Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 7. 14:06

Peking folyamatosan követné a lakosok mobiljait

Minden bekapcsolt mobiltelefon térbeli mozgását követné az új, kínai kormányzat által tervezett rendszer. A cél felmérni a mobilfelhasználók mozgását és ezen keresztül a városlakó polgárok áramlását modellezni. Az adatokat a tömegközlekedés és az infrastruktúra fejlesztésénél használnák.

Minden bekapcsolt mobiltelefon pozícióját követni fogja Pekingben a kormányzat, ezzel mintegy 17 millió ember kerül egyik napról a másikra folyamatos megfigyelés alá. A követési rendszer célja a város vezetése szerint pontosan mérni a város polgárainak mozgását a nap folyamán, az így nyert adatokból pedig a mindennapi dugókkal küszködő város közlekedését javítanák.

Elméletben kiváló

A városi forgalom hatékonyságának növelésére már többször indított programot a pekingi vezetés, tavaly nyáron például 50 ezer családot kérdeztek meg kérdőíves kutatással a mindennapos közlekedési szokásaikról. Úgy tűnik, hogy ez az adatmennyiség sem volt elegendő a város infrastrukturális fejlesztését tervező csapatnak, így most drasztikus megoldást vezetett be a város vezetése: az újabb, meghatározatlan idejű adatgyűjtés folyamán az összes bekapcsolt okostelefont követni fogják a városban, ennek alapján pedig az összes telefonját magával hordó mobiltelefon-előfizető mozgása követhetővé válik.

A Valósidejű Lakoskövető Információs Platform (Information Platform of Realtime Citizen Movement) névre keresztelt projekt elfogadása esetén az adatokat feldolgozó számítógépközpont előre tudná jelezni a kialakuló dugókat, így akár aktív beavatkozással elkerülhető lenne a forgalom ellehetetlenülése.

A fővárosban mindennaposak a dugók

Gyakorlatban problémás

A tervezet rendszer ugyanakkor a kínai kommunista vezetés válasza is lehet az okostelefonok által mobilissá tett politikai szerveződésekre. A közösségi hálózatok maximális cenzúrája sem tudja ugyanis megállítani az ezeken a platformokon pillanatok alatt szerveződő tiltakozó akciókat és gyűléseket - a telefonok beszéd- és adatforgalomának, valamint a telefonok földrajzi pozíciójának összevetésével azonban a vezetés proaktívan meg tudja akadályozni a nem engedélyezett csoportosulásokat, tüntetéseket.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tervezett rendszernek semmi köze a forgalomfigyeléshez - mondta Csen Derong, a pekingi Postás és Telekommunikációs Egyetem vezeték nélküli kommunikációt oktató professzora. A professzor szerint a városlakók napi mozgásáról kiváló minőségű adatok nyerhetőek a kereszteződésekben elhelyezett érzékelők és kamerák segítségével is, a mobiltelefonok követése messze túl megy a szükséges adatgyűjtés határain.

Kínai Nagy Testvér

Derong szerint valójában egy rosszul álcázott egyéni követőrendszerről van szó, amellyel a polgárok mozgása folyamatosan ellenőrizhető és akár arra is alkalmas lehet, hogy megkülönböztesse a békésen vásárolgató tömeget a politikai indíttatásból gyülekezőktől - ez különösen hasznos lehet az arab országokban kirobbant forradalmak gyökeit ismerve. Mind Tunéziában, mind Egyiptomban a rövid idő alatt, szinte spontánul szerveződő kis tiltakozások indították el azt a lavinát, amely később a fennálló rendszer megdöntésében csúcsosodott ki.

A kínai utcákon rengeteg rendőr teljesít szolgálatot, a hatalmas karhatalmi erő pedig kiváló koordinációról tett tanúbizonyságot a múltban. Az egyéni követési rendszer bevezetésével a rendőrség bevetési hatékonysága tovább nőhet a távol-keleti országban, lehetetlenné téve a legkisebb, politikai célú gyülekezést is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról