Szerző: Folyó Gergely

2011. április 1. 12:13

Utolérte az Xbox 360-at a Sony PlayStation 3

Mérföldkőhöz érkezett a konzolháború, a globális eladások tekintetében utolérte a PlayStation 3 az Xbox 360-at. A Microsoft gépe az amerikai piacon még mindig vezet, de Japánban és Európában gyengébben szerepel, és ezen még a Kinect sem tudott segíteni.

Mielőtt a jelenlegi konzolgeneráció elstartolt, a PlayStation 2 elképesztő teljesítménye miatt többen úgy vélték, hogy a Sony a PlayStation 3-mal is meg tudja ismételni ezt a sikersztorit. Ezt igazolta a gép brutális hardvere és funkciógazdagsága is: az új generációs PlayStationbe Blu-Ray lejátszó is került, ráadásul Linuxot is lehetett rajta futtatni. A bomba viszont mégsem robbant, a Sony közel egy évvel később dobta piacra az új konzolt mint a Microsoft az Xbox 360-at, az amerikai és az európai premier nyögvenyelősen jött össze, és a gép rendkívül drága is volt. A szintén olcsóbb kategóriában futó Wii ráadásul alaposan felforgatta a piacot, és még ott is betartott a PS3-nak, ahol egyébként a Sony jó eséllyel indult volna a győzelemért.

Az ezüstérem már megvan

A lassú indulás után végül mégis fordult a kocka. A PlayStation 3 az utóbbi két évben egyre jobban szerepel, és a Strategy Analytics tegnapi jelentése szerint már többet használnak mint Xbox 360-at. A különbség még nem annyira nagy: a PS3-ból 43,4 millió darabot használnak világszerte, míg az Xboxból 42,9 milliót. A Nintendo Wii még mindig vezet, a japánok gépéből mintegy 75,5 millió példány működik a felhasználóknál. A Strategy Analytics elemzői szerint a fejlemények annak köszönhetők, hogy az Xbox 360 viszonylag gyengén szerepel Európában és Japánban, ami értelemszerűen rányomja a bélyegét a világpiaci eredményekre is.

Nem titok, hogy a Microsoft elsődleges piaca az Egyesült Államok, ide koncentrálódik az eladások többsége is. A GameStop üzletlánc jelentése szerint tavaly decemberig bezárólag 25,4 millió konzolt adott el a cég a tengerentúlon, Európában pedig mindössze 13,7 milliót, ilyen módon a Sony itt meg is előzte a redmondiakat 1 millió géppel, viszont Amerikában 10 millióval kevesebb PS3 fogyott mint Xbox 360. A Strategy Analytics megjegyezte: a 10 millió példányban eladott Kinect húzta ugyan az Xbox értékesítéseit, azonban “a konzol Amerikán kívüli teljesítménye továbbra is csalódást keltő.”

Nyugaton már nem lesz ilyen egyszerű

Más kérdés, hogy a Sony akkor örülhetne igazán, ha az amerikai piacon is beérné a Microsoftot, azonban arról már megoszlanak az elemzői vélemények, hogy ez bekövetkezhet-e. Jesse Divnich, az EEADAR szakértője szerint a különbség nőni fog, és ebben az Xbox 360 fejlődése rengeteget számít: a Microsoft az elmúlt években folyamatosan megújította a konzolt - HDMI-kimenettel, nagyobb merevlemezekkel és végül teljesen új külsővel -, ráadásul mindig viszonylag jó áron kínálta azt, így a játékosok is hajlandóak voltak lecserélni a gépüket. A redmondiak által bevezetett újdonságokkal a PS3 viszont már eleve rendelkezett, igaz, ezeknek meg is kérték az árát.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az új Xbox 360 modellekre nem csak azért volt szükség, mert az említett funkciók hiányoztak: a Microsoft sokáig küzdött a köznyelvben “három piros ledes” hibával is, amely egy tervezési hibából fakadóan használhatatlanná tette a konzolt. Az új hardvert kapott Xboxokkal igyekezte kiküszöbölni ezt a problémát, azonban sok játékos - ha nem tudott élni a garanciális javítás lehetőségével - kénytelen volt új konzolt vásárolni, ha úgy döntött, továbbra is kitart az Xbox 360 mellett.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Mindezzel persze az is jár, hogy eladási adatok csalókák, elvégre az aktívan használt konzolok száma valójában kisebb - mondta David Cole, a DFC Intelligence elemzője. A cég úgy véli, az aktív gépek tekintetében a PlayStation 3 2014-ben érheti utol riválisát az Egyesült Államokban, de a ténylegesen eladott konzolok közötti különbség még így is nőni fog. Michael Pachter, a Wedbush Securites munkatársa a PS3 árát sokallja, véleménye szerint mára a két konzol sokban hasonlít, ráadásul az Xbox 360 tekintélyesebb exkluzív és DLC-felhozatallal rendelkezik. Billy Pidgeon, az M2 Research szakembere szerint a Sony 2-3 éven belül előzheti meg a Microsoftot, bár szerinte a redmondiak akkor már az új generációs gépük rajtjára készülnek majd.

A Nintendónak lassan lépnie kell

Míg a Sony és a Microsoft fej-fej mellett halad, a Nintendo sem ülhet babérjain, hiába tett szert jókora előnyre az elmúlt években. A Strategy Analyics becslései szerint 2011 során 15,7 millió PS3 és 13,7 millió Xbox 360 fogy, míg a Wii értékesítései folyamatosan visszaesnek, és éves szinten akár 10 millió darabos mínusszal is zárhat a cég. Az elemzők felhívják a figyelmet: a Nintendónak lépnie kell, s miután a kiotóiak új generációs kézikonzolja, a 3DS már megjelent, nincs kizárva, hogy a következő 12 hónap folyamán a Wii utódja is bemutatkozhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról