Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 10. 11:58

Kaz Hirai lehet a Sony új vezére

Ismét nagyszabású átszervezésbe kezdett a Sony, amelynek során összeolvasztja a videojátékokkal és PC-kkel is foglalkozó üzletágát a szórakoztatóelektronikai részleggel. A lépés során még nagyobb hatalmat kap a Sony Computer Entertainment vezetője, Kaz Hirai, aki ezzel az elnök-vezérigazgatói poszt első számú várományosa is lett.

A PC és a konzol az úr

A Sony bejelentette, Kazuo "Kaz" Hirai, a PlayStation-divízió vezetője Howard Stringer elnök-vezérigazgató helyettesévé lép elő és ezzel a cégvezetői poszt első számú várományosa lett. Arról azonban nincs szó, hogy Stringer távozni készülne a Sony éléről, a hivatalos tájékoztatás szerint ő vezényli le a szervezeti átalakulást és a "belátható jövőben" a vállalat elnök-vezérigazgatója marad.

Az átalakulás során a szórakoztatóelektronikai üzletágat összeolvasztja a PlayStation konzolokkal és a PC-kkel foglalkozó divízióval a Sony, ezzel is jelezve, hogy a két terület milyen mértékben közeledik egymáshoz. Erre a konvergenciára egyébként maga a PlayStation 3 szolgáltatja a legjobb példát, amely elsősorban videojáték, de Blu-ray lejátszásra is alkalmas, illetve a hozzá kapcsolódó PlayStation Store szolgáltatáson keresztül médiatartalmak is kölcsönözhetők, vásárolhatók. A konzol egy korábbi rendszerfrissítésig még Linux futtatására is alkalmas volt, így egyfajta PC-ként is lehetett használni.

Kazuo "Kaz" Hirai

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az egyesített üzletág élén Kaz Hirai feladata lesz, hogy elképzelései révén folytassa a PC-k, konzolok és videojátékok konvergenciáját, emellett továbbra is az ő feladata lesz a Sony globális értékesítési- és marketing-tevékenységének az irányítása, ő felel a közös szoftverplatformok fejlesztéséért, valamint a designért, vagyis gyakorlatilag teljhatalmat kap a lakossági termékek és kapcsolódó szolgáltatások terén.

Innováció nélkül

Jelenleg a szórakoztatóelektronikai üzletághoz tartoznak a Sony professzionális használatra szánt audiovizuális berendezései, például stúdiókamerák és -videók is. Az átszervezés után ezeket külön divízióba szervezi a cég, a Professional & Device Solutions Group élére Hirosi Josioka kerül. Korábban Josioka tűnt Stringer legvalószínűbb utódának, mivel ő irányította a Sony legnagyobb részlegét, a szórakoztatóelektronikai üzletágat. amely a tévék, lemezek és lejátszók, hangrendszerek, fényképezőgépek, videokamerák fejlesztését és gyártását végzi - és idősebb is Hirainál. A most bejelentett átszervezés ugyanakkor jól mutatja, az elektronikai iparban mennyire eltolódtak a hangsúlyok a netre csatlakozó "okos" eszközök felé.

A japán óriás elmúlt évtizede nem volt sikerektől hangos. A cég neve korábban egybeforrt a szórakoztatóelektronikában az innovációval és a minőséggel, azonban néhány elhibázott döntésnek köszönhetően olyan vállalatok ragadták magukhoz a piaci kezdeményezést mint az Apple, a Microsoft, a Samsung vagy éppen az LG. A Sony az elmúlt 10 év alatt közel 58 milliárd dollárnak megfelelő összeget költött kutatás-fejlesztési projektekre, de ebből semmi olyan átütő nem született, amely jelentős piaci vagy pénzügyi sikert tudott volna aratni.

A Sonynál már jó ideje a PlayStation-részleg a nyereség első számú forrása, a szórakoztatóelektronikai üzletág innováció híján árban kénytelen versenyezni a koreai riválisokkal, ezt azonban gyakorlatilag lehetetlenné teszi a jen drágulása - nem csoda, hogy a tévégyártást egyre nagyobb arányban szervezi ki a cég kínai és tajvani beszállítóknak. A legutóbbi negyedévben a konzumelektronikai üzletág kétszer akkora bevételből csak fele akkora profitot tudott hozni mint a PlayStationt is magában foglaló Networked Products & Services üzletág.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról