Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 1. 11:39

Szabványosították a WiMax 2-t

Végleges szabvánnyá emelkedett a 802.16m, más néven WiMax 2, amely 300 Mbps feletti maximális sávszélességet is biztosíthat vezeték nélküli kapcsolaton több tíz kilométeres távolságból - kérdés, nem túl késő-e.

300 megabit felett

A WiMax 2 fejlesztése négy éve folyik és a készültségét jól mutatja, hogy tavaly ősszel a japán CEATEC kiállításon a Samsung és a japán UQ Communications szolgáltató 330 Mbps sebességű WiMax 2 kapcsolatot demózott több mint egy tucat 3D videoadás egyidejű sugárzásával. A WiMAX 2 visszamenőlegesen kompatibilis a mobil WiMAX-szal (802.16e), ami azt jelenti, hogy a hálózatok zökkenőmentesen frissíthetők és a meglevő WiMAX terminálokat sem kell lecserélni, azok továbbra is használhatók maradnak, persze a nagyobb sávszélességből nem részesülnek.

A WiMax 2 fejlesztésekor a fő célkitűzés a legnagyobb átviteli sebesség biztosítás volt a lefedett területen. A WiMax elméleti maximális sávszélessége 70 Mbps, de a kereskedelmi hálózatokon szerzett tapasztalatok azt mutatják, az ügyfeleknél legfeljebb 3-5 Mbps az elérhető sávszélesség. A hatékonyabb felépítésének, a smart antennák és a MIMO (multiple-in, multiple-out) használatának köszönhetően a WiMax 2-vel akár 100 Mbps is elérhető lesz a végpontokon, állítja MohammaD Shakouri, a WiMax Forum alelnöke.

Kemény ellenfelek: HSPA, LTE

Az új szabvány készültsége ugyanakkor nem biztos, hogy megmenti a WiMAX-et, amely a támogatók (pl. Intel, Sprint, Samsung, Google, Comcast) minden erőfeszítése ellenére sem tudott igazán komoly jelenlétet kiharcolni a 3G/HSPA mobilhálózatok és a küszöbön álló LTE mellett. A WiMax Forum tavaly novemberi adatai szerint a világ 148 országában összesen 587 WiMax hálózat üzemel, az összes előfizető száma azonban nem érte el a 8 milliót sem. Összehasonlításképp, a WCDMA/HSPA előfizetők száma már tavaly júniusban meghaladta az 535 milliót világszerte az Informa Telecoms & Media felmérése alapján, jelenleg pedig 655 millió felett jár. Az LTE támogatottsága még ennél is jobban alakul, már 120 felett jár azon mobilszolgáltatók száma, amelyek elkötelezték magukat a technológia mellett, derül ki a Global mobile Suppliers Association számaiból.

HTC Evo 4G: az első WiMax-kompatibilis okostelefon

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Egyesült Államokban a Sprint Nextel többségi tulajdonában levő Clearwire szolgáltató kínál WiMax-alapú elérést ügyfelei részére már több mint 70 nagyvárosban, 119 millió potenciális elfizetőt elérve - a tényleges előfizetők száma azonban január végén mindössze 4,4 milliót tett ki. A vállalat a legutóbbi negyedévben 180 millió dolláros bevétel mellett 128 milliós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni - nem tudni, az USA mobilpiacán az AT&T és a T-Mobile összeolvadása után a harmadik helyre szoruló Sprint Nextel meddig fogja finanszírozni a Clearwire veszteségeit. A Clearwire idén kezdi tesztelni a WiMax 2-t és 2012-ben vezetné be kereskedelmi szolgáltatásban.

LTA-Advanced: 1 Gbps

A mobil WiMax szabványosítása még az előző évtized közepén történt meg, azt követően, hogy világszerte elkezdtek terjedni a 3G mobilhálózatok. Mivel ezek mögé erőteljes ökoszisztéma épült fel berendezésgyártói és szolgáltatói oldalról egyaránt és az olló egyre inkább nyílik. A mobilszolgáltatók láthatóan a HSPA+ és LTE technológiákban látják a jövőt. A WiMax 2 kihívója az LTE-Advanced, amelyet 2011 februárjában szabványosítottak. Az LTE-Advanced technológia akár 1 Gbps átviteli sebességet biztosít mobilhálózaton.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról