Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 7. 11:53

Gyárilag nem játszik le DVD-t a Windows 8

Nem lesz alkalmas DVD-lejátszásra a Windows 8 operációs rendszer, derül ki a Microsoft hivatalos blogjából. A vállalat szerint felesleges lenne ennek licencét megvásárolnia és a vevőkkel megfizettetnie, hiszen a PC-kből lassan úgyis kiszorulnak az optikai meghajtók.

Két blogbejegyzés jelent meg a Building Windows 8 blogon a hétvégén, amelyek a Windows 8 médialejátszási képességeit taglalják. A legfontosabb információ talán az, hogy az új operációs rendszer alapértelmezetten nem tud majd DVD-filmeket lejátszani.

Egy pénteki blogbejegyzésben a Microsoft azt részletezte, milyen videó- és audiókodekek kapnak helyet a Windows 8 operációs rendszerben és a szoftver milyen konténereket támogat. Ezek alapján a legtöbb népszerű formátum (pl. H.264, WMV, MP4 videó, illetve AAC, MP3, WMV audió) és konténer (AVI, ASF, MP4, stb.) lejátszása nem okoz majd problémát, ugyanakkor a Windows 8 nem lesz képes gyárilag DVD-filmeket megmutatni a vásárlójának.

Felesleges kiadás

A vállalat szerint az elmúlt pár évben alaposan megváltoztak a számítógépes médiafogyasztási szokások, az optikai hordozóról történő lejátszás helyét egyre inkább átveszi a letöltés és az online streaming (p. YouTube, Netflix, Hulu), Mivel a felhasználók médiafogyasztással töltött ideje érdemben nem változik, az online források előtérbe kerülése a fizikai hordozók kárára történik, ami tetten érhető egyfelől a DVD-eladásokban, másrészt a telemetriai adatokban is. A Microsoft által begyűjtött használati statisztikák szerint a PC-s DVD-lejátszás látványosan visszaszorulóban van, akár a felhasználók számát, akár a nézéssel töltött időt tekintjük.

Eközben a PC-vásárlási szokások is változnak, a fogyasztók egyre inkább a notebookok felé fordulnak, amelyek újabb, vékony és könnyű modelljei gyakran már nem is tartalmaznak optikai meghajtót.. A vállalat szerint ugyanakkor a DVD-lejátszáshoz szükséges szabadalmak után járó licencdíjat mindenképp ki kell fizetni a jogtulajdonosok (pl. MPEG-LA, Dolby Labs) részére, még akkor is, ha az adott operációs rendszeren és PC-n soha senki nem néz majd DVD-t - ez az összeg részben a Microsoftot, részben pedig az adott PC gyártóját terheli, akik beépítik azt a termék árába, derül ki egy szombati blogposztból.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Korábban az eltérő igényeket különféle Windows-verziókkal próbálta meg lefedni a Microsoft - a Windows XP-ből külön Media Center Edition jelent meg, a Windows 7 esetében pedig csak bizonyos változatoknak volt része a Media Center -, így nem minden eladott operációs rendszer után kellett a licencdíjakat megfizetni.Ugyan csak néhány dollárról van szó eladott példányonként, de évente több százmillió Windows eladásakor ez már jelentős összeg - főleg akkor, ha a képesség kihasználatlan, mivel egyre több PC érkezik a piacra optikai meghajtó nélkül.

Ráadásul a Windows 8 esetén cél volt a minél kevesebb verzió létrehozása. A Microsoft ezért úgy döntött, a Windows Media Player belekerül az operációs rendszerbe, de DVD-lejátszási képesség nélkül, a Windows Media Center viszont utólag telepíthető, fizetős komponensként lesz elérhető. Az Add Windows Feature menüből telepíthető csomag tartalmazni fogja többek közt a DVD-lejátszáshoz, a VOB állományok lejátszásához, valamint a tévéműsorok felvételéhez szükséges komponenseket. Ennek a csomagnak az árát a Microsoft nem közölte, azt majd a Windows 8 verziók árával együtt fogja bejelenteni. A cég csupán annyit írt a blogbejegyzésben, hogy az ár jelképes lesz, feltehetően néhány dollárról van szó.

Extra költség a vásárlónak

Ez a csomag azonban csak a Windows 8 Pro verzióhoz lesz elérhető, vagyis a "sima" Windows 8-at használóknak az operációs rendszert kell upgrade-elniük a DVD-lejátszáshoz. A Pro Pack nevű csomagban megkapják a Windows 8 Pro összes extra képességét (pl. Hyper-V, rendszerindítás virtuális lemezképről, BitLocker, tartományba lépés, stb.), valamint a DVD-lejátszási képességet is, tehát nincs szükség két külön kiegészítő csomag megvásárlására. Azok is rosszul járnak, akik a Media Centert is tartalmazó Windows 7 Home Premiumról frissítenek majd Windows 8-ra. Ha továbbra is szeretnék gépüket DVD-lejátszásra használni, be kell szerezzenek egy különálló DVD-lejátszó szoftvert, vagy meg kell vásárolniuk a Media Centert tartalmazó csomagot a Microsofttól, vagyis mindkét esetben extra kiadással kell számoljanak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról