Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 9. 12:01

Kapacitásrekord a Samsungtól

Nem a Western Digital és a Hitachi GST összeolvadása volt a hét egyetlen fontos híre a merevlemez-piacon: a Samsung a világon először mutatott be olyan 3,5" diszket, amely tányéronként 1 terabájt adatot képes tárolni

4 terabájtos asztali merevlemezt demózott a hannoveri CeBIT rendezvényen a Samsung - írja a Heise. A jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható merevlemezek legnagyobbjai 750 gigabájtos kapacitásúak tányéronként, a koreaiak új meghajtója egy tányéron 1 terabájt adatot tárol.

A Samsung Spinpoint EcoGreen F6 prototípusa percenként 5400-at pörög, 32 megabájt gyorsítótárat és SATA2 interfészt kapott. A vállalat nem árulta el, pontosan mikor kerül piacra az újdonság, csak annyit, hogy a tervek szerint még 2011-ben - egyes pletykák áprilisi bevezetésről szólnak. A bitsűrűség növelése nem csak rekordkapacitású asztali merevlemezek gyártását teszi majd lehetősé a Samsung számára, hanem azt is, hogy 2,5" mobil meghajtóinak méretét csökkentse. Jelenleg ugyan kínál 1 terabájtos, 2,5" merevlemezt a cég, de az 12,5 milliméter magas, ezért nem minden eszközbe építhető be.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A rekordkapacitást - négyzethüvelykenként 630 gigabitet - a Samsung merőleges adatrögzítéssel (perpendicular magnetic recording) érte el. A PMR azon a felfedezésen alapul, hogy ha az adatbitek mágneses orientációja a médiára merőleges, csökkenthető a közöttük levő távolság, mivel a merevlemez működése, az írási és olvasási műveletek közben felszabaduló hő kevésbé teszi mágnesesen instabillá azokat.

Ilyen technológiával dolgozó diszkeket már öt éve lehet kapni és minden gyártó bevezette a használatát, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően sikerül a bitsűrűséget egyre feljebb tornászni. Amikor 2006-ban megjelentek az első PMR diszkek, a gyártók 500 gigabites négyzethüvelykenkénti adatsűrűség elérését célozták meg, de mára ezt sikerült jócskán meghaladni és egyelőre nem hallani olyan híreket az iparból, hogy a közeljövőben drasztikus technológiaváltásra lenne szükség a kapacitás további fokozása érdekében.

A merevlemez-gyártás, mint minden méretgazdaságosságra épülő ipar, a végsőkig ragaszkodik a már bevált, kipróbált technológiákhoz és azokat addig fejlesztik a cégek, amíg fizikai korlátokba nem ütköznek. Ezzel a megközelítéssel biztosíthatják, hogy a korábban felhalmozott tudás mellett a gyártáshoz használt berendezések és kifejlesztett technológiák a legtovább relevánsak maradjanak és az egy termékre jutó költség a legkisebb legyen. A laborokban már az évezred elején kifejlesztettek új eljárásokat, amelyek révén a mai merevlemezeknél jóval nagyobb kapacitású, kisebb és gyorsabb adattárolókat lehet létrehozni, azonban ezek piacra vitele óriási költséggel járna.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról