Szerző: Koi Tamás

2011. április 12. 12:04

Szebb, gyorsabb Symbian Nokiákra: bemutatkozik Anna

Tovább bővíti symbianes okostelefon-kínálatát a Nokia, ezzel egy időben a cég bejelentette, hogy érkezik a platform ráncfelvarrt változata is, mely végre tényleg gyors lesz, és jobban teljesíti a kor követelményeit.

A Nokia ma bejelentette, hogy a második negyedévben két új csúcskategóriás okostelefonnal bővíti kínálatát. Az X7 és az E6 teljesen eltérő célközönségnek szól majd, a két mobilban közös azonban, hogy mindkét típus a Symbian operációs rendszer legújabb verziójára épül majd - mely az Anna becenevet kapta. A két újdonságot hazánkban a világpremierrel egy időben mutatták be a sajtó képviselőinek, a HWSW így első kézből győződhetett meg arról, hogy a telefonokra került új operációs rendszer hol hoz változásokat az aktuális csúcsot jelentő Symbian^3-hoz képest.

A két ma bemutatott újdonság közül az E6-ot elsősorban a méltán sikeres E71 utódjának szánja a finn gyártó, nem véletlenül: az üzletembereknek szánt teljes QWERTY-klaviatúrás okostelefon a Nokia egyik legsikeresebb terméke volt az elmúlt években, közvetlen utódja, az E72 már korántsem ért el olyan áttörést az érintőkijelzős modellek árnyékában. Az új modell legfontosabb újítása, hogy a 2,46 hüvelykes kijelző felbontása az elődökhöz képest a duplájára nőtt (a felbontása 640x480 pixel), ráadásul a Nokia immár érintőkijelzőt alkalmaz az E6 esetében, vagyis a panel a telefon vezérlésében is aktív szerepet kap.

A fehér és fekete színben a boltokba kerülő Nokia E6 fém borítást kap majd, ami amellett, hogy növeli a minőségérzetet, nagyobb ellenállást is biztosít a külső behatásokkal szemben a telefon számára. Tapasztalatunk szerint, a tesztkészülékkel ismerkedve az E6 nagyon jól összerakott, minőségi benyomást keltő mobil, igaz, ezen a téren nem volt probléma sem az E71-gyel, sem az E72-vel.

Az E6-ba 8 GB beépített memória, 256 MB RAM és 1024 MB ROM kerül, és bár az üzleti felhasználók számára ez aligha szempont, lényeges változás, hogy a képrögzítő felbontása 8 megapixelre nő, valamint a készülék alkalmas 720p felbontású videók felvételére is. A sajtótájékoztatón elmondottak szerint az E6 elsősorban üzenetkezelésben lesz majd erős, a telefon ehhez Mail for Exchange, Microsoft Communicator Mobile és Microsoft SharePoint támogatást egyaránt kínál.

Az új kínálat másik tagja, az E6-tól gyökeresen, mind formavilágát, mind célcsoportját tekintve különböző X7, mely egy modern, szögletes vonalvezetésű teljes érintőkijelzős okostelefon. A mobil 16:9-es képarányú, 4 hüvelykes kijelzője érdekes módon valamivel kisebb felbontású lesz, mint az E6 esetében (az X7 csak 640x360 pixelt rajzol ki), vagyis lényegében ugyanazt a panelt kapja a telefon, mint ami a korábban bemutatott szétcsúsztatható E7-be, valamint az N8-ba is került.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kifejezetten szórakozni vágyó felhasználóknak szánt mobil szintén 8 gigabájtnyi alap memóriával rendelkezik majd, a kamera paraméterei pedig megegyeznek az E6-nál alkalmazott képrögzítő tulajdonságaival. Az X7 szintén két színben, sötét acél és világos acél árnyalatokkal érhető el a Nokia választékában a második negyedévben.

A két mobilnak több közös vonása is van tehát, ám mind közül a legfontosabb, hogy a most bemutatott újdonságok már a Symbian operációs rendszer újabb változatát futtatják majd. A közvetlenül a Symbian^3 leszármazottjának tekintett, Anna becenevű OS (a Nokia mostantól női nevekkel kívánja ellátni az újabb Symbian-verziókat) elsősorban a kezelőfelületet tekintve különbözik közvetlen elődjétől.

Az új ikonokkal, valamint kissé átgondolt logikával összeállított kezelőfelület nem csak korszerűbb (a Nokia évek óta ugyanazt a mára kissé avittas ikonkészletet használja), hanem az optimalizációnak köszönhetően tapasztalataink szerint lényegesen gyorsabb is, mint a Symbian^3-as rendszer. Az E6 azonnal reagált mind a trackpaden, mind az érintőkijelzőn végzett összes beviteli műveletre, az alkalmazások indítása gyors és a menüváltások tapasztalataink szerint olyan pattogósak, mint korábban egyik Nokia telefonnál sem. Az új Symbian gyorsabb böngészőt és jobb térképalkalmazást is kap majd - utóbbival a népszerű helymegosztó-szolgáltatásokra is be lehet immár jelentkezni.

Az X7-nél egy kicsit már lassabban reagált a felület, ezt a Nokia szakemberei azzal magyarázták, hogy a készüléken futó operációs rendszer egy korábbi fejlesztési fázisú kiadás volt, mint az E6-ra telepített build. A Symbian^3-alapú okostelefonokkal (például N8, E7, C7, C6-01) rendelkező tulajdonosok számára jó hír, hogy a Symbian Anna a korábbi modellekre is elérhető lesz, igaz azt egyelőre nem tudták megmondani a gyártó illetékesei, hogy pontosan mikor várható a frissítések megjelenése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról