Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 5. 12:44

Már szállítja Llano chipjeit az AMD

Az AMD már szállítja Llano kódnevű Fusion processzorait, a kereskedelmi rajt még ebben a negyedévben esedékes, hangzott el egy tegnapi elemzői konferenciahíváson, ahol az AMD és egyik félvezetőgyártó partnere, a Globalfoundries közötti elszámolási metódus változásairól volt szó.

Csak a működő chipekért fizet az AMD

Az AMD azért tárgyalta újra megállapodását a korábbi félvezetőgyártási tevékenységének kiszervezéséből létrejött Globalfoundries-zal, mert elégedetlen volt a 32 nanométeres chipek kihozatalával. Thomas Seifert, az AMD megbízott elnök-vezérigazgatója a konferenciahívás során elmondta, tavaly kezdődtek a tárgyalások a chipgyártó partnerrel, amely nem volt képes megfelelő kihozatallal gyártani a Llano chipeket. A kihozatal azóta látványosan javult, monda Seifert, de az AMD mégis úgy határozott, 2011-ben a 32 nanométeres chipeket nem waferenként, hanem csak a ténylegesen működő darabonként fizeti ki a Globalfoundriesnak. A 45 nanométeres termékeket továbbra is szeletenkénti fix áron vásárolja az AMD.

Az új megállapodás végeredményben lehetővé teszi az AMD számára, hogy kitartson 2011-re jelzett 44-48 százalékos bruttó eredményhányad mellett, és hosszú távon megcélozza az 50 százalékot. 2012-ben már a 32 nanométeres chipeket tartalmazó wafereket is fix áron vásárolja az AMD. "Nem tudok további részletekkel szolgálni arra nézve, milyenek a 2012-es növekedési kilátásaink" - fogalmazott Seifert. Jövőre az AMD negyedévente "jutalmat" fizet  Globalfoundriesnak, amennyiben a 32 nanométeres eljárás kihozatala elér bizonyos mutatókat.

Júniusban jöhet a rajt

Az első 32 nanométeres AMD processzor, a Llano kiviteltől függően akár négy 10h, vagyis előző generációs mikroarchitektúrájú x86 magot integrál egy DirectX 11 API-t támogató grafikus mag és memóriavezérlő, valamint más kommunikációs interfészek társaságában - az xbit-labs már tudni véli az egyes modellek specifikációit is. A Llano a Fusion program eredménye, amelynek fő célkitűzése az x86-os processzormagok és grafikus magok konvergenciája. Az első Fusion lapkák már az év elején megjelentek a cég kínálatában, azonban a TSMC 40 nanométeres gyártósorain készülő Ontario és Zacate a mobil szegmens "alját", vagyis a netbookokat és ultrahordozható gépeket célozzák, míg a Llano a mainstram noteszgépekbe és asztali PC-kbe való.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az AMD számára létfontosságú az új gyártástechnológia mielőbbi felfutása, mivel az új generációs asztali-, mobil- és szerverprocesszorait erre alapozza. A vállalat már tavaly októberben, vagyis több mint fél éve demózott működő Llano-példányokat, de a piaci premier váratott magára, ami a gyártástechnológiai nehézségeknek tudható be - a konferenciahíváson Seifert elmondta, a Globalfoundries nehézségei okozták egyes AMD terméktervek csúszását. A Llano kódnevű processzorokat, amelyek valószínűleg A-sorozatként kerülnek piacra, feltehetően a június elején zajló tajvani Computexen mutatja be az AMD. "Ebben a negyedévben megjelennek a piacon a Llano-alapú rendszerek" - mondta Seifert.

Emlékeztetőül: az Intel 2009 végén vonta tömegtermelésbe 32 nanométeres eljárását, idén pedig már a 22 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiát vezeti be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról