Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 21. 15:37

Küszöbön a JavaFX 2.0 bétájának megjelenése

A HTML5, a Flash és a Silverlight mellett kevés szó esik a JavaFX-ről, amely a Sun, ma már pedig az Oracle technológiája multimédiás webalkalmazások fejlesztéséhez. A JavaFX 2.0-t az év második felére ígéri a vállalat, tavasszal jöhet belőle a nyilvános béta.

A JavaFX megalkotásával a Sun célja az volt, hogy a világszerte több milliárd kliensen futó Javát   kifinomult audiovizuális képességekkel oltsa be, amelyek lehetővé teszik látványos webalkalmazások létrehozását. A cég reményei szerint a JavaFX új prezentációs rétegével és az olyan képességekkel, mint a PC- és mobilplatformok támogatása, a böngészőfüggetlen, akár offline működés, robusztus biztonsági modell és széleskörű API-támogatás a JavaFX megnyeri magának a webes fejlesztői közösséget, beleértve a nagyvállalati alkalmazásokkal foglalkozókat is.

Jönnek a Java API-k

A JavaFX weboldalán már elérhető, milyen újdonságok kerülnek a platform 2.0 verziójába. A legfontosabb újdonságnak a Java API-k tűnnek, amelyek lehetővé teszik majd a Javában dolgozó fejlesztők számára, hogy anélkül érjék el a JavaFX képességeit, hogy megtanulnának egy scriptnyelvet.A JavaFX API-k a JavaFX Scriptet váltják le, amely a kezdetektől a platform része volt. A platform könyvtárain jelentős változtatásokat hajt végre az Oracle annak érdekében, hogy kihasználják a többszálú végrehajtás lehetőségeit a modern processzorokon. A fejlesztők javítanak a memória- és merevlemezfoglaláson, és gyorsabb indulást is ígérnek..

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Oracle a JavaFX 1.0-val szerzett tapasztalatok alapján teljesen áttervezi a Layout Container API-kat is, hogy megkönnyítse a felhasználói felületek építését. Az új JavaFX az alapoktól újraírt médiastacket is tartalmaz, amely támogatja a teljes képernyő videolejátszást és a hangok rövid késleltetésű lejátszását - ezekre akkor lehet szükség, amikor egy eseményhez valamilyen hangeffekt tartozik. A JavaFX 2.0 emellett lehetővé fogja tenni animációk és hangot időbeli szinkronizálását is.

Hardveres gyorsítás

Grafika terén a legfontosabb változás, hogy a JavaFX 2.0 a Prism projekt révén teljes hardveres gyorsítást kap, amely Windows platformon DirectX-et, más platformokon pedig OpenGL-t használ majd, de továbbra is megtalálható lesz benne egy szoftveres renderer, amelyre akkor lehet szükség, ha a kliens grafikus vezérlőjén nem működik a hardveres gyorsítás. "A JavaFX a lehetőség a Java programozók számára, hogy hozzáférjenek a modern grafikus kártyák nyújtotta lehetőségekhez" - mondta a múlt héten tartott Server Side Java Symposium rendezvényen Adam Messinger, az Oracle Fusion Middleware fejlesztésért felelős vezetője.

A JavaFX 2.0-t egyelőre zárt körben tesztelik a JavaFX partnerprogram tagjai, a hivatalos weboldal szerint még az év első felében jön a nyílt béta, a második félévben pedig megjelenik a végleges változat. Tavaly szeptemberben az Oracle OpenWorld rendezvényen Thomas Kurian fejlesztési igazgató ismertette először, mik a vállalat tervei a Javával és a JavaFX-szel - akkor az hangzott el, hogy a JavaFX 2.0 2011 harmadik negyedévében jelenik meg és nyílt forrásúvá is fogják tenni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról