Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 8. 12:25

Utolérte a HTC a Nokiát

Tegnap történelmi pillanatnak lehettek tanúi azok, akik a tőzsdei árfolyamokat figyelik. A HTC részvényei nap közben több mint 5 százalékot drágultak, ezzel a vállalat piaci értéke meghaladta a 33,8 milliárd dollárt és rövid időre megelőzte a Nokiát - csak az Apple és a Samsung értékesebb.

Csúcsra tör a HTC

Noha a nap végén a HTC papírok gyengülni kezdtek, a jelenség jól mutatja, milyen trendek alakítják az okostelefonok piacát. Az 1997-ben alapított, kezdetektől fogva az okostelefonokra koncentráló HTC a kategória berobbanásával ma már távolról sem réspiaci szereplő, hanem a legnagyobb mobilgyártók egyike - 2010 negyedik negyedévében a HTC az ötödik legnagyobb okostelefon-gyártó volt a Nokia, az Apple, a RIM és a Samsung mögött. A vállalat piaci értéke öt év alatt harmincszorosára duzzadt.

Az első negyedéves gyorsjelentés szerint a HTC bevétele éves szinten megduplázódott és 3,6 milliárd amerikai dollárt tett ki, miközben a profit háromszorosára növekedve meghaladta az 511 millió dollárt. Az okostelefon-piac legnagyobb szereplői közül a HTC az egyetlen, amely nincs jelen más területen: a Nokia bevételének zömét a fejlődő országokba szállított olcsó mobilok adják, az Apple nagyot kaszál PC-piacon és a zenelejátszók területén is, a Samsung pedig az elektronikai piac szinte összes szegmensében érdekelt, a chip- és kijelzőgyártástól kezdve a szórakoztató elektronikán át háztartási gépekig.

A HTC (kék) és a Nokia (piros) részvényárfolyama az elmúlt két évben (Forrás: Yahoo! Finance)

A HTC windowsos okostelefonokkal és a rájuk telepített egyedi TouchFLO felülettel alapozta meg jó hírét, és jelenleg is a legnagyobb kínálatot vonultatja fel Windows Phone 7-re épülő készülékekből, de az áttörést vitán felül az Android felkarolása hozta meg a tajvaniaknak. A cég itt is egyedi innovációkkal próbálja meg megkülönböztetni magát a versenytársaktól, például a Sense felhasználói felülettel, illetve újabban navigációs szoftverrel és a HTCSense.com online szolgáltatásokkal. A stratégia láthatóan működik, a cég 9,57 milliárd dolláros bevételt ért el tavaly, egy készülékre jutó árbevétele tehát majdnem olyan magas mint az Apple iPhone-ok esetében.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

2009-ben még 10 millió, 2010-ben már mintegy 20 millió készüléket értékesített a HTC, idén pedig 60 milliónál is több okostelefon eladásával számolnak a vezetők. Ha ez sikerül, megelőzhetik, de legalábbis befoghatják a BlackBerryket gyártó kanadai Research In Motiont és a Nokia, az Apple, valamint a Samsung mögött a negyedik legnagyobb okostelefon-gyártóvá léphetnek elő, lepipálva olyan nagy neveket mint a Sony Ericsson, az LG és a Motorola.

Nokia: úton a mélybe

A Nokia a HTC-vel teljesen ellentétes pályán mozog. A vállalat az iPhone 2007-es premierjével elvesztette technológiai vezető szerepét az okostelefonok területén, amelyet az Android szélsebes térhódítása tett mindenki számára nyilvánvalóvá. A mára csak nevéből élő, az alkalmazásfejlesztők számára teljesen érdektelenné vált finn vállalat a tavalyi negyedik negyedévben 28 millió okostelefont adott el, amivel megtartotta ugyan vezető helyét, de piaci részesedése egy év alatt 38 százalékról 28 százalékra zuhant.

A cég idén nagyszabású megállapodást kötött a Microsofttal és teljes mellszélességgel a Windows Phone 7 mellé ált, de 2011 és 2012 átmeneti időszaknak ígérkezik és a térvesztés garantált - kérdés, fel tud-e állni valaha a Nokia. A lehetősége minden esetre megvan rá: a Gartner piackutató cég szerint tavaly 296 millió okostelefon fogyott világszerte, idén már 467 milliót adnak el, jövőre 630 millió darab fogy, 2015-re pedig az eladások felülmúlják az 1,1 milliárd darabot is.

A Gartner előrejelzése szerint 2015-re az okostelefonos operációs rendszerek terén toronymagasan az Android lesz a piacvezető, részesedése 50 százalék körül alakul majd. A második legnépszerűbb mobilos operációs rendszer a Windows Phone lesz, 19 százalékos piaci részesedéssel. A Windows Phone-ra fogadó Nokiának is nagy szerepe lehet abban, hogy a Microsoft platformja megelőzze a 17 százalékos iOS-t és a 11 százalékos BlackBerry OS-t. A prognózis rímel az IDC nemrég nyilvánosságra hozott előrejelzésére.

Bezáródott a Symbian

A Nokia azonban egyelőre kitart a Symbian mellett és április 12-én egy nagyszabású rendezvényen mutatja be 2011-ben várható új modelljeit. A finnek néhány éve kivásárolták a többi tulajdonost a Symbian konzorciumból és megnyitották a szoftver forrását, hogy elősegítsék a terjedését és mobilizálják a fejlesztőket. Azóta azonban az összes többi gyártó elfordult a Symbiantól (jobbára az Android javára), a Nokia pedig magára maradt. A cég ezért úgy döntött, házon belül folytatja tovább a platform fejlesztését de a forrást már nem osztja meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról