Szerző: Koi Tamás

2011. április 19. 10:18

Új versenyzővel bővült a tabletek mezőnye

Ma kerül a boltok polcaira a Research in Motion új táblagépe, a PlayBook, mely a tabletek jelenleg erősen kétpólusú mezőnyét új platformmal bővíti. A tablet rekordidő alatt készült el, egyesek szerint éppen ennek köszönhetők a hiányosságai, amiket szoftverjavításokkal igyekszik pótolni a RIM.

A PlayBook érkezéséről több hónappal a hivatalos bejelentés előtt megindultak a találgatások és a pletykák, a RIM végül tavaly szeptember 27-én rántotta le a leplet az eszközről. A BlackBerry okostelefonokkal, és a hozzájuk tartozó szolgáltatással sikert arató kanadai cég döntésével kapcsolatban akkoriban sokan szkeptikusok voltak, és eleinte láthatóan a RIM-nél sem tudták eldönteni, pontosan kinek szánják a PlayBookot.

Kicsi a bors

A tabletnek nem csak a pozicionálása, hanem a felépítése is vitákat váltott ki: a csupán 400 grammos PlayBook 7 hüvelykes kapacitív érintőképernyőt kapott, amelynek felbontása 1024x600 pixel - ekkora kijelzőmérettel került forgalomba az első Galaxy Tab is tavaly év végén, melyet a mérsékelt sikert látva viszonylag gyorsan továbbfejlesztett a Samsung. A koreai gyártó azóta már két nagyobb tabletet is bejelentett, a nevesebb gyártók mai mezőnyében pedig gyakorlatilag nincs másik 7 hüvelykes kijelzővel felszerelt eszköz.

A hardvert más szempontból ugyanakkor aligha érheti kritika, hiszen a készülékben egy 1 GHz-es kétmagos, ARM Cortex A9 processzor dolgozik, ami elegendő teljesítményt szolgáltat akár 1080p videók lejátszásához is, amit a PlayBook akár tévén is meg tud jeleníteni, mivel beépített HDMI-csatlakozóval rendelkezik. A hardver specifikációi között említésre méltó még a 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi vezérlő, a Bluetooth-kapcsolat, az 5 megapixeles hátoldali és a 3 megapixeles előoldali kamera. A háttértárat kiviteltől függően 16, 32 vagy 64 gigabájt flash memória biztosítja.


Nagy ember kis tablettel - Mike Lazaridis, a RIM társelnök-vezérigazgatója a PlayBook bemutatóján

A PlayBook operációs rendszere a tavaly tavasszal felvásárolt QNX-en alapul. A teljes multitaskingot nyújtó BlackBerry Tablet OS szoftvert felkészítették mindenre, ami ma egy tablettől elvárható, ennek megfelelően a készülék WebKit-alapú böngészője HTML5-kompatibilis és teljes Adobe Flash 10.1 és AIR támogatást is biztosít, emellett futnak rajta a Java alkalmazások is. Közvetlen internetkapcsolatra csak Wi-Fi segítségével képes a PlayBook egyelőre, vagy Bluetooth-on keresztül egy BlackBerryhez kapcsolódva, 3G-vezérlőt is tartalmazó változatot csak a nyáron tervez piacra dobni a vállalat (bizonyos régiókban 4G-s verzió is készül a PlayBookból).

7 hüvelykes zsebböngésző

A PlayBookot az elmúlt hetekben több sajtóterméknek és bloggernek is elküldte a RIM, az első tesztek alig pár napja láttak napvilágot a termékről. Az alapvetően vegyes fogadtatásban részesülő tablet teljesítményéről ugyan többen elismerően nyilatkoztak, kiemelve a PC-s élményt adó webböngészőt, ugyanakkor bosszantó hiányosságok is felszínre kerültek. Az egyik legfájóbb pont, hogy a PlayBook a kezdeti szoftverrel semmilyen natív PIM-alkalmazást (Personal Information Manager) nem támogat, vagyis nem érhető el sem a BlackBerryk üzenetkezelő rendszere, sem a naptár, sem a BlackBerry Messenger. Jim Balsillie, a vállalat egyik első embere egy múlt heti interjúban a kritikákra válaszul azt ígérte, a PlayBook szoftvere 60 napon belül megkapja a PIM-támogatást.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A PIM-funkciókat addig is a BlackBerry okostelefonjaikon keresztül érhetik el a vásárlók - vagyis akinek nincs BlackBerryje, valójában egy csökkentett képességű tabletet kap, ha most vásárolja meg a PlayBookot. A két eszköz Bluetooth-kapcsolaton párosítható (a funkciót BlackBerry Bridge-nek nevezik), ezután a BlackBerryre érkező üzenetek a PlayBookon is olvashatók, egészen addig, amíg a kapcsolat él.

Az üzenetkezelő alkalmazás mellett az egyéb programokkal sem áll egyelőre túl jól a PlayBook. Bár a RIM szoftveráruházából, az App Worldből csaknem háromezer PlayBook-kompatibilis alkalmazás érhető el, ezek nagy része egyelőre messze nem használja ki a tablet képességeit. A fejlesztők mindazonáltal ennyi idő alatt a rendelkezésre álló eszközökkel ha akartak volna, sem nagyon tudtak volna jobbat alkotni, az PlayBookokhoz fejlesztett, végleges Adobe AIR SDK 1.0-s verziója például csak tegnap jelent meg. A szoftverválaszték a jövőben ettől függetlenül drámai mértékben bővülhet, miután a RIM nemrég bejelentette, hogy az androidos fejlesztők könnyen átportolhatják majd alkalmazásaikat a PlayBookra - az ehhez szükséges eszközök a nyártól állnak majd rendelkezésére.

A bukás nem opció

A fentiek alapján a 499 dolláros fogyasztói árról startoló PlayBook egyelőre aligha válhat ütőképes konkurensévé az iPadnek, a RIM eltökélt szándéka azonban, hogy a terméket a következő hónapokban meghatározó piaci szereplővé fejlessze. Mivel a gyártó stratégiai célja, hogy a PlayBookon debütáló QNX-alapú operációs rendszer előbb-utóbb a BlackBerryken is megjelenjen, a platform fejlesztése gőzerővel zajlik a háttérben (ezt jól jelzi, hogy bár a PlayBook csak ma kerül a boltokba, a RIM az újságíróknál lévő tesztpéldányokra tegnap délután már a negyedik szoftverfrissítést tette elérhetővé).

A PlayBook az összes hiányossága ellenére milliós volumenben kelhet el már idén - piackutatók 4-7 millió példány értékesítésével számolnak 2011-ben, a Gartner pedig nemrég azt jósolta, hogy 2015-re már harmincmillió tabletet adhat el a RIM, ezzel a teljes piac 10 százalékát megszerezve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról