Szerző: Folyó Gergely

2011. április 22. 13:36

"Terminátor-látást" ad egy új, fejre illeszthető kijelző

A május végi SID Display Week 2011-en fogja bemutatni a Fraunhofer Institute a legújabb fejre illeszthető kijelzőjét, amely nem csak adatokat jelenít meg, de a sci-fi filmekben látottakhoz hasonlóan valós időben követi a szem mozgását, és az alapján szolgáltat információkat a külvilágról.

A fejre illeszthető kijelzők (head-mounted display, HMD) nem új találmányok, a haditechnikában évek óta alkalmazzák őket, de rendőröknek, tűzoltóknak, sőt autóversenyzőknek is fejlesztettek már ilyen eszközöket. A HMD-ket szemüveg vagy okuláré módjára lehet hordani, de elterjedt kivitelezési formának számít a sisakba szerelhető (helmet mounted display) változat is. A kijelző lehet CRT, LCD és OLED, és bár a legtöbb modell csak számítógép által generált képet tud megjeleníteni, az újabb fejlesztések a valós képet is tudják keverni a grafikával. A professzionális alkalmazási területekre szánt eszközök 60-150 fokos látószöget és szemenként akár 1600x1200 pixeles felbontást biztosítanak, a szemüveges HMD-k pedig sztereoszkopikus kép előállítására is képesek.

A Fraunhofer Institute a májusi SID Display Week 2011-en fogja bemutatni legújabb fejlesztését. A Los Angeles-i rendezvényre készített eszköz érdekessége, hogy nem csak információkat jelenít meg a kijelzőjén, de képes arra is, hogy figyelje, merre néz a felhasználó. A Fraunhofer elsősorban professzionális célterületekre ajánlja a kütyüt, de akár a hétköznapi életben is hasznosítható, a cég szerint az is könnyen megvalósítható, hogy kocogás közben videókat nézzünk: a navigáláshoz még csak a kezünket sem kell használni, mert a tekintet elfordításával át lehet ugrani a következő filmre. Az eszközben egyelőre egyszínű kijelző kapott helyet, de maga a technológia elvileg a színes képpel is megbirkózik.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ez csak az egyik ötlet, a szemmozgás figyelésének nyilvánvalóan a kiterjesztett valóság alkalmazások esetében lesz nagyobb jelentősége. Nem nehéz elképzelni például, hogy az eszköz mindig csak az éppen figyelt tárgyak, épületek és személyek kapcsán közöljön információkat, pontosan úgy, ahogy azt számtalan sci-fi filmben láthattuk már.

Az okuláréra hasonlító eszköz átlátszó OLED kijelzővel érkezik, ezért a viselése nem zavarja a látást. Az intézet 2006-ban az elsők között jelentette be, hogy áttetsző megjelenítőkkel kísérletezik, és bár nagyobb méretben az LCD-változatok terjedtek el, a kisebb kijelzőt igénylő termékek esetében már a szerves fénykibocsátó diódákat használó, és ezáltal háttérvilágítást sem alkalmazó típus is megállja a helyét. Az intézet az OLED-eket CMOS áramkörökbe építette, így a rendszer a képérzékelőkkel egyszerre tud képet megjeleníteni és kameraként működni. A kétirányú mikromegjelenítők technológiája révén könnyebb és kisebb eszközök készíthetők, ami a hordozhatóság szempontjából fontos.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról