Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 27. 10:14

Elsőként gyárt 19 nanométeres flash chipeket a SanDisk és a Toshiba

Kérészéletű volt az Intel és a Micron technológiai királysága a flashmemória-gyártás területén: az IM Flash 20 nanométeres csíkszélességű chipjeinek bejelentése után a SanDisk és a Toshiba a hét elején közölte, 19 nanométeres eljárást alkalmaz a NAND lapkák előállításához.

A SanDisk-Toshiba bejelentés időzítése meglepően korai, az új technológiával készült chipekből ugyanis még a mintapéldányok szállítása sem kezdődött meg. A közlemény szerint az első mintadarabok néhány héten belül készülnek el, a tömegtermelés pedig a harmadik negyedévben indulhat be. Elsőként a Yokkaichi városban található Fab 4 félvezetőgyár-komplexumban vezetik be a 19 nanométeres csíkszélességű technológiát.

Gregory Wong, a Forward Insights elemzőjének becslése szerint a 19 nanométeres eljárással készült NAND flash lapkák cellamérete hozzávetőleg 10 százalékkal kisebb az IM Flash 20 nanométeres csíkszélességű chipjeinél és az egy gigabájtra jutó előállítási költséget mintegy 30 dollárcentre szorítja. Eleinte 2 bites cellaszervezésű, 64 gigabites NAND flash lapkák készülnek meg a 19 nanométeres eljárással, de később cellánként 3 bites szervezésű chipek gyártását is elkezdik az új technológiával.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A csíkszélesség csökkentése a fajlagos előállítási költség lefaragása mellett lehetővé teszi a gyártók számára a kapacitássűrűség növelését. A Toshiba összesen 16 darab 64 gigabites NAND flash chipet tervez egyetlen tokba építeni, így 128 gigabájtos kapacitású eszközt kínálhat akár okostelefonokba építhető méretben. A vállalat ugyanakkor közölte azt is, kénytelen felére csökkenteni a NAND flash kibocsátását, mivel nem fér hozzá elegendő mennyiségű nyers szilíciumszelethez - a japán földrengés és cunami a Toshiba félvezetőgyártását nem érintette, de wafer-beszállítókat igen.

A NAND flash memóriachipek első számú felvevőpiacának korábban az MP3-lejátszók, digitális fényképezők, memóriakártyák és pendrive-ok számítottak, de ma már az okostelefonok, tabletek és SSD-k jelentik a kereslet fő hajtóerejét. A DRAMeXchange előrejelzése szerint a gyártók által leszállított NAND flash kapacitás tavaly 76,5 százalékkal nőtt, idén pedig 80,2 százalékos bővülés várható, az értékesített kapacitás 20 milliád gigabájt körül alakulhat. Az iSuppli szerint a piac értéke tavaly 38 százalékkal 18,3 milliárd dollárra emelkedett és további 18 százalékkal 22 milliárd dollárra bővül 2011-ben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról