackBerry World konferencia csak holnap kezdődik, az üzenetküldésre rendszeresített BlackBerry okostelefonokat gyártó kanadai Research in Motion már ma bejelentette készülékportfóliójának új nagyágyúját, mely régi néven, de újszerű koncepcióval hódíthat elsősorban az üzleti szegmensben.

A BlackBerry World konferenciát megelőző napon a Research in Motion (RIM) bejelentette új okostelefonját, a BlackBerry 9900-at (a CDMA-régióban 9930-as típusszámmal kerül forgalomba a modell). A BlackBerry Bold sorozatba tartozó újdonság első ránézésre alig különbözik a korábbi QWERTY-s modellektől, a beviteli felület azonban gyökeresen különbözik az eddigi Boldoknál alkalmazott rendszertől.

A BlackBerry 9900 ugyanis egy 2,8 hüvelykes, 640x480 pixel felbontású kapacitív érintőkijelzővel rendelkezik, így a szövegbevitelre a kényelmes QWERTY-klaviatúra, a menü-navigációra és más feladatokra (multimédiás tartalmak kezelése, böngészés stb.) pedig az érintőkijelző szolgálhat. A gyártónak eddig egyetlen hasonló hibrid megoldása létezett csupán, a BlackBerry 9800 azonban szétcsúsztatható formátumú telefon, ráadásul a portréállásban kicsúszó QWERTY-gombsor a Bold modellekkel összehasonlítva kisebb is ennél a készüléknél.

Az új BlackBerry Bold nem csak a beviteli rendszert tekintve kínál újdonságokat: lényeges változás, hogy a BlackBerryk mára kissé avíttas operációs rendszerét tovább csiszolták a fejlesztők (a korábbi tervekkel ellentétben az új operációs rendszer nem 6.1-es, hanem 7-es verzió alatt lát napvilágot), a modernizált felület ráadásul az eddigi érintőkijelzős megoldásokhoz képest jóval gyorsabb is lett. A gyorsabb áttűnéseknek és a grafikus megjelenítést érintő újításoknak a Liquid Graphics fantázianevet adta a gyártó.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Mindez nem csak a szoftveren végzett optimalizációnak, hanem a hardver jelentős megerősítésének is köszönhető: a BlackBerry 9900-ba egy 1,2 GHz-es rendszerprocesszor és 768 megabájt operatív memória kerül. A készülék 8 gigabájtnyi fixen beépített háttértárral rendelkezik, ez microSD-kártyákkal tovább bővíthető. Az újdonságok sorát NFC-alapú fizetési rendszerek teljes támogatása és digitális iránytű gazdagítja - eddig ezek egyike sem volt része a BlackBerryk repertoárjának.

A RIM új csúcsmodellje a modern okostelefonoktól megszokott kommunikációs lehetőségeket nyújtja majd elsősorban vállalati felhasználók részére, így a Bluetooth- és WLAN (802.11b/g/n) rádiók mellett a mobil HSPA+ -alapú adatkapcsolat létesítésére is képes lesz. A telefon minden eddiginél gyorsabb böngészési sebességet ígér, részben ennek, részben pedig az optimalizált JavaScript-motorral ellátott böngészőnek, mely szintén a BlackBerry 7 OS része lesz.

A BlackBerry 9900 a gyártó ígérete szerint valamikor a nyár elején jelenhet meg a szolgáltatók kínálatában. A készülék áráról egyelőre nem közölt információkat a RIM.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról