Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 4. 12:19

Vadonatúj Cisco-termékek adatközpontokba

Frissítette adatközpontokba szánt termékeit a Cisco, a vállalat új hálózati eszközöket és szervereket mutatott be.

Tovább halad az egységes adatközponti infrastruktúra felé vezető úton a Cisco, amelynek építőelemei a Fibre Channel over Ethernet protokollt támogató hálózati berendezések és szerverek. A Cisco 2009-ben jelent meg a szerverpiacon, miután felismerte, hogy hálózatiberendezés-gyártóként egyre inkább háttérbe szorul a nagy szerverszállítók mögött. Mark Hurd irányítása alatt a HP a Cisco termékek viszonteladása helyett saját ProCurve eszközeire koncentrált, majd megvásárolta az egyik legnagyobb hálózati gyártót, a 3Comot. Az IBM eközben szorosabbra fűzte a viszonyt az FC SAN területen jól ismert Brocade-del, amely 2008-ban a Foundry Networks akvizíciójával erősítette Ethernet-üzletágát

A szerverpiacra lépéssel a Cisco célja ennek a trendnek a megfordítása, hogy ne a szervergyártók adjanak el hálózati eszközöket, hanem az ügyfelek inkább a hálózati eszközök gyártójától vásároljanak szervert. A cég érvelése szerint a hálózat az, amely minden eszközt elér, mindenhol ott van, ezért a jövő adatközpontjait már nem a szerverek, hanem a hálózat határozza meg elsősorban. A vállalat elképzelése szerint a jövő adatközpontjában pedig egyetlen, egységesített hálózati infrastruktúra szolgál ki minden igényt, leváltva a különálló Ethernet- és Fibre Channel hálózatokat.

Faltól falig FCoE

A Cisco szerint a jövő adatközpontjában a szerverek és tárolók egységes kommunikációs felülete a 10 gigabites "Datacenter Ethernet", ezen keresztül zajlik lényegében mindenfajta adatforgalom a szerverek és tárolók között. A vállalat 2008-ban vásárolta fel a Nuova Systems vállalatot, amely az egységes adatközponti hordozóréteget hasznosító Cisco Nexus kapcsolókat fejlesztette.

A Nexus 5000 access switchek családja két új taggal bővült, az 5548UP és 5596UP modellekkel. Előbbi a tavaly ősszel megjelent 5548P továbbfejlesztett változata, a modellszámozás végén álló UP a "Unified Port" rövidítése, ezt azt takarja, hogy a kapcsolók minden portját lehet Layer 2/3 portként vagy akár storage portként is konfigurálni, utóbbi esetben az Fibre Channel over Ethernet (FCoE) mellett az iSCSI, NAS és InfiniBand is támogatott. Az 5596UP az 5548UP "nagy testvére", 2U kivitelben 96 porttal, 1,92 Tbps belső sávszélességgel.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Szintén újdonság a Nexus 3064 switch, amelynek kapcsán az alacsony, 1 milliomod másodperc alatti port-port késleltetést és az 1,28 Tbps belső sávszélességet emelte ki a cég. A 48 darab, 10 gigabites Ethernetként is konfigurálható SFP+ porttal rendelkező kapcsolóban további 4 olyan port is helyet kapott, amelyek 40 Gbps sebességűek és egy átalakító kábel segítségével 4-4 darab 10 GbE porttá alakíthatók. A Cisco elsősorban olyan felhasználási területekre szánja a berendezést, ahol kulcsfontosságú az alacsony késleltetés, például pénzügyi tranzakciók valós idejű feldolgozására.

A múlt heti bejelentés során a Nexus 7000 sorozat is megkapta a régóta ígért FCoE-támogatást, és a Fibre Channel protokollt az Ethernet fizikai hordozórétegre költöztető technológia megjelent az MDS 9500 storage switchben is.

Új szerverek még be sem jelentett processzorral

Az Intel Xeon E7000-sorozat következő generációja hivatalosan még nem rajtolt el, valószínűleg az április közepén Pekingben zajló Intel Developer Forumon rántja le róla a leplet a chipgyártó. Ez azonban nem akadályozta meg a Ciscót abban, hogy elrajtoljanak következő generációs Xeonra épülő szerverei. A Cisco UCS B230 és UCS B440 blade szerverek, valamint a UCS C460 rackszerver nem sokat változik az új Xeon megjelenésével, amely foglalatkompatibilis az elődjével, így a gépeket nem szükséges módosítani. A Westmere-EX processzoros modellek típusjele B230 M2, B440 M2 és C460 M2 lesz.

A kínálatban újdonságként feltűnik ugyanakkor egy C260 M2 nevű szerver, amely csak két processzorfoglalatot tartalmaz, de a Cisco saját fejlesztésű memóriavezérlő ASIC-je révén összesen 64 DIMM modul építhető bele, a maximális támogatott memóriakapacitás pedig 1 terabájt. A 2U kivitelű gépbe 16 darab 2,5" merevlemez vagy SSD építhető, az alaplapon 6 PCI Express bővítőhely, 2 darab 10 gigabites Ethernet és 4 darab GbE port található. A berendezés nagy memóriaigényű terhelések alá szánja a cég, például virtualizációra, tranzakciókezelésre és in-memory feldolgozásra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról