Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 29. 11:20

NVIDIA: SLI és kapcsolható grafika minden platformra

Alapjaiban rendezi át a diszkrét grafikus vezérlők piacát a Sandy Bridge - ez tűnik ki az NVIDIA két bejelentéséből is. A zöldek úgy döntöttek, hogy a piac kiterjesztése érdekében támogatni fogják a SLI technológiát az AMD processzorain és alaplapjain is, illetve a noteszgépekben már ismert Optimus kapcsolható grafika tiszteletét teszi az asztali gépekben is.

Képes a belépő szintű diszkrét grafika kiváltására az Intel Sandy Bridge processzoraiba integrált GPU - ez volt minden, a processzort szemügyre vevő teszt legfontosabb konklúziója. A grafikus piac két másik nagyágyúja, az NVIDIA és az AMD persze rögtön emelte a lécet a legalsó régióban, így az Intel integrált GPU-ja már nem is olyan versenyképes, mint néhány hónappal ezelőtt. Tény azonban, hogy egyik gyártó sem ragaszkodik túlságosan a rendkívül vékony eredményhányaddal kecsegtető szegmenshez, inkább a Sandy Bridge által felkínált új piacok kiaknázására törekednek.

Bulldozerre várva

Jónak ígérkezik az AMD új generációs felső kategóriás processzora, amelyet a gyártó elsősorban szerverekbe és munkaállomásokba szán. Erre utal, hogy a Bulldozer érkezésére készülve az NVIDIA bejelentette, hogy kiterjeszti a több GPU összekapcsolására alkalmas SLI technológia támogatását az AMD alaplapjaira is. A lépés nyomán az alaplapgyártók licencelhetik a SLI-t a 990FX, 990X és 970 lapkakészletekre épülő alaplapjaikhoz, amelyek így hivatalosan támogatni fogják a két grafikus kártyás üzemmódot.

Eddig a SLI csak Intel processzorokat használó alaplapokon volt elérhető, az ATI-AMD házasság bejelentése után az NVIDIA nem támogatta tovább az AMD-s alaplapokat. Az akkori piaci helyzetben bizonyos fokig érthető lépés mára megkérdőjeleződött, a zöldek számára mára fontosabbá vált a piac kiterjesztése mint a folytatódó háború az AMD ellen. Az Intel platformról kimaradó eladások pótlására így az AMD adhat megoldást az NVIDIA számára. Kérdés marad természetesen, hogy a Bulldozer mekkora szeletet fog kihasítani a multiGPU-s munkaállomások és játékra használt csúcs-PC-k piacából, az NVIDIA döntése azonban legalábbis reménykeltő.

Asztali kapcsolás

Az Intel átrendezte kissé az asztali PC-k között is a grafikus piac erőterét, köszönhetően elsősorban a Sandy Bridge processzorokra integrált Quick Sync funkciónak, amellyel minden eddiginél gyorsabban lehet videót konvertálni - ez a mobil eszközökkel rendelkező felhasználók számára fontos funkció azonban letiltásra kerül, ha diszkrét grafikus kártyát illesztünk a gépbe. A megoldás a noteszgépekben már megismert Optimus technológia asztali változata, amelyet az NVIDIA Synergy névre keresztelt.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Synergy pontosan ugyanazt végzi mint az Optimus a notebookokban, erőforrásigényes alkalmazások detektálásakor automatikusan bekapcsolja a nagy teljesítményű grafikát, normál üzemben azonban teljesen kikapcsolja. A Synergy segítségével a Quick Sync is használható marad, illetve a gép áramfogyasztásán is lehet spórolni. A kapcsolható grafika minden olyan alaplapon használható marad, amely támogatja az integrált grafikát - a körből így a P67 lapkakészlet kimarad, működik viszont a H61, H67 és Z68 alapú gépekben. NVIDIA-oldalon bármilyen GeForce 400 vagy 500 sorozatú videokártya kompatibilis, csupán a meghajtók, a BIOS (és néhány esetben a videokártyán található VBIOS) frissítésére van szükség.

A Synergy május végén-június elején érkezik, a megoldás használatához csupán telepíteni kell a legfrissebb meghajtócsomagot - külön hardver vásárlására nem lesz szükség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról