Szerző: Koi Tamás

2011. április 12. 11:13

Kulcsfontosságú funkciókban erősít az Opera

Elsősorban meglévő funkciók továbbfejlesztésére koncentrált az Opera Software az Opera webböngésző legújabb, 11.10-es kiadásával, melyet a nyilvános bétatesztelést követően ma tett közzé a vállalat.

A Barracuda kódnéven futó Opera 11.10 a kurrens, 11.01-es verzióval összehasonlítva meglepő módon elsősorban nem sebességnövekedést ígér, helyette leginkább a kényelmi funkciók fejlesztését, finomhangolását tűzték ki célul a programozók. Az új böngésző emellett a fejlesztői oldalon is tartogat újdonságokat, emellett természetesen néhány hibajavítás és biztonsági rés befoltozása is belefért a kiadásba.

Az Opera 11.10 első és legfontosabb újdonsága, hogy átalakult, illetve jobban személyre szabható lett a weboldalak előnézeti képét megjelenítő gyorshívó panel (Speed Dial). Az új panelen elhelyezett elemek száma mostantól egy zoom-csúszkával is szabályozható, emellett átalakult a Speed Dial felület rögzítési módja: a felhasználók mostantól saját maguk határozhatják meg, mi kerüljön a felületre, illetve az hány sorban, oszlopban legyen feltüntetve (zoom funkció).

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A fejlesztők emellett finomítottak az Opera Turbo weboldal-tömörítési algoritmus működésén is. A rendszer a bekapcsolás után az Opera Mini mobilos böngészőhöz hasonlóan a weboldalak előre renderelt képét tölti le az Opera szerveréről, az átviteli folyamatba illesztett tömörítési eljárásnak köszönhetően azonban az oldal letöltése jóval kevesebb adatforgalmat generál, ami különösen olyan esetekben lehet előnyös, amikor az internetelérés sávszélessége minimálisra korlátozott. A tömörítési eljárás ugyanakkor bizonyos hátrányokkal is jár, így például romlik a képek minősége - ez utóbbin javít az Opera 11.10, mivel az új verziótól a képformátumot JPEG-ről WebP-re cserélték.

A Barracuda másik fontos változása a Flash-plugin kezelésében, pontosabban annak telepítésében rejlik. Az Opera szerint felesleges a felhasználókat zaklatni az olyan, egyébként gyakran használt kiegészítők telepítési procedúrájával, mint a Flash Player, így a böngésző mostantól egy kattintás után elvégzi az installációs folyamatot, ha olyan weboldalt nyit meg a netező, ami Flasht igényel, és még nincs telepítve a plugin a gépre. Az új verzió emellett néhány, a fejlesztők számára fontos újítást is hozott magával, így a 11.10-es kiadás támogat néhány új CSS3 funkciót, kezeli a Web Open Font Format nyílt webes fontkészletet, illetve a Google WebP képprotokollját.

Az Opera 11.10 letölthető a fejlesztő weboldaláról, illetve ha a számítógépre a korábbi változat már telepítve van, automatikus frissítésként települ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról