Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 22. 10:10

Már nagyon hiányzik a Llano és a Bulldozer az AMD-nek

Nem tudta megismételni az Intel brutális első negyedéves teljesítményét az AMD. Bár a Fusion APU-k jól fogytak, és a grafikus chipek szegmensében is jól teljesített a cég, a szerverpiacon teljesen partvonalra került vállalat összességében inkább gyenge eredményeket ért el.

Nagyon kéne a Llano és a Bulldozer

Az AMD az első negyedéves teljesítménye kapcsán a Brazos sikerét emelte ki leginkább: a vékony és könnyű notebookokba szánt, DX11 grafikus magot integráló chipek a leszállított mobil processzoroknak már a felét tették ki - a vállalat szerint mint a gyártók, mind a vásárlók kedvezően fogadták a Brazost. A negyedév során megkezdődött a Llano, vagyis a mainstream noteszekbe és desktopokba szánt első Fusion chipek szállítása, a kereskedelmi rajt a második negyedévben esedékes, feltehetően a júniusi Computexen.

A szerverpiacon az AMD az elmúlt két évben fokozatosan peremre került, mivel az architektúra-váltás előtt álló Opteronok semmilyen konkurenciát nem tudtak támasztani a Nehalem, majd a Westmere magos Xeonokkal szemben. Thomas Seifert, az AMD megbízott elnök-vezérigazgatója is beismerte, csalódást okoznak a cég szerverpiaci eredményei, részesedése mindössze 6,6 százalék volt az első negyedévben. A vállalat az év második felében érkező Bulldozertől várja a megváltást, amely az első mintapéldányaival szerzett ügyféltapasztalatok szerint főleg lebegőpontos teljesítmény és energiahatékonyság terén lépett előre a korábbi Opteronokhoz képest.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az AMD Computing Solutions, vagyis a processzorgyártó részleg 1,2 milliárd dollár bevételt ért el az első negyedévben, ami csupán 3 százalékos éves növekedést jelent - összehasonlításképp, az Intel processzorpiaci bevételei 23 százalékkal nőttek egy év alatt. A Computing Solutions üzemi eredménye eközben 32 százalékkal zuhant 2010 első negyedévével összevetve. Hiába hoznak a korábbi notebook-chipeknél nagy nyereséget a Fusion lapkák, a vállalat lényegében eltűnt a legtöbb profitot termelő szervercprocesszorok piacáról.

A grafikus részleg 413 millió dolláros forgalmat bonyolított, ami gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbi 409 millió dollárral, miközben az üzemi eredmény 47 millió dollárról 19 millióra csökkent, ennek oka az NVIDIA-val folytatott árverseny lehet. A cég főleg a diszkrét GPU-k terén teljesített jól, ahol rekordbevételt ért el, ami leginkább a nagy teljesítményű grafikus vezérlőt tartalmazó vállalati PC-k (pl. munkaállomások) iránti kereslet bővülésével magyarázható. A negyedéves eredmények kapcsán rendezett konferenciahíváson elhangzott, hogy lezárult az első 28 nanométeres csíkszélességgel gyártott termékek tervezése ("tape out"), de hogy ezek melyikek voltak, arról nem adott információt a cég.

Nőni fog a PC-piac az AMD szerint is

Az AMD összesen 1,61 milliárd dollár bevételt könyvelt el az első negyedévben, ami 2 százalékos növekedés éves szinten. A cég nettó nyeresége megduplázódott, 257 millió dollárról 510 millióra emelkedett, azonban ezt nem működésével érte el, hanem a Globalfoundries leválasztásából befolyó 492 millió dollár tőkejövedelem elkönyvelésével. Üzemi szinten a cég eredménye kevesebb mint harmadára, 182 millió dollárról 54 millióra csökkent, amit a bruttó eredményhányad 4 százalékpontos zuhanása mellett főképp a kutatás-fejlesztési és marketing-költségek emelkedése okozott.

A második legnagyobb processzorgyártó megismételte az Intel PC-piacra vonatkozó előrejelzését. Az első negyedévre a piackutatók az eladások csökkenését jelentették, de az Intel és az AMD kitart amellett, hogy 2011-ben összességében növekedni fog a piac, méghozzá valamivel 10 százalék felett - az AMD becslései 11 százalékos bővülést jeleznek előre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról