Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 8. 13:49

Megnyitotta adatközpontjának terveit a Facebook

Úgy döntött a Facebook, hogy nem tartja meg magának az új adatközpont- és szerverdizájnt, hanem nyilvánosságra hozta és szabadon felhasználhatóvá tette őket. Az alacsony energiafelhasználásra tervezett rendszerek elterjedésével minden használó nyerne - erre számít a Facebook is.

Imádja magát pozitív fényben láttatni a Facebook - legyen szó jótékonykodásról, környezetvédelemről vagy társadalmi felelősségvállalásról. Ebbe a képbe pontosan beleillik a kék közösségi oldal legújabb kezdeményezése, az OpenCompute, amely a Facebook vadonatúj, még fel sem avatott adatközpontjának technikai részleteit osztja meg a világgal és bocsátja szabad felhasználásra a környezettudatosság nevében.

Prózai okok

A kezdeményezés hátterében ugyanakkor az imázsépítésnél egyszerűbb okok is fellelhetőek: az egyéni tervezésű szerverek és adatközpont-infrastruktúra gyártási költségei magasak. Amennyiben azonban a tervek piacra kerülnek és más központok is elkezdik azt használni, a termékek olcsóbbak lesznek - amivel a Facebook is jól jár.

Bár a közösségi oldal adatparkja is hatalmas, annyira azért nem nagy, hogy komoly méretgazdaságossági előnyöket tudjon elérni a magasan optimalizált, egyedi hardvereken - ezért rendkívül fontos, hogy a Facebook megoldásait más partnerek is átvegyék és elkezdjék használni. A Facebook ehhez gyakorlatilag minden segítséget megad, az egyes eszközök alaprajzától a bonyolultabb, teljes adatközpontot kiszolgáló infrastruktúra leírásáig. Az összes, az oldalon elérhető leírás és tartalom a Creative Commons Share Alike 3.0 licenc alatt használható fel, vagyis a derivatív termékeknek is nyitottaknak kell maradniuk.

A Facebook által megnyitott hardverek között található a teljes szerverrackek összeállításához szükséges információ, beleértve az egyes szerverek elemeit, így egy AMD és egy Intel processzorokkal kompatibilis alaplap, tápegység, és a váz is. A Facebook szerint az elemek tervezésénél az elsőrendű szempont volt a hatékonyság, így minden olyan egység eltávolításra került, amely nem közvetlenül szükséges az adatközpontbeli felhasználáshoz. Ezzel egyrészt csökken a szerverek bekerülési költsége, másrészt ami nincs a gépben, az nem is fogyaszt áramot, így nő az energiahatékonyság is.

Az adatközpont elemeit illetően a Facebook az elektromos hálózat és a hűtőrendszer megoldásait nyitotta meg, így a valóban világszínvonalú oregoni Facebook-központ technológiái máshol is használhatóak lesznek. Az innovatív megoldások a tápegységben, az adatközpont hűtési technológiáiban és a rackek konstrukciójában is tetten érhetőek, így az újszerű tápok 99,9999 százalékos rendelkezésre állásra képesek, az adatközpont hűtését külső levegővel oldják meg - légkondicionálás helyett, a szekrények pedig jóval magasabbak a szokásosnál, így a hűtőelemek elosztása optimális, a szerverek központon belüli mozgatása-cseréje sokkal egyszerűbb.

Open source hardver

A Facebook szerint itt van az ideje a titkos adatközpontok megnyitásának. Ez a hozzáállás gyakorlatilag nyílt támadás a Google ellen, a keresőóriás ugyanis versenyelőnyének kulcsaként kezeli a technikai megoldásait - érhető módon, a Google az egyik vezető cég az energiahatékony rendszerek tervezésében és implementálásában. A kérdés valóban fontos a nagy felhőrendszereket működtető cégek számára, a kezdeti bekerülési költségek és a fenntartás költségei (elsősorban az elektromos energia ára) a legnagyobb költségtényezőnek számítanak.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Facebook most bejelentett kezdeményezése így nem csak közvetlen módon, imázsjavítóként segíti a közösségi oldalt, hanem a technológia kinyitásával csökkentheti a bekerülési költségeket, másrészt az olcsó és olcsón fenntartható hardverelemek elérhetővé tételével a Google versenyelőnyét csökkentheti - legalábbis a hardver szintjén, a szoftver a továbbiakban is szigorú titok marad.

A szabad hardver - a szabad szoftverrel ellentétben - sosem lett iparági meghatározó tényező, nagy cégek sosem építettek ilyen licenccel rendelkező termékeket. A GPU-gyártók hagyományosan rendelkeznek referenciakártyákkal, azonban ezeket is csak a legfontosabb partnereknek adják ki, teljesen szabad megoldással nem rendelkeznek. A szabad hardver ugyanakkor a csináld-magad mozgalom fontos alapja, a barkácsolók számtalan megoldása kering a neten szabad felhasználást engedélyező licenc alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról