:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 23. 13:21

Harmadik generációs mikroszerverek a Delltől

Új, kis fogyasztású és nagy sűrűségű mikroszerverekkel lépett piacra a Dell. Bár a C-sorozatú szervereket eddig is gyártották, az előző két generációt csak rendelésre, speciális ügyfeleknek kínálták. Az új terméksorozat azonban már a gyártó honlapjáról mindenki számára elérhető, AMD és Intel alapokon is.

A Dell adatközpontos megoldásokkal foglalkozó részlegének új termékei a PowerEdge C5000 sorozat tagjaiként mutatkoznak be, C5125 és C5220 néven. Az előző két generációba tartozó mikroszervereket csak egyéni megkeresés nyomán, nagy megrendelőknek gyártotta a Dell, a most bemutatott modellek azonban akár egyenként is megvásárolhatóak a gyártó honlapjáról. Ettől függetlenül a termékek célcsoportja nem változik, a mikroszervereket továbbra is a webhosztinggal és felhő-alapú rendszerekkel foglalkozó cégeknek szánja a Dell.

A mikroszerverek sajátossága, hogy a blade-ekhez hasonlóan a fizikai infrastrukturális elemeket (mint a kábelezés és áramellátás) megosztottan használják, így jóval nagyobb sűrűség érhető el, mint a hagyományos kialakítással. A Dell nyilatkozó illetékesei szerint az új modellekkel akár négyszeres sűrűség is elérhető a HP és az IBM 1U magas termékeihez képest, miközben a hűtéssel kapcsolatos költségek negyedére faraghatóak a versenytársakkal szemben.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Dell most bemutatott rendszerei akár 12 kiszolgálót is képesek egy 3U magas szekrénybe sűríteni - ehhez azonban szükség van az Intel és az AMD új, alacsony fogyasztású processzoraira is. A C5125 ennek megfelelően Phenom II és Athlon II lapkákra, a C5220 az Intel új, E-1200-as sorozatú chipjeire épül.Platformtól függetlenül a szerverek node-onként 4 memóriafoglalattal, 2 darab 3,5 hüvelykes vagy 4 darab 2,5 hüvelykes merevlemezzel, 2 darab gigabites Ethernet csatlakozóval rendelkeznek. Az AMD-alapú rendszer április folyamán, az inteles pedig májustól lesz elérhető.

Az olcsón fenntartható, nagy sűrűségű és kis fogyasztású mikroszerverek a kiszolgálópiac új üdvöskéi. Ugyan ezek a gépek nem alkalmasak minden szerepkör betöltésére, kis és közepes teljesítményt igénylő feladatok ellátására kiválóak. Ilyen értelemben a mikroszerverek a blade filozófia továbbgondolásának tekinthetőek és továbbviszik a sűrűségre és alacsony fenntartási költségekre optimalizált gépek hagyományát.

A kicsi, energiatakarékos gépek az Intel szerint egy gyorsan növekedő, de szűk szegmenst képviselnek és 4-5 év múlva a teljes szerver piac 10 százalékát teszik majd ki. A mikroszerverek szegmensébe az Intel a nagy teljesítményű és fogyasztású Xeonok derivatíváival próbál betörni, de az ARM utasításkészlet-architektúrával dolgozó cégek is kacsingatnak a szerverpiac felé. A Marvell már korábban bejelentett egy négy Cortex-A9 magot tartalmazó chipet szerverek számára, a Calxeda pedig nemrég lebbentette fel a fátylat saját, szintén Cortex-A9 magra épülő chipjéről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.