Szerző: Koi Tamás

2011. március 29. 16:24

Látszólag minden adott az analóg lekapcsoláshoz

A szolgáltatást üzemeltető Antenna Hungária igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a digitális átállási folyamat mielőbb lezáruljon Magyarországon. A cég mai sajtótájékoztatóján ismertették a MinDig TV digitális szolgáltatás eddig elért eredményeit, valamint a jövőbeni lehetőségeket.

Az Antenna Hungária mai sajtótájékoztatóján bejelentette, újabb jelentős mérföldkőhöz ért a földfelszíni sugárzású digitális tévéadást (DVB-T) nyújtó MinDig TV szolgáltatás elérése hazánkban: a rendszert igénybe vevő háztartások száma átlépte a 200 ezret, melyből 25 ezer a több prémium csatornát is tartalmazó MinDig TV Extra csomagra is előfizetett. A szolgáltató igyekszik továbbfejleszteni adóhálózatát, emellett újabb partnerek bevonásával, és különböző akciókkal próbálja még vonzóbbá tenni szolgáltatását a potenciális ügyfelek számára.

Van még kit meggyőzni

Ezekből márpedig akad még bőven, a legfrissebb piackutatások szerint Magyarországon körülbelül 6-700 ezer közé tehető azoknak a háztartásoknak a száma, ahol analóg földfelszíni rendszerrel tévéznek - ezeknek a háztartásoknak legkésőbb a digitális átállás végbemeneteléig (ez most a tervek szerint a jövő év vége lehet) dönteniük kell, hogy milyen rendszerben kívánnak a későbbiekben tévézni. Az Antenna Hungária által kínált MinDig TV szolgáltatás jelenleg hét szabadon fogható csatornák (közülük három időszakosan HD-ban ad) kínál, az adás vételére azonban a legtöbb régi tévékészülék önmagában nem alkalmas.

A Gfk. piackutató szerint a DVB-T eszközpenetráció bővülése az utóbbi időszakban kiemelkedő volt, így ma már nagyjából 600 ezer háztartás rendelkezik olyan berendezéssel (MPEG4 adások dekódolására alkalmas beltéri egység, vagy televízió), mely alkalmas a MinDig TV adások vételére. Más kérdés, hogy az átfedés korántsem teljes, azaz a többség úgy vásárol például új, MPEG4-képes tévét, hogy soha nem csatlakoztat hozzá tető- vagy szobaantennát.

Az Antenna Hungária a szolgáltatás népszerűsítése, és a lakossági elérés növelése érdekében újabb értékesítési partnereket igyekszik maga mellé állítani. A cég keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilistól a TESCO áruházlánc 116 üzletében és nagyáruházában is megkezdődik a MinDig TV Extra csomagok árusítása, emellett 28 üzletben a Cofidissel együttműködve új finanszírozási konstrukciót is nyújt majd a cég - ebben a konstrukcióban havi 780 forintos részletfizetés mellett lehet dekódert vásárolni. A szolgáltató a Conax-olvasóval ellátott beltéri egységeket emellett kedvezménnyel adja: tízezer forintért lehet hozzájutni egy ilyen set-top boxhoz, illetve ötezerért egy tévébe építhető olvasóhoz, ha az előfizető egyéves hűségszerződést köt a szolgáltatásra.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A műsorszóró vállalat a sajtótájékoztatón közölte, a kiterjedt kampányok mellett és az akciók bevezetésén túl idén a szolgáltatás lefedettsége is javul majd, igaz már nem olyan látványos mértékben, mint az elmúlt két évben. Áprilisban indul a sugárzás a harmincadik telephelyen (Karancs), emellett idén még három új adó kezdi meg a DVB-T sugárzást. A szolgáltatás lefedettsége 2011 decemberétől ezzel 96 százalékosra nő a jelenlegi 95 százalékról.

Anyagi terhek

A vállalat az átállás teljes időtartama során 25 milliárd forintot ruház be Magyarországon, a távközlési különadó azonban az Antenna Hungáriát is érzékenyen érintette (a cégnek 1,5 milliárd forintot kellett tavaly befizetnie), emellett az új médiatörvényben foglaltak alapján a kormánynak lehetősége van arra is, hogy az érvényben lévő, közszolgálati adókra vonatkozó műsortovábbítási szerződések díjtételeit újratárgyalja.

Jean-Francois Fenech, a vállalat vezérigazgatója a HWSW kérdésére elmondta, cégénél bíznak abban, hogy a kormányzat, illetve az illetékes hírközlési hatóság "bölcs döntést" hoz majd a szerződések esetleges módosítását illetően. A cégvezető hangsúlyozta, az Antenna Hungária 2008-ban tiszta körülmények közt nyert az akkori pályázaton, (ár)ajánlata pedig messze jobb volt, mint a másik induló által kínált csomag.

Az Antenna Hungária becslése szerint az év végére a MinDig TV-t használó ügyfelek száma elérheti majd a 350 ezret.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról