Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 16. 12:32

Intel: van amikor szerverből is kicsi kell

Az Intel még az idén több új Xeont dob piacra, amelyeket kimondottan kis méretű és energiatakarékos "mikroszerverekbe" szán. Jövőre Atom-alapú szerverprocesszorok is várhatók a vállalattól.

Néha szerverből is a kisebb a jobb

A mikroszerverek a blade-ek leszármazottjának tekinthetők, felépítésüket tekintve az utóbbi évtizedben nagy népszerűségre szert tett "pengékhez" hasonlítanak, azonban még azoknál is sokkal kisebbek. Egy-egy szerver alig nagyobb mint egy PCI bővítőkártya, csupán egy processzor és memória található rajta, a többi alkatrész (pl. merevlemez, táp, hálózati csatlakozások) a szervereket befogadó fiókban található és a gépek megosztoznak rajtuk. Egy ilyen fiókba akár több tucat mikroszerver is építhető, egy rackszekrénybe pedig több száz gép zsúfolható.

A kategória elsősorban nem a nagy teljesítményről, hanem az energiahatékonyságról és a sűrűségről szól: a mikroszerverek elsősorban olyan területeken kaphatnak szerepet, amikor egyszerű feladatokat kell végezni, azonban nagy tömegben, párhuzamosan, ilyen lehet például a webkiszolgálás. Az Intel San Franciscó-i rendezvényén a Facebook Labs vezetője, Gio Coglitore elmondta, a közösségi oldal már tesztel mikroszervereket és 2011 végén vagy 2012 elején tömegesen fogja bevezetni őket.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Coglitore szerencsétlen hasonlata szerint a szervereknek olyanoknak kell lenniük mint a hadseregben a gyalogos katonáknak, könnyen pótolhatóknak, "eldobhatóknak". "Tesztjeink során arra jutottunk, hogy a fizikai környezet a leghatékonyabb és a legkönnyebben skálázható. Ha a virtualizáció lenne a jó megközelítés, virtualizált környezetet építettünk volna" - mondta Coglitore, aki szerint a virtualizáció szállítófüggőséghez is vezethet, valamint megbonyolítja az üzemeltetést.

Az eldobhatóságot egyébként szó szerint érti a Facebook: egy hibás mikroszervert kicserélni sem kell, elég lekapcsolni, a szerverpark folyamatos frissítése gondoskodik arról, hogy az infrastruktúra folyamatosan életben maradjon - a Facebooknál 2-3 év alatt a teljes szerverállomány lecserélődik. A Facebook példája jól mutatja, masszív mikroszerveres telepítések leginkább olyan scale-out környezetben képzelhetők el, ahol ezrével, esetleg tízezrével működnek kis teljesítményű szerverek, amelyek beszerzési költsége eltörpül az energiaköltséghez és az üzemeltetési költséghez képest. Ilyenek lehetnek nagy internetszolgáltatók és internetes szolgáltatók, például különféle közösségi oldalak, video- és fotómegosztók, tartalomszolgáltatók.

Nem váltják meg a világot

Az Intel már jelenleg is gyárt két alacsony fogyasztású Xeont mikroszerverek számára: a magonként két szálat futtató E3-1260L négy maggal és 8 megabájt L3 cache-sel rendelkezik, 2,4 GHz-es névleges órajele Turbo módban akár 3,3 GHz is lehet, a TDP értéke pedig 45 Watt, a Xeon E3-1220L pedig egy kétmagos, 2,2 GHz-es chip, 3 megabájt L3 cache-sel és 20 wattos TDP értékkel. A cég terméktervében további öt Sandy Bridge-alapú Xeon szerepel, 2012-ben pedig Atom-alapú chipeket is piacra fog dobni szerverek számára, amelyek rendelkeznek 64 bites támogatással, ECC-vel, VT-x technológiával, fogyasztásuk pedig 10 Watt alatt marad.

Jelenleg a SeaMicro, a Dell és a Tyan gyárt Intel-alapú mikroszervereket. A SeaMicro nemrég mutatta be SM10000 rendszerének második generációját, amely egy 10U méretű keretben 256 kétmagos Atom processzort tartalmaz, a Dell DCS 5120-ban egy 3U kivitelű fiók 8 vagy 12 szervert képes fogadni, a Tyan FM65-B5511 pedig nem kevesebb mint 18 egyutas szervert foglal egy 4U keretbe.

A kicsi, energiatakarékos gépek az Intel szerint egy gyorsan növekedő, de szűk szegmenst képviselnek - a felhasználók jelentős része továbbra is az erőteljes, nagyobb kapacitású kiszolgálókat fogja előnyben részesíteni, a mikroszerverek csak néhány, jól behatárolható területen terjednek majd el, és 4-5 év múlva is legfeljebb a teljes szerver piac 10 százalékát teszik majd ki. "Nem fogják meghódítani az egész világot" - mondta Boyd Davis, az Intel szerverrészlegének marketing-vezetője.

A mikroszerverek szegmensébe az Intel a nagy teljesítményű és fogyasztású Xeonok derivatíváival próbál betörni, de az ARM utasításkészlet-architektúrával dolgozó cégek is kacsingatnak a szerverpiac felé. A Marvell már korábban bejelentett egy négy Cortex-A9 magot tartalmazó chipet szerverek számára, a Calxeda pedig a hét elején lebbentette fel a fátylat saját chipjéről, amely szintén Cortex-A9 magra épül, integrált DDR3 ECC memóriavezérlőt tartalmaz és egyedi interfészt, amely segítségével több processzor is összekapcsolható. A Calxeda becslései szerint egy ilyen chipre épülő szerver fogyasztása 5 Watt alatt maradhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról