Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 26. 10:21

Szupervékony Lenovo laptop a láthatáron

Hamarosan érkezik egy szupervékony laptop a Lenovótól, amely a sokak által méltán kedvelt X300-as sorozat egyfajta továbbgondolásának tekinthető - kompromisszummentesen vékony és könnyű gép azoknak, akik hajlandóak megfizetni.

A vállalattól kiszivárgott dokumentumok szerint a ThinkPad X1 legvékonyabb pontján 16, legvastagabb pontján pedig 21 milliméter vastag. A gép lelke egy Sandy Bridge generációs, 2 5 GHz névleges órajelű Core i5-2520M processzor, ami Turbo módban 3,2 GHz-ig is fel tud pörögni. Az X1-be legfeljebb 8 gigabájt memória építhető, a háttértár már alapkivitelben is 160 gigabájtos SSD. A 13,3 hüvelykes kijelző 1366x768 pixel felbontású, LED háttérvilágítású és Corning-féle "Gorilla Glass" védi a sérülésektől. Felette egy HD webkamera néz farkasszemet a felhasználóval.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az új ThinkPad Edge gépekhez hasonlóan a ThinkPad X1 akkumulátora sem lesz cserélhető, de a Lenovo ígérete szerint egy rendkívül gyorsan töltődő áramforrást kap a gép, ami 30 perc alatt 80 százalékra tölthető. Egy feltöltéssel 5 órán át működik az X1, de egy, a gép aljára csatlakoztatható extra akkumulátorral ezt 10 órára lehet növelni. A gép a második akkuval 400 grammot hízik, de még így is csak 1,7 kilogrammos.

Annak ellenére, hogy egy alapvetően üzleti gépről van szó, a ThinkPad X1-be Dolby hangrendszert építettek, bár a helyszűke miatt aligha lehet dübörgő basszusokra számítani. Érdekesség, hogy a Lenovo lecserélte a korábbi ThinkPad gépeken megszokott ThinkLight billentyűzetvilágítást és helyette LED háttérvilágítású klaviatúrát alkalmazott. A billentyűzetben helyet kapott a szokásos TrackPoint, de touchpadnek is maradt hely. Ami a csatlakoztathatóságot illeti, a ThinkPad X1 hozza egy modern ultramobil géptől elvárhatóakat: van rajta USB 3.0 port, eSATA-csatlakozó, DisplayPort, multiformátumú kártyaolvasó, 802.11n szabványú Wi-Fi- és Bluetooth 3.0 vezérlő is, valamint 3G/HSPA-modem.

Az X1 igazán exkluzív darab, amit az ára is jelez, a kiszivárgott adatok alapján alig kevesebb mint 3000 dollárt kell fizetni egyért, ami Magyarországon 700 ezer forint körüli bolti árat jelent. A világpremier május második felében esedékes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról