:

Szerző: Koi Tamás

2011. március 10. 08:33

Mindhárom mobilszolgáltató rosszul kezdte az évet

Kisebb-nagyobb mértékben, de mindhárom hazai mobilszolgáltatónál csökkent januárban az előfizetők száma, akár a teljes előfizetői bázist, akár az aktív ügyfelek számát tekintjük. A piacon utoljára tavaly nyáron volt visszaesés, ettől függetlenül a tavalyihoz hasonló csökkenés idén már nem várható.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobil hangpiacra vonatkozó gyorsjelentése szerint visszaeséssel nyitották az évet a hazai mobilszolgáltatók: A T-Mobile, a Telenor és a Vodafone összesen 27 ezer aktív ügyfelet vesztett el januárban, miközben a teljes ügyfélbázis mérete 21 ezer szerződéssel csökkent. A hívásfogadásra alkalmas kártyák száma januárban így száz lakosra levetítve pont 120 darab volt - ez ugyan decemberhez képest valóban csökkenés, de az év utolsó hónapját leszámítva egyetlen hónapban sem érte el ezt a mutató.

Az év első hónapjában a legtöbb ügyfelet a piacot vezető T-Mobile veszítette el, a magenta szolgáltatótól körülbelül 13,3 ezer előfizető ment el, míg a Telenortól ugyanebben az időszakban nagyjából 10 ezer, a Vodafone-tól pedig 4000 előfizető pártolt el. Bár tavaly ugyanebben a hónapban mindhárom cég növekedést ért el, az év elején a szezonális hatásoknak köszönhetően a hasonló mértékű visszaesés természetesnek tekinthető.


HWSW-grafika. Forrás: NMHH

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az NMHH összesítése szerint az első hónapban a forgalmazásban résztvevők, azaz az előfizetéssel rendelkezők és az utolsó három hónapban hívást indítók vagy fogadók száma alapján a Vodafone a decemberi 22,75 százalékról 22,77 százalékra növelte piaci részesedését, míg a Telenor 32,43 százaléka 32,42 százalékra, a T-Mobilé pedig 44,82 százalékról 44,81 százalékra csökkent. Egy évvel korábban ugyanezek a részarányok rendre 22,61, 33,04 és 44,36 százalékon álltak.

A szolgáltatók januári teljesítménye a fentiekkel együtt is lehangoló: tavaly decemberben az aktív ügyfelek száma körülbelül 170 ezerrel nőtt, igaz, ez az a hónap, amikor a szolgáltatók a legtöbb készüléket - és velük együtt előfizetést - értékesítik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.