Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 18. 17:20

Kilophatók az adatok az androidos Skype-ból

Érdekes hibára derült fény az androidos Skype-kliensben, aminek segítségével rosszindulatú bűnözők minden gond nélkül tömegesen szerezhetnek be személyes adatokat.

A Skype for Android programozási hibájának köszönhetően egy külső programmal könnyedén kimenthetőek a felhasználónál tárolt nevek, e-mail címek, más személyes adatok és chat naplófájlok - ismerte be a biztonsági rést a szoftver gyártója. A hiba egy apró figyelmetlenségből adódik, de az okozható kár miatt nagyon kínos a Skype számára.

Az Android Police blogon múlt héten megjelent bejegyzés szerint a Skype for Android nem tiltja le az elérést számos olyan naplófájlhoz, amikben érzékeny személyes adatok vannak tárolva. A fájlok gazdagon tartalmaznak adatokat magáról a felhasználóról is, tehát az okostelefon tulajdonosáról, kezdve a teljes névtől, a születési adatokon keresztül a telefonszámig és a Skype-egyenlegig, emellett ugyanúgy elérhető a teljes Skype névjegyzék, a hívások listája és a chat naplófájlok is.

Bocs, véletlen volt

“A Skype véletlenül megfelelő jogosultságok nélkül hagyta ezeket a fájlokat, lehetővé téve bárkinek, hogy akár manuálisan, akár egy erre írt alkalmazás segítségével kiolvassa azokat. Ráadásul nem csak teljes egészében elérhetőek a fájlok, de semmilyen kódolással vagy titkosítással sincsenek védve” - írja a magát Justin Case-nek nevező blogger. A szakértő készített egy alkalmazást, amivel demózni is tudja a hibát, viszont így már bármilyen rosszindulatú programozó módosíthatja a bizonyítási céllal létrehozott demót, akár becsomagolhatja valamilyen idétlen, de népszerű program mögé, amit az emberek letöltenek, s máris lehet kiszivattyúzni az adatokat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ez utóbbi feltevés pedig nem is csak fantázia, ugyanis csak az elmúlt hónapban több mint 50 ilyen programot távolított el a Google az Android Marketből. Az utóbbi időben a Google szigorúbbra vette az ellenőrzést alkalmazás-piacterén, de ennek ellenére nem akadályozza meg semmi, hogy valaki több tucat mutációval árassza el a Marketet és pár hét alatt tekintélyes mennyiségű adatot lopjon, mielőtt a Google észbe kap. Ebből a szempontból az Apple szigorú filozófiája jobb, megnyugtatóbb a felhasználók szempontjából, sőt az Amazon prémium piacterének presztízsét is bizonyára növelik az ilyen esetek.

Lesz javítás, de még nincs

A Skype információbiztonsági vezetője természetesen azonnal nyugtatni próbálja a felhasználókat, s állítása szerint már dolgoznak a javításon, nagyon gyorsan pótolják a hiányzó jogosultságbeállításokat, hogy megvédjék a felhasználókat az esetleges visszaélésekről. Annak ellenére, hogy maga a hiba már múlt hét végén napvilágra került, a Skype for Android a cikkünk megírásáig még nem frissült. Ha a Skype-nál az igyekezet ezt a tempót jelenti, akkor érdemes a másik tanácsukat is megfogadni, miszerint a felhasználók mindig mérlegeljék, hogy milyen programokat telepítenek fel mobiljukra és igyekezzenek kiszűrni a gyanús alkalmazásokat. Ezt persze könnyű javasolni, de az ellen viszont nehéz védekezni, ha egy kritikus adatokat kezelő alkalmazás a felhasználó adatait teljesen pőrén hagyja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról