Szerző: Dojcsák Dániel

2011. március 28. 12:15

Már kérdezősködni is lehet a Facebookon

A Facebook újabb látványos szolgáltatást indított, ami mondhatni valamilyen szinten hiánypótló. A Questions segítéségével bármely felhasználó tehet fel kérdést az üzenőfalon, a válaszok pedig bővíthető szavazás formájában érkeznek.

Az élesítés folyamatos, s pár napon belül minden felhasználó és minden Page számára elérhető lesz a Questions. Miután aktív a szolgáltatás, a felső szövegbeviteli mezőnél egy új lehetőség jelenik meg a státus, a linkek, a fotók és a videók között. Ezen felül megjelenik a bal oldali navigációs menüben is egy link, ahonnan elérhetjük saját és barátaink Questions aktivitását is, illetve a Most recent részben is szűrhetünk a kérdésekre. A szolgáltatás egyébként már tavaly július óta egy korlátozott béta formájában létezett, így volt elég idő, hogy alaposan csiszolt megoldás élesedjen az összes felhasználónak mostanra.

A privacy beállításoktól majdnem teljesen függetlenül a feltett kérdések tovább oszthatóak barátaink által, ezért ne lepődjön meg senki, ha feltesz egy kérdést, s néhány barátja után teljesen idegen emberek is megosztják véleményüket. A funkció működése egyébként egyszerű. Kérdést feltenni úgy lehet, hogy az üzenetírásnál kiválasztjuk a Questions részt, beírjuk a kérdést, majd sorban adagoljuk a válaszlehetőségeket. Egy opció nyílik arra is, hogy engedélyezzük vagy tiltsuk a felhasználóknak, hogy további válaszlehetőségeket adjanak hozzá a kérdéshez. A kérdésre adott legnépszerűbb válaszok a kérdés alatt jelennek meg, a már meglévő eredményekkel együtt. Kiválaszthatunk akár több lehetőséget is, illetve vissza is vonhatjuk szavazatunkat.

Nem privát

Ha feltettünk egy kérdést, akkor az ugyanúgy viselkedik, mint egy Facebook-bejegyzés, azaz bárki reagál, arról értesítést kapunk. Ha egy más által feltett kérdésre vagyunk hosszú távon is kíváncsiak, akkor követésre lehet jelölni, ezután pedig ugyanúgy látni fogjuk a benne történteket, mintha sajátunk lenne.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A kérdések némelyike pedig bizonyára saját életet él majd, hiszen ahogyan a Facebook leírás is felhívja a figyelmet, egyik kérdés sem lehet privát. Ha a barátaink válaszolnak, akkor az ő barátaik is esélyt kapnak erre, illetve külön meg is lehet hívni embereket egy kérdésre. Ha véget szeretnénk vetni egy szavazásnak, akkor egyszerűen törölni kell a posztot. Egyelőre úgy tűnik, hogy a szavazást lezárni nem lehet.

A funkciót használhatják a természetes személyek, de a Facebook oldalak is, azaz számíthatunk arra, hogy a túlzottan lelkes vállalati social média menedzserek elkezdik stresszelni az üzenőfalakat öncélú, vállalati márkázott álérdeklődő kérdésekkel. Természetesen meg van annak is az esélye, hogy a cégek jobban megismerjék követőiket, többet tudjanak meg az igényeikről. Azon nem kell csodálkozni, ha a következő napokban extrém mód megszaporodnak az ilyen bejegyzések, de nyilván néhány hét alatt lecseng az első láz, s a felhasználók megtanulják ezt is ésszel használni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról