Szerző: Folyó Gergely

2011. április 27. 16:07

A Nintendo indítja az új konzolgenerációt

Az elmúlt hetekben számos pletyka kapott szárnyra a következő konzolgenerációval kapcsolatban, ezúttal a Nintendo Wii utódjáról láttak napvilágot az első nemhivatalos részletek. A hírekre reagálva a japán konzolgyártó megerősítette, hogy az idei E3-on fogja bemutatni az új játékgépét.

Kifulladt a Wii

A sokáig csak Wii 2-nek vagy Wii HD-nek becézett konzol érkezésére több jel is mutatott. Egy korábbi pletyka szerint a Nintendo májusban csökkenteni szeretné a Wii árát, ami ugyan tényleg valószínűnek tűnik, viszont a tavaszi időzítés mindenképpen furcsa: elemzők úgy gondolják, hogy a Nintendo csak akkor jelentene be árcsökkentést egy hónappal az E3 előtt, ha a júniusi expóra valamilyen nagyobb szenzációval, például egy új konzollal készülne. A Los Angeles-i kiállításon tartott sajtókonferenciák évek óta presztízskérdést jelentenek a konzolgyártók számára, és nem egyszer egy-egy árcsökkentés is óriási hírnek számított. A másik, komolyabb problémát jelentő jel a Wii elmaradottsága: a Nintendo ugyan még mindig vezeti a konzolháborút, de a PlayStation Move és a Kinect bemutatkozása óta semmit nem tud felmutatni a riválisaival szemben, és ez a folyamatosan gyengülő eladásokon is érződik.

A most véget ért pénzügyi évben a Nintendo forgalma 29 százalékkal csökkent, üzemi eredménye 52 százalékkal, nettó profitja pedig 66 százalékkal olvadt éves összehasonlításban. A hardvereladások terén folyamatos csökkenéssel kell szembenézzen a japán gyártó, a Nintendo DS kézi konzolból egy éve még 27 millió, most már csak 17 millió fogyott, a Wii forgalma pedig a tavalyi 20,5 millióról 15 millióra esett vissza. A legnagyobb csalódást a vadonatúj 3DS okozta, amely az innovatív 3D kijelzője és a 3D megjelenítést övező felhajtás ellenére nem tudta elérni a Nintendo által megcélzott 4 millió darabos forgalmat és csak 3,6 millió példányban fogyott. A gyenge eredmények bejelentése után a cég papírjai villámgyorsan 5 százalékot vesztettek értékükből, még az sem segített az árfolyamon, hogy a Sony megerősítette, új konzolon dolgozik.

Már megint a kontrollerrel alakítanak

Egyes lapok szerint a fejlesztők - köztük az Electronic Arts, az Activision, a Ubisoft és a Rockstar - már hónapokkal ezelőtt megkapták az új konzol fejlesztői csomagját, innen származnak az első nemhivatalos információk is. Ha hihetünk a lapértesüléseknek, a Nintendo megint új kontrollerrel fogja elcsábítani az innovációra éhes játékosokat, melynek legfőbb érdekessége, hogy kamera és 6,2 hüvelykes érintőkijelző kap helyet rajta, ami akár HD felbontású tartalmak megjelenítésére is alkalmas. Az irányító inkább a hagyományos gamepadek kinézetét idézi majd, két analóg kar és nyolc gomb is kerül rá.

Ilyen lehet a következő Nintendo konzol?

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Még érdekesebb, hogy mi lehet a funkciója az új kialakításnak. Egyes feltételezések szerint az érintőkijelzős kivitelezés mindössze kiegészítő szerepet játszik, egy “nagyra nőtt DS-hez” hasonlóan a kontroller megjelenítőjén olvashatnánk el bizonyos információkat: itt tudnánk például válogatni a karakterünk felszerelései között, és itt böngészhetnénk a játékbeli térképeket is. Mások úgy tudják, hogy a kontrolleren amolyan virtualizált konzol hozható létre, amelyre a gép valós időben képes kivetíteni (streamelni) bizonyos alkalmazásokat vagy kisebb játékokat. Másfelől pedig azt hallani: a hardver ahhoz is elég erős lesz, hogy a kifejezetten a konzolra fejlesztett játékok is megjelenhessenek a kontroller képernyőjén.

Mikor, mennyiért?

Szinte biztosra vehető, hogy az új Nintendo-konzol nevében nem szerepel majd a Wii kifejezés. Jelenleg Project Cafénak nevezik a gépet, a végleges elnevezések közül a Stream tűnik befutónak, mivel az utal a funkciókra. A hírek szerint 350-400 dollár lehet a gép bolti ára, de elemzők szerint ez 300-350 dollárra is csökkenhet, ha a Nintendo az iparági szokásokhoz hűen enged egy keveset a hasznából. A vállalat hivatalosan 2012-re, de már a 2013-as pénzügyi évre ígéri a konzol megjelenését, ami 2012 második felét jelenti.

Úgy néz ki, a Nintendo nem ejti a mozgásérzékelést sem. Az új konzol nem csak az új kontrollert, hanem a Wiimote-féle irányítót is támogatni fogja, és az is lehetséges lesz, hogy két játékos más-más kontrollerrel játsszon párhuzamosan. Azt nem tudni, hogy a cég új mozgásérzékelős kiegészítővel rukkol-e majd elő, az sem kizárt, hogy a Wiimote-ot vetik majd be újra. A technológia mindenesetre megvan: úgy hírlik, a Nintendo jelentősen feljavította a mozgásérzékelést, így a Wiimote teljesítményéhez képest kétszeres pontosságot tud elérni, ami nyilvánvalóan azt is jelenti, hogy a PlayStation Move-ra is rá tud licitálni.

Erősebb hardverrel érkezik

A Wii egyik legnagyobb hátránya kétségtelenül a gyenge hardver volt, a Nintendo ilyen téren is igyekszik felzárkózni. A megszellőztetett specifikációk szerint a gépbe IBM PowerPC-alapú processzor, átalakított AMD R700 grafikus chip és legalább 512 megabájt RAM került, s bár az információk meglehetősen pontatlanok, a fejlesztők arról számoltak be, hogy ez a hardver már elegendő ahhoz, hogy felülmúlja az Xbox 360 és a PlayStation 3 teljesítményét, de legalábbis egy szinten legyen azokkal. Ezúttal nyilvánvalóan a HD felbontású anyagok megjelenítése sem okoz gondot a konzolnak, és a konfiguráció 3D-s játékok is futtatását is lehetővé teszi. Az új gép állítólag kompatibilis lesz a Wii- és a GameCube-játékokkal is.

A rivális konzolgyártók a saját mozgásérzékelős kiegészítőikkel későbbre szeretnék tolni a generációváltás idejét, és a találgatások szerint 2014-nél előbb nem is kerülhet boltokba a PlayStation 3 és az Xbox 360 utódja. Bár a kijelzős kontroller újdonságnak tekinthető - igaz, már a Dreamcast irányítóján is helyet kapott egy monokróm megjelenítő -, az új konzol tervezett hardverére nem lesz nehéz ráígérnie a konkurenciának. A Nintendo a konzolgenerációk ütemének felrúgását fordíthatja a maga javára: nem lesz egyszerű eldönteni, hogy a Nintendo után futnak a többiek, vagy a kiotóiak futnak utánuk?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról