:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 4. 15:05

Tárológyorsítót jelentett be a Marvell

Új, DRAM-ra és SSD-re épülő megoldást jelentett be a Marvell, amely a backend tárolók eléréseit optimalizálva képes megtöbbszörözni a valós életben elérhető átviteli sebességet. A Marvell szerint a gyorsítókártya jó megoldás a sok virtualizált gép által telített kapcsolat optimalizálására.

A virtualizációs boom megszüntette az alacsony processzorkihasználtság problémáját, a konszolidált gépek ma már sokkal hatékonyabban használják ki a számítási kapacitást. A rendszert kiszolgáló egyéb részegységek azonban a legtöbb esetben nem növekednek együtt a megnövekedő igénybevétellel, így CPU-teljesítmény, a hálózati sebesség és az IO-sávszélesség korlátozza a konszolidációt. Azonban míg a processzormagok (és foglalatok) száma folyamatosan nő, a hálózati elérés pedig lineárisan növelhető újabb csatlakozókkal, a tárolók elérése egyre nagyobb problémát okoz, ez pedig komolyan visszafogja az ilyen rendszerek teljesítményét. A Marvell most olyan kártyát mutatott be, amely a tároló backend felé optimalizálja a számos virtuális gép elérését, így az átviteli sebesség az elméleti maximum közelébe emelkedhet.

A Marvell szerint a probléma gyökerét az jelenti, hogy míg az írások és olvasások jelentős része a virtuális gép szintjén szekvenciális, alacsony szinten (a több gép konkurens műveletei miatt) erősen véletlenszerű lesz az elérés, ami jelentősen visszafogja az I/O teljesítményt. A bővítőkártya ezt úgy oldja meg, hogy rövid ideig tárolja és cache-eli az elérési kéréseket, így képes újrarendezni és egybeolvasztani az I/O-műveleteket. A Marvell szerint ezzel a módszerrel akár tizedére is csökkenthető az írási műveletek száma, ahogy a felülírások, frissítések és szerkesztések még a bővítőkártya gyorsítótárában elvégzésre kerülnek, mielőtt kikerülnének a tárolóba.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A DragonFly VSA PCI Express kivitelben érhető el, így minden ilyen csatolóval bíró rendszerbe beilleszthető. Az I/O-műveletek továbbra is az eddig használt Fibre Channel vagy más portokon közlekednek, azonban előbb megjárják a Marvell kártyáját. A bővítőkártya a Hyperscale fantázianevű ASIC (application-specific integrated circuit) processzorral működik, amelyet DRAM-alapú elsőszintű gyorsítótár és SSD-alapú másodlagos gyorsítótár irányít. A Hyperscaleről annyit tudni, hogy a Marvell legújabb SoC-jára épülő, kétmagos ARM-lapka, amelyet speciálisan a hardveres I/O-gyorsítás algoritmusaihoz optimalizáltak. A gyártó szerint a bővítőkártya architektúrája rögtön két gyorsítási szintet illeszt a hagyományos merevlemezes tárolók elé - a DRAM cache kiküszöböli az SSD törlés-írás ciklusából keletkező lassulást, míg az SSD-t alacsony késleltetése teszi jó gyorsítótárrá. Ezzel a kombinációval a gyártó szerint sokkal jobb teljesítmény érhető el, mint a tároló-oldali SSD-s vagy DRAM-os gyorsítótárakkal.

A DragonFly VSA egyelőre biztosan nem jelenik meg a piacon. A Marvell közlése szerint a gyorsítókártya tervezése most fejeződött be, ezután jön a tesztelési fázis, a termék nyárára éri el a beta állapotot - a gyártás megkezdése pedig valamikor ősszel várható. Az árról egyelőre a gyártó nem nyilatkozik, csupán annyit közöltek, hogy a Fibre Channel HBA-kkal lesz egy árkategóriában. Összehasonlításképp a hasonló célú, különálló elérésgyorsító berendezések listaára tízezer dollár körüli, vagyis egy nagyságrenddel nagyobb.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.