Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 5. 09:58

Kipróbáltuk: HTC Desire S és Incredible S

A tavalyi év egyik androidos slágerterméke Magyarországon a HTC Desire volt. Mára mindhárom mobilszolgáltató kínálatában elérhető, s az akciós ajánlatokkal ezrével hordták haza az emberek, sőt, ha valaki most jut hozzá egyhez, még mindig őszintén örül neki. Nem is véletlen, hiszen egy jó készülékről van szó, s a HTC nem is tudott akkorát ugrani innen mint tavaly.

A HWSW által egyszerűen csak az év androidos okostelefonjának kikiáltott HTC Desire-nek van néhány idegesítő hibája vagy hiányossága, például nagyon kevés hely áll rendelkezésre alkalmazások telepítésére, csak két pontot képes érzékelni a multitouch érintőképernyő, illetve 2011-es mércével már a grafikus teljesítménye sem épp kiemelkedő. Szintén bosszantó, hogy a HTC nem tette elérhetővé a tavaly tavaszi modelleken a HTCSense.com online szinkronizáció lehetőségét, illetve nincs turn-by-turn navigáció sem.

2011-re elkészült a folytatás, s a Desire ráncfelvarrt változata, a Desire S mellett kaptunk egy szinte teljesen azonos készüléket, az Incredible S-t. A HTC jóvoltából mindkét készüléket másfél hétig nyúzhattuk, s alaposan megvizsgáltuk a mobilokat kívülről-belülről. A két okostelefon szinte teljesen azonos specifikációkkal rendelkezik, ezért közösen kapnak helyet az értékelésben is. A teszt első része szigorúan a hardverre és a kivitelezésre koncentrál, míg a második részben a szoftveres felszereltség, a teljesítmény és a működés kap figyelmet.

Desire páncélban

A Desire S egy régi vágyat, régi kívánságot teljesített. Amikor a HTC Legend és a Desire megjelent, sokan azt mondták, hogy bárcsak lenne egy Desire egy Legend tokozásban. És lám, a HTC figyelt a visszajelzésekre, s a második generációban a Desire S is megkapta a fémborítást. A Legendhez hasonlóan egy darab alumíniumból készült a teljes hátlap, azaz nincsenek illesztések oldalt. Az akkumulátor a hátsó részen alul levehető borítás alatt bújik meg, felül egy hasonló “folt” pedig a kamerát, hangszórót, hátsó mikrofont rejti.

A Desire S az azonos méretű kijelző ellenére kisebb lett elődjénél, 4 milliméterrel rövidebb, illetve néhány tizeddel keskenyebb és vékonyabb, ez annak köszönhető, hogy eltűntek róla a fizikai gombok. Kár, mert játék közben nagyon könnyű véletlenül lenyomni az érintőbillentyűket, ami a régi Desire esetében nem fordulhatott volna elő. Az Incredible S érintőgombjai viszont legalább hordoznak magukban némi "cool" faktort, ugyanis a készülék elfordításakor a gombok ikonjai is elforognak. A Desire S fémborítása ellenére 5 grammal könnyebb a Desire-nél.

Vákuum-csomagolt okostelefon

Az Incredible S ugyan nem a Desire közvetlen leszármazottja, viszont az "eredeti" Incredible nálunk nem volt elérhető, így a magyar fogyasztók számára mégis egy Desire-rokonnak tűnhet. Az Incredible S a Desire S-nél vékonyabb de 4 milliméterrel szélesebb, így már elfér rajta egy 4 hüvelyk képátlójú kijelző. Az Incredible S tömege is pontosan annyi mint a Desire-é, 135 gramm, így nem húzná jobban a zsebet. Az Incredible S nem kapott fémborítást, ebben is inkább hasonlít a klasszikus Desire megjelenésére.

Nagyon érdekes az egyébként kitűnő fogású, gumis érzésű hátlap. A szélei besüllyednek, körülbelül úgy fest, mint a régi Quantum merevlemezek, vagy úgy, mintha kiszívták volna a levegőt a mobilból mielőtt megszilárdult volna: Elsőre idegennek tűnt, de már 3 nap után szerettem ezt a kinézetet, kifejezetten üdítően hat egy kis különlegesség és vékonyabbnak is tűnik a telefon. Az egyetlen gond, hogy az asztalról felvéve sokszor nehéz megítélni, hogy melyik az előlap és a hátlap, mert nincsenek hardvergombok és mindkét oldal egységes fekete.

S-LCD: Fényes és éhes

A Desire S kijelzője az elődhöz hasonlóan 3,7 hüvelykes, s a felbontás sem változott, 480x800 pixeles WVGA. Az Incredible S esetében 4 hüvelykes a kijelző - a felbontás itt is WVGA, tehát a pixelsűrűség kisebb, de ennek ellenére kristálytiszta, kontrasztos képet ad. A Desire még AMOLED kijelzőt kapott, de ez a technológia tavaly kikopott a HTC-től, az új készülékekben már S-LCD megoldással találkozunk. Az AMOLED-hez képest ez az S-LCD sokkal nagyobb fényerejű, normál fényviszonyok mellett is szinte égeti a szemet, miközben napsütésben sem teljesít rosszabbul, igaz olyankor érdemes teljes fényerőre tenni. Az effektív felbontás viszont nagyobb az S-LCD-ben, ugyanis az AMOLED nem igazi RGB pixeleket használ, hanem Pentile RGBW-t, ami ugyanazt a felbontást kétharmad annyi alpixelből hozza ki (minden vörös, zöld, kék mellé bekerül egy üres fehér alpixel)

Az S-LCD kijelző egyetlen hátulütője, hogy úgy szívja az akkumulátorból az áramot mint a csecsemők az anyatejet. Az Android beépített fogyasztásmérője szerint a Desire S-nél a megjelenítő felelős a fogyasztás 40-55 százalékáért normál használat mellett, míg az AMOLED-es Desire esetében csak 6-8 százalék ugyanez. Mégis, tapasztalataink szerint automatikus fényerő-állítás mellett hasonló akkus üzemidőt tud a Desire S mint a Desire. Sőt, az energiagazdálkodás az új struktúrában valószínűleg jobb lett, mert aktív használaton kívüli állapotban nagyon vigyáz az kapacitásra. A Desire S akár 1,5-2 napig is húzza átlagos használat mellett, ami alatt néhány hosszabb telefonhívást, néhányszor negyed óra játékot, némi internetezést, levelezést, térképhasználatot és a menüben barangolást értjük.

Nem lehet zavarba hozni őket

A hivatalos specifikációkban az Incredible S esetében 360, a Desire S-nél pedig 450 óra rendelkezésre állást ígér a HTC, ami továbbra is csak úgy lehet elérni, ha letesszük a telefont mindenféle háttérben futó szinkronizáció nélkül és nem nyúlunk hozzá. Ha van adatforgalom és futnak szolgáltatások, zsebben akkor is elvan mindkét mobil napokig, de a fenti arány megmarad aktív használat mellett is. Az Incredible S nagyobb kijelzőjét az ugyanakkora akkumulátor értelemszerűen kevesebb ideig tudja kiszolgálni.

Ha viszont nem csak pihentetni akarjuk a mobilokat, akkor nem fogunk csalódni. Ugyan ezekbe a modellekbe nem került még az idén trendi kétmagos processzor, de számítási kapacitásban az 1 GHz-es Scorpion CPU is elegendőnek bizonyul. A Qualcomm MS8255 Snapdragon igazi előrelépése inkább a grafikus gyorsításban van az Adreno 205 GPU révén. A szintetikus és a gyakorlati tesztek során is bebizonyosodott, hogy a régi Desire-ből ennyi hiányzott a tökéletességhez, hisz így a játékok, Flash tartalmak, böngészős alkalmazások mindenféle akadás, lassulás nélkül futnak.

Csak ott változott, ahol kell

A nyers számítási kapacitást mérő Linpack teszten az új mobilok 42 MFLOPS eredményt értek el, a régi Desire 37 MFLOPS-ával szemben, a JavaScript-teljesítményt mérő SunSpider benchmarkon viszont egyenlően teljesített a két generáció. (5700ms). Az Angry Birds teszten jól szerepelt, s még a legtöbb objektumot betöltő pályákon is tökéletesen teljesített a Desire S és az Incredible S is. Ezen a felbontáson és kijelzőméretben ez a hardver több mint elég, a nagy képernyős, teljes értékű játékok futtatása külső kijelzőn viszont kíván majd a jövőben nagyobb teljesítményt, ott jelentenek majd érezhető előnyt a többmagos architektúrák.

A Desire-höz képest áldásos fejlődés, hogy az Incredible S és a Desire S is 1,5 gigabájt belső memóriát kapott, amiből körülbelül 1,03 gigabájt áll a felhasználó rendelkezésére alkalmazástelepítésre anélkül, hogy trükközne a telefonon futó szoftverrel (root, custom ROM). Így nyugodtan a belső memóriában lehet hagyni a programokat, ami jelentősen gyorsítja a betöltési időket. MicroSD kártyával ezt még további 32 gigabájttal bővíthetjük, rossz hír, hogy amíg az Incredible S-hez jár egy 4 gigabájtos memóriakártya, addig a Desire S anélkül érkezik. Ezt a 3500 forintot érdemes belekalkulálni az árba, illetve a vásárláskor rögtön beruházni egy kártyára, mert anélkül még egy fotót sem tudunk készíteni.

Kétpetéjű ikrek

Az utolsó, említésre is méltó különbség a kamerákban van. Mindkét mobil kapott előlapi kamerát, ami a hiú felhasználók számára biztos örömteli, mivel lehet a mobilt sminktükörként használni (erre külön alkalmazás is van a HTC-ken). Az Incredible S 8 megapixeles elsődleges kamerát kapott egy dual-LED vakuval, illetve 1,3 megapixeles előlapi kamerát. a Desire S-be viszont csak 5 megapixel jutott hátra, s egy VGA-felbontású kamera előre. A különbség ellenére mindkét mobil hasonló minőségű képeket készít, mindkettő viszonylag érzékeny arra, ha nincs elég fény, vaku nélkül a képek általában bemozdulnak, vakuval pedig kiégnek. Nem érdemes továbbra sem kiemelni a HTC képrögzítési képességeit.

A hangszórók is átlagosak, bár érezhetően jobbak mint a  Desire-nél. Az Incredible S-nél a külső hangszóró mellett a, telefonálásra használt belső is torzít, így rosszabbnak éljük meg a hanghívások minőségét, mint amilyenek valójában. Előfordulhat, hogy ez a tesztkészülék egyedi problémája volt, ezért érdemes vásárláskor kipróbálni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A többi képességében, felszereltségében viszont a két mobil gyakorlatilag teljesen megegyezik. Dönteni nem lehet racionálisan a kettő között, érdemes kézbe fogni és teljesen az érzelmekre bízni a választást. Laikus kontrollcsoportunk a Desire S mellett tette le a voksát, mondván: szebb a fémes ház, jobban kézbe simul a pár milliméterrel keskenyebb és rövidebb mobil. Ha valakinek nagy keze van, akkor az Incredible S mellett érdemes döntenie, a nagyobb kijelzőn kevesebb lesz az elgépelés.

Desire-upgrade, igen-nem?

Mindkét okostelefon kiváló, a két dizájn eltér egymástól, így fedve le még több ember ízlését, de aki kézbe fogta az elmúlt hetekben valamelyiket, csúnyának egyiket sem nevezte. Igényes, strapabíró mobilok, karcmentes kijelzővel. Végigvizsgálva mind a kettőt, kevés olyan pontjuk van, ami hosszú használat után látványosan elhasználódhat. A Desire S-en az éleken megkophat az aluház, nagyobb esés után el is törhet, az Incredible S viszont elpusztíthatatlannak tűnik (értelmes határokon belül). A nálunk töltött idő alatt mindkét mobilt érte kis baleset (véletlenül leestek) de nem keletkeztek rajtuk maradandó nyomok.

A nagyobbik modell, az Incredible S bruttó 150 ezer forintos áron indult itthon, míg a Desire S 135 ezerért hazavihető. A szolgáltatók közül egyelőre egyik sem ugrott elő velük, de néhány hónapon belül valószínűleg feltűnnek az akciós árlistákban, leváltva a mostani slágernek számító Desire-t. A cikk napokon belül folytatódik, a második részben a hardver után a szoftveres részt vesézzük ki, ahol elméletben már semmilyen különbség nem lehetne a két modell között. Az egyetlen, ami mégis, hogy az Incredible S Froyóval (Android 2.2), míg a Desire S már Gingerbreaddel (Android 2.3.3) érkezett - hogy ez mekkora különbséget jelent, a cikksorozat második részéből kiderül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról