Szerző: Dojcsák Dániel

2011. március 23. 14:15

Fogyókúrán estek át a Samsung tabletjei

A Mobile World Congressen bemutatott Samsung Galaxy Tab csak egy ijesztés volt, a Samsung hetek alatt egy újragondolt Tab 10.1-et mutatott be, ami már vékonyabb, mint az iPad 2. Steve Jobs bizonyára ideges.

A megújult Galaxy Tab 10.1 néhány milliméterrel nagyobb érintőkijelzővel büszkélkedhet mint az iPad 2, a kijelző felbontása is nagyobb, miközben a készülék 6 grammal könnyebb. A Samsung tabletjében 1 GHz-es kétmagos chip dorombol, ami valószínűleg azonos vagy közel azonos az Apple A5-tel, amelyet a Samsung gyárt a kaliforniaiak részére.

Kamera terén is elveri a Tab 10.1 az iPad 2-t, hiszen hátul 3, elöl 2 megapixeles kamerát kapott, s mindkettő képes 1080p felvétel készítésére, ami laikus vásárlói szemmel bizonyára csábító. Arról nem is beszélve, hogy a Honeycombot futtató tablet az Adobe Flash tartalmakkal is megbirkózik, s az idei okostelefonokat kipróbálva az látszik, hogy a sokat hangoztatott rossz teljesítménynek nyoma sincs, a Flash játékok és a videók is hasítanak. A legnagyobb ütés mégsem ez az Apple számára, hanem az árazás. Miután az első generációs Galaxy Tab túl magasra lett pozicionálva, ráadásul szoftveresen és teljesítményben is elmaradt az iPadtől, jogosan lehetett kritizálni. A Galaxy Tab 10.1 viszont pontosan annyiba fog kerülni mint a 16 gigabájt flash memóriával és Wi-Fi vezérlővel szerelt iPad 2, vagyis 499 dollárba.

A bajnokot kell kihívni párbajra

A Samsung az egész Galaxy termékcsaládját koncepciózusan az Apple ellen indítja harcba, s maga a dél-koreai cég erőszakolja ki az összehasonlítást. Teszi ezt kommunikációs eszközökkel, mint például a reklámok, a sajtókommunikáció és a nyilatkozatok. Illetve azzal, hogy a Galaxy termékek dizájnját és képességeit is az Apple-hez igazodva alkotja meg. Nem véletlen, hogy már a Galaxy S okostelefon is iPhone érzetet keltett, idén pedig már az olcsóbb modellek is felvették ugyanezeket a jegyeket. A tabletpiacon pedig mindennél fontosabb, hogy a Apple terméke mellett melyik lesz az a másik, amiről beszélni fognak. Hiába jelent be tabletgépet az Asus, a Motorola, a Toshiba vagy a HTC, ha a közbeszéd a Samsung termékét ismeri majd meg androidos táblagépként.

A barcelonai, illetve a budapesti bemutatón viszonylag negatív tapasztalatokat sikerült gyűjteni a Tab 10.1-ről, ami leginkább a szoftver gyengeségeinek köszönhető, illetve a dizájn is kiforratlannak tűnt. Nem valószínű, hogy ez szándékos stratégia lett volna, valószínűleg a dél-koreai mérnökök is rájöttek a bemutató körül, hogy ez nem elég az iPad 2 ellen. Mindenesetre a ráncfelvarrt modell szebb, jobb és olcsóbb, úgy, hogy a “béta” szerencsére meg sem jelent, vásárlókhoz nem jutott el, s nem rontotta a termék megítélését.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A csatába további harcosokat is küld a Samsung, mégpedig a 7-es és 10.1-es tablet közé szuszakolt 8,9 hüvelyk képátlójú gépet. Ez pontosan ugyanúgy néz ki mint a nagy testvére, ugyanolyan specifikációkkal is rendelkezik, mindössze a kijelzője kisebb. Ha valaki úgy érezné, hogy a 10.1 hüvelykes tablet már túl nagy, a 7 hüvelykes modell pedig még gyerekjátéknak tűnik, akkor választhatja ezt.

A Galaxy Tab 10.1-es Tabet június 8-től lehet  megvásárolni, az Egyesült Államokban a 16 ggiabájtos verzió 499, a 32 gigabájtos pedig 599 dollárba kerül majd, azaz az iPad 2-vel azonos áron lesz kapható - a 8,9 hüvelykes kivitel pedig 469, illetve 569 dollárért vihető majd haza.

Két új Galaxy Player

Eközben a Samsung betüremkedik az Apple egy régóta jól jövedelmező, az operációs rendszer részesedési statisztikákat és az alkalmazás eladásokat is jól erősítő piacára is. A napokban több új Galaxy Player modellt is bejelentett a Samsung, amik az iPod touch konkurenciái lesznek. Lehetnek is, hiszen a Flash-támogatás miatt jelentősen több lehetőség nyílik játékokra, multimédia és web fogyasztásra, mint az iPod-on anélkül. A fontosabb alkalmazások, funkciók és képességek pedig már mindkét platformon egyaránt megtalálhatóak.

Az újonnan bejelentett két Galaxy Player közül az egyik 4, a másik 5 hüvelyk átlójú kijelzőt kap WVGA (480x800) felbontású SLCD kijelzővel, mindkettőből lesz 8 és 16 gigabájtos verzió. Gyárilag Android 2.2 operációs rendszerrel érkeznek, de frissíthetőek 2.3-as Gingerbreadre. A teljesítményért egy 1 GHz-es ARM Cortex A8 processzor felel majd, a rendelkezésre álló tárhelyet pedig microSD kártyával további 32 gigabájttal lehet kibővíteni. Az árakkal és a megjelenés pontos idejével még adós a Samsung, az viszont sejthető, hogy nem a Player lesz a húzónév a kínálatban, nyilván kevesebb szó esik majd róla. Viszont esélyes, hogy ugyanúgy csendes gyilkosként teljesít, mint az iPod touch az Apple-nél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.