Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 14. 11:51

Megérkezett az IE10 első előzetese

Nem lassul a böngésző fejlesztése a Microsoftnál, néhány héttel a kilences verzió után máris bemutatták a 10-es előzetesét, a beta szeptemberben, a végleges verzió pedig valamikor 2012-ben érkezik majd, időben ahhoz, hogy a Windows 8 alapértelmezett böngészője legyen.

Nagy meglepetésre már a Las Vegas-i MIX11 fejlesztői konferencián demózta a következő generációs böngészőjét a Microsoft, mindössze hetekkel az előző verzió, az Internet Explorer 9 végleges kiadása után. Bár a böngészőháború egyre keményebb, a Microsoft nem tervezi a Chrome-hoz hasonló és a Mozilla által nemrég átvett feszített ütemterv bevezetését. Az IE10 fejlesztése így 8-12 hetente előzetesekkel, majd szeptemberben betával folytatódik, a végleges verzió pedig valamikor jövőre, várhatóan kora tavasszal jelenik meg.

Az Internet Explorer 10 korai demójánál nagyobb meglepetést csak a futtató platform okozott, a bemutatott IE10 (és a Windows) ugyanis ARM-alapokon működött, az NVIDIA később azt is közölte, hogy a hardveres alapokat egy egy gigahertzes Tegra 2 szolgáltatta. A Microsoft saját bevallása szerint az IE10-en csak néhány hete kezdtek el dolgozni, az azonban, hogy ennyi idő alatt sikerült egy ARM-alapú windowsos böngésző alapjait letenni, azt mutatja, hogy az ARM-os fejlesztőeszközök már nagyon érett stádiumban vannak a Microsoftnál.

Az Internet Explorer 10-ben bemutatkozó friss technológiákról sokat nem árult el a Microsoft, a támogatott standardok közé azonban bekerült a CSS3 számos eleme, közöttük a Multicolumn Layout, a Grid Layoit, a Flexible Box Layout, a szintés CSS3 alapú gradiensek kezelése és az ES5 Strict Mode. Az új funkciók kipróbálásához a Microsoft ezúttal is biztosít teszteket, ezek az Internet Explorer Test Drive oldalára már ki is kerültek.

Webes-natív jövő

A webes és a natív alkalmazások közötti éles határvonal elmosása lesz az Internet Explorer egyik legfontosabb célja - derült ki a böngésző bemutatásakor. Ennek érdekében a böngésző és az operációs rendszer, illetve a hardver közé csak minimális mennyiségű köztes réteg kerül, így a webes alkalmazások jó hatékonysággal használhatják ki például a grafikus alrendszer teljesítményét, de az alkalmazás és a hardver közelítésének pozitív hatása lehet például az akkus üzemidőre is. A Microsoft kommunikációjában a köztes rétegek emlegetése egyelőre a Firefoxra utal, amely windowsos és linuxos verzióit egységesen tartja, a hardveres gyorsításért pedig egy, a böngésző és az operációs rendszer közé illeszkedő, rendszerfüggő réteg felel.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Microsoft azonban tovább megy a hardveres gyorsításnál, az operációs rendszer szintjén is törekszik a "Native HTML5" elvet megvalósítani, ennek első eleme volt az Internet Explorer 9-ben debütáló leszúrás, amellyel a tálcára helyezhettünk el egyes weboldalakat, felugró menüvel együtt. Az IE10 ezt a filozófiát viszi tovább, a Microsoft azonban még nem beszél arról, hogy pontosan milyen új eszközökkel.A szakértők találgatása szerint megjelenhet az intelligens helyi cache, amelynek segítségével internetkapcsolat nélkül is működnek majd az appok, de jöhet a fájltípusok hozzárendelése webes alkalmazásokhoz is.

A böngésző mellett a Microsoft a HTML5 Labs legújabb előnézeteit is bemutatta - itt olyan, még fejlesztés és pontosítás alatt lévő standardok próbálhatóak ki, amelyek szoftveres implementálása még (pontosan az elfogadás hiányában) kockázatos lenne. A WebSockets és az IndexedDB prototípusai már december óta elérhetőek, most pedig bekerült a W3C File API-jának prototípusa is, amelynek használatával egyes, megbízható webes alkalmazások hozzáférhetnek a számítógép fájlrendszeréhez. A Labs része lesz hamarosan a W3C Media Capture API-ja is, amely a webkamerákhoz és mikrofonokhoz biztosít majd standard-alapú hozzáférést - Silverlight vagy Flash használata nélkül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról