Szerző: Koi Tamás

2011. március 16. 09:24

Jogsértési eljárás indult hazánk ellen a távközlési adó miatt

Ahogy arra számítani lehetett, az Európai Bizottság hétfőn arról döntött, hogy jogsértési eljárást indít Magyarország ellen a hazánkban működő távközlési cégekre tavaly októberben kivetett távközlési adó miatt. Az Unió szerint ilyen adót csak bizonyos feltételek mentén lehet kivetni, ezek azonban nem teljesültek itthon.

Az Európai Unió végrehajtó testülete bővebb tájékoztatást kér Magyarországtól a távközlési szektor szereplőire tavaly kivetett különadó kapcsán. A kormánynak két hónapon belül kell válaszolnia a megkeresésre, amely a jogsértési eljárás első lépését jelentő hivatalos felszólító levél formáját ölti. Az Európai Bizottság álláspontja szerint a különadó összeegyeztethetetlen az EU egységes távközlési szabályozásával, és mivel hátráltathatja a beruházásokat, közvetetten gátolja a Digitális Menetrend magyarországi megvalósítását.

Az EU minden nemzetállamára kiterjedő átfogó szabályozása szerint a távközlési szolgáltatókra csak olyan különdíj vethető ki, amely közvetlenül hozzájárul az ágazat szabályozási költségeinek fedezéséhez. A Bizottság a magyar hatóságoktól kapott előzetes tájékoztatás alapján azon az állásponton van, hogy a távközlési szolgáltatókra kivetett különadó nem ezt a célt szolgálja, vagyis a kormány lényegében csak a költségvetési hiány általános lefaragását célozza az extra bevétellel. A távközlési cégeknek 2012-ig évente 61 milliárd forintot kell fizetniük bevételarányosan, ennek nagy részét a mobilszolgáltatóktól szedték be már tavaly, illetve szedik be a jövőben.

A kormánynak két hónapon belül kell válaszolnia a megkeresésre - amennyiben a Bizottság nem kap választ, vagy a magyar fél által nyújtott tájékoztatás nem oszlatja el a Bizottság aggodalmait a különadó szabályellenességéről, a szervezet felszólíthatja Magyarországot, hogy biztosítsa a távközlési vállalatok adóztatására vonatkozó uniós jog tiszteletben tartását. A testület hasonló okok miatt korábban Franciaország és Spanyolország ellen is eljárást indított, ezeket az ügyeket éppen a múlt héten terjesztették az Európai Bíróság elé.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-nek kifejtette, a különadó a kormány álláspontja szerint minden tekintetben megfelel az uniós jognak, ezzel együtt a Bizottság hivatalos levelének kézhez vételét követően mielőbb válaszolni fog a kifogásokra és felvetésekre. Amennyiben az Unió végrehajtó szerve mégsem érné be a válaszokkal, a francia és spanyol esethez hasonlóan Magyarországot is az Európai Bíróság elé idézhetik, ahol szakértők szerint komoly esély van rá, hogy olyan döntés születik, melynek hatására a magyar államnak vissza kell fizetnie az eddig beszedett távközlési adót a szolgáltatóknak.

Az Európai Bizottság hétfőn arra is felszólította a magyar és a spanyol vezetést, hogy teljes mértékben tegyenek eleget az aktualizált uniós GSM-irányelvben foglaltaknak, azaz biztosítsák, hogy a 900 MHz-es frekvenciasávot mobil adatszolgáltatás nyújtására is felhasználhassák a szolgáltatók. Itthon ez a helyzet vélhetően heteken belül megoldódhat - Fellegi Tamás miniszter március elején arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a 900 MHz-es E-GSM tendereket rövidesen kiírják. Ezzel lényegében teljesülnének az új irányelvben foglaltak, igaz jelentős, csaknem egyéves késéssel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról