Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 5. 09:18

Egyesül a Texas Instruments és a National Semiconductor

Óriásfelvásárlás a félvezetőiparban: a Texas Instruments tegnap váratlanul bejelentette a National Semiconductor 6,5 milliárd dolláros beolvasztását.

Összeolvad az analóg integrált áramkörök piacának két jelentős szereplője, a Texas Instrument és a National Semiconductor - az ügyletet hétfőn este, a tőzsde zárása után jelentették be a felek. A National részvényei tegnap 14,07 dolláron zárták a kereskedést, a TI által fizetett 25 dollár ehhez képest közel 80 százalékos stratégiai prémiumot jelent - a bejelentés nyomán az árfolyam rögtön 24 dollár fölé ugrott. A 6,5 milliárd dolláros vételárat a TI készpénzben egyenlíti ki.

A harmadik legnagyobb chipgyártó?

A több mint 24 ezer alkalmazottat foglalkoztató Texas Instruments bevétel alapján a világ negyedik legnagyobb chipgyártója az Intel, a Samsung és a Toshiba mögött, 2010-es forgalma 13,9 milliárd dollár volt, ehhez 3,2 milliárd dolláros nettó profit társult. A vállalat félvezetőgyártási tevékenysége szerteágazó, a mobiltelefonokba szánt processzorok és jelfeldolgozó áramkörök mellett megtalálhatók a kínálatában vezeték nélküli kommunikációs chipek és mikrokontrollerek is - a TI termékkatalógusa közel 30 ezer különféle tételt tartalmaz.

A kimondottan analóg chipekre fókuszáló National Semiconductor ennél jóval kisebb, tavalyi bevétele 1,4 milliárd dollár, amihez 209 milliós nettó profit társult. Az 5800 fős vállalat a TI analóg áramkörökkel foglalkozó üzletágát fogja erősíteni, a TI kínálata közel 12 ezer termékkel bővülhet, amelyek piaci sikerét a dallasi cég jóval nagyobb értékesítési hálózata fogja segíteni. A National Semiconductor beolvasztása után a TI lehet a harmadik legnagyobb chipgyártó a világon bevétel alapján - az iSuppli 2010-es becsült forgalmi adatai alapján a két cég összesített forgalma nagyobb a Toshibáénál.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A tranzakciót a két vállalat igazgatótanácsa már jóváhagyta, a lezárása 6-9 hónap múlva történhet meg, amennyiben a hatóságok sem emelnek kifogást. Erre egyébként elég kis esély látszik, mivel az analóg integrált áramkörök mintegy 42 milliárd dolláros piaca meglehetősen töredezett, a Texas Instruments és a National Semiconductor részesedése összesen nincs 20 százalék. A két összeolvadó cég mellett további nagy piaci szereplők az STMicroelectronics, az Analog Devices és a Linear Technology.

Nem ma kezdték

A TI és a National Semiconductor a legrégebbi félvezetőgyártók közé tartoznak a világon. A Texas Instruments 1930-ban jött létre és 1951 óta viseli ezt a nevet, a National Semiconductort pedig 1959-ben alapították. A Texas Instruments története egybeforrt a félvezetőgyártás és a chipgyártás születésével: 1954-ben a TI mérnöke, Gordon Teal készítette el az első szilícium tranzisztort, amely kereskedelmi forgalomba került, 1958-ban pedig az Intel társalapítóját, Bob Noyce-ot néhány hónappal megelőzve Jack Kilby bemutatta az első integrált áramkört, amelyért 2000-ben Nobel-díjjal jutalmazták.

A Texas Instruments laborjaiban születtek meg az első elektronikus számológépek is, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az integrált áramkörökből tömegtermék legyen - ennek fejlesztésében Jack Kilby szintén részt vett. Az elektronikus számológépek révén vált naggyá az Intel is, amely 1969-ben a Busicom 141PF modellhez tervezte meg és készítette el a világ első mikroprocesszorát, a 4004-et.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról