Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 28. 15:09

Az AMD-t környékezi az ARM

Az AMD-t környékezi az ARM - az utasításkészlet-architektúrát és processzordesign-t licencelő angol cég szerint a processzorgyártó stratégiaváltása megfelelő időpont lehet arra, hogy felvegye kínálatába az ARM-alapú chipeket és ezzel benyomuljon az ultramobil szegmensbe.

Bődületesen sok ARM-chip fogyott

Az ultramobil eszközökbe szánt mikroprocesszor-architektúrájáról ismert brit vállalat az első negyedévben 116 millió fontos rekordbevétel mellett 21,5 milliós rekordprofitot ért el - előbbi mutató 26 százalékkal, utóbbi 10 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban. A bővülés egyértelműen a mobiltelefonok és tabletek iránti kereslet robbanásszerű növekedésének tudható be. Az ARM-alapú lapkákat nem csak mobiltelefonokban és tabletekben, hanem számos más területen használják, például tévékben, set-top boxokban, nyomtatókban, tárolókba, mikrokontrollerekbe, autókba szánt elektronikai berendezésekben, de a piac legnagyobb részét már a mobil eszközök adják.

Amint az ismert, az ARM önmaga nem gyárt processzort, hanem az ARM utasításkészlet-architektúra, illetve konkrét processzormag-tervek (pl. Cortex-A9) licenceléséből él. Az első negyedévben világszerte 1,85 milliárd ARM processzort adtak el a különféle gyártók mint a Samsung, a Qualcomm, a Texas Instruments, a Broadcom vagy a Marvell - ez természetesen új rekordot jelent. A negyedév egyik nagy eredménye, hogy az ARM licencmegállapodást írt alá az LG Electronics-szal is, vagyis a kisebbik koreai okostelefon-gyártó hamarosan saját chipekkel állhat elő.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A negyedéves eredmények kapcsán Warren East, az ARM elnök-vezérigazgatója az EE Times szaklapnak adott interjúban elmondta, cége mindent megtesz azért, hogy az AMD-t is ügyfelei között tudhassa. "Az AMD sikeres a proecsszorok értékesítésében, az ARM a processzordesign licencelésében érdekelt" - mondta East. "Az AMD jelét adta, hogy átgondolja stratégiáját, ami nagy lehetőség lehet az ARM számára. Lehet hogy ARM processzorokat használnak majd a jövőben, az biztos hogy mi erre akarjuk őket rábeszélni."

Merre tartasz, AMD?

Bennfentes források szerint Dirk Meyernek januárban azért kellett távoznia az AMD éléről, mert irányítása alatt a cég teljesen elhanyagolta az ultramobil szegmenst és még csak konkrét tervvel sem rendelkezik arra vonatkozóan, hogyan és mivel tör be az okostelefonok és tabletek évente több százmillió darabos, viharos gyorsasággal növekedő piacára. A szerverchipek gyártóin (Sun, IBM) kívül egyedül az AMD-nek nincs semmilyen megoldása ultramobil készülékekbe - a cég által az év elején piacra dobott Fusion chipek magas fogyasztásuk és hőtermelésük (9-18 Watt TDP) miatt nem alkalmasak arra, hogy okostelefonokba vagy hasonló eszközökbe építsék őket.

Az AMD-t az ARM felé lökheti, hogy a Microsoft biztosan elkészíti a következő generációs Windows ARM rendszerchipeken futó verzióját is - ez jelentős lökést adhat az ARM processzoros rendszerek terjedésének. Az AMD számára az ARM-táborba beállás legnagyobb kérdése, hogy tudja majd magát megkülönböztetni az ott már évek óta jelen levő versenytársaktól - az egyik lehetőség, ha az ARM processzormagokat saját tervezésű grafikus vezérlőivel kombinálja.

Érdekesség, hogy az AMD által felvásárolt ATI korábban ARM-ügyfél volt. A mobil grafikus megoldásokat fejlesztő Imageon részleget aztán 2009-ben a Qualcomm vásárolta meg az AMD-től 65 millió dollárért, ebből jöttek létre a mai Adreno videovezérlők, amelyek többek közt a Snapdragon rendszerchipekben és világszerte okostelefonok tízmillióiban is megtalálhatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról